Jump to content

10. Радвайте се и благодарете


Recommended Posts

10.

РАДВАЙТЕ СЕ И БЛАГОДАРЕТЕ

— Как трябва да живеем? — Както е определено. Ще бъдете радостни и при радостта, и при скръбта; ще бъдете радостни и при богатството, и при сиромашията; ще бъдете радостни и при знанието, и при невежеството; ще бъдете радостни и при силата, и при безсилието. При каквито условия на живота и да се намирате, ще се радвате и ще благодарите. — Как можем да разберем това? — Като го опитате. (8/стр. 248)

Радвайте се, ако Любовта ви посети и благодарете, че е превърнала погрешките ви в скъпоценни камъни, с които да се украсявате. (2/стр. 74)

Човек страда, мъчи се, когато не познава себе си. Познае ли се, той се радва и благодари, че живее вече в светлина. (2/стр. 189)

Радвайте се и благодарете, когато сте здрави или болни. Като здрави ще научите едно нещо, а като болни — друго. Болният става мек, внимателен към себе си и към окръжаващите. Като оздравее, той започва да цени онова, което по-рано не е ценял. (2/стр. 221)

Радвайте се и благодарете за светлината, която слънцето ви дава. Радвайте се и на светлината на месечината. (2/стр. 56)

Радвай се, че си обичал, че си страдал и не се отказвай и днес от радостта и от страданието. Благодари за всичко, което е станало с тебе, и се радвай на всичко, което днес става. (3/стр. 188)

Нямаш нови обуща, дрехи, палто, благодари и за това. — Как ще ходя бос и окъсан? — Докато не изгуби китната си премяна, цветето не дава плод. Тъй щото докато сте на земята, радвайте се и благодарете и за новите, и за скъсаните дрехи. (6/стр. 13)

Не се изисква много нещо от човека, за да бъде здрав. Достатъчно е да знае как да се ползува от светлината, от чистия въздух, от водата и от елементите на хляба, за да бъде здрав. Той има всичко наготово, нищо не му остава, освен да приеме с радост и благодарност това, което му е дадено. Радостта и благодарността са методи, чрез които човек може да се ползува правилно от благата на живота. (13/стр. 352, 353)

Писанието казва: „Бог е, Който действува в нас”. Той е, Който ни учи. Един ден всички ще бъдем научени от Него. И сега много добре ни учи. Та да бъдем радостни и благодарни на онова учение, с което Той ни учи отвътре. (23/стр. 36, 37)

Че се е влюбил някой, това за мене е наука. Че имаш 10 кандидати, това е цяла математика. Че някой ви изгорил чергата, казвам: По-хубаво нещо от това няма в света. Че всичкото съществувание зависи от това: откак се е запалило слънцето, започва животът. И всичкото нещастие за нашата земя е, че тя е изгаснала малко. И трябва да черпим от слънцето топлина. Докато огънят в нас гори, ние да се радваме и да благодарим на Бога. (23/стр. 291)

Радвайте се, че Истината се влива във вашата душа. Радвайте се, че Божествената Светлина се влива във вашия ум. Радвайте се, че Божественият живот се влива във вас. То е важното. Като станете сутрин, да благодарите на Бога, че новият живот се е влял. (23/стр. 340, 341)

Няма по-велико благо за човека от това да стане храм Божи, Дух Божи да живее в него и да се радва и благодари за всичко онова, което Бог е създал и вложил в него. (25/стр. 345, 346)

— Невежи сме още. — Благодарете за невежеството, защото е начало на живота, а знанието — негов край. Някой се оплаква, че го считат невежа. — Ако си невежа, радвай се, защото си в началото на живота. — Считат ме за учен човек. — Радвай се, защото си на края на живота, т.е. на излизане от училището. Щом свършиш едно училище, ще влезеш в друго, по-високо от първото. (26/стр. 160)

Намерите ли щастието си, турете го на гърба си и го носете, дето иска то. Не питайте как ще го носите. Не се съмнявайте в него. Оставете се на негово разположение. Нека то ви яхне, а вие го носете с радост и благодарност в душата си, че сте го намерили. (28/стр. 29)

Благодарете, че сте в колелото на живота и се движите заедно с него. Като единица вие представяте малка, но необходима част от това колело. Радвайте се, че ви е дадено място в това колело. Дали сте на първо или на последно място в колелото, не е важно. Господарят ви се грижи еднакво за всички свои части. Той има предвид щастието и благоденствието на частиците си. (28/стр. 274)

Навсякъде в живота има прегръдки и целувки. Вас ви е страх от прегръдки, но кажете ми един човек, който да е свободен от прегръдки, който никога не е прегръщан. Когато лежиш под юрганчето, това не е ли прегръдка? Като обуеш обуща, които прилепват близо до крака ти, това не е ли прегръдка? Ами шапката на главата не е ли прегръдка? Ами дебелата дреха на гърба, шалчето на врата не е ли прегръдка? При това приятно е на човека да го прегръщат дрехите му, топло му е. Радвайте се на Божествените хубави прегръдки и благодарете на Бога за всичко това. (32/стр. 246)

Когато видиш един здрав човек, не съжалявай за това, но радвай се, че той е здрав. Ти трябва да изпитваш приятност при неговия вид и да благодариш на Бога, че имаш възможност да го срещнеш. Като видиш един човек с широка душа, любящ, радвай се, че си видял такъв човек, който ти е дал възможност да видиш как се люби. А ние като видим такъв човек, веднага душата ни се свива. (33/стр. 283, 284)

Та най-първо Любовта не произтича от вас. Тя е една привилегия за вас. Ако вие обичате някого, радвайте се, че Божественото се е проявило у вас. Вие сте едно стъкло, през което светлината минава. Благодарете, че сте станали проводник за Божественото. Като мине светлината през вас, ползуват се вашите ближни и вие. (34/стр. 455)

Радвайте се и благодарете за всичко, което Любовта носи. Докато тя е с вас, вие сте блажени. Напусне ли ви, и радостта ви напуща. За да не ви напусне, мислете върху отношението ви към Бога по сърце и по дух. (38/стр. 32)

Радвайте се на живота и благодарете, че живеете. (38/стр. 75)

Докато работи Любовта във вас, ползувайте се от нея, но пазете се да не я изгубите. Тя напуща човека, когато той се стреми да я задържи само за себе си... Радвайте се на Любовта, която дава живот и светлина на всички. Благодарете, че тя посещава всички и дава на всяко живо същество според нуждите му. (40/стр. 105)

Ще приемеш с радост и благодарност всичко, което Бог ти донася, и ще си кажеш: Това, което Бог прави за мене, и аз мога да направя за другите. — Това е новото, което носи нови идеи, ново разбиране за живота. (40/стр. 230)

Линията на живота на ръката огражда областта на Венера — областта на Любовта, която слиза по палеца. Той се поставя срещу всички пръсти, което показва, че е в съгласие с тях... Отнемете ли палеца, човек губи основата на живота... И тъй, когато сте обезсърчени, неразположени, погледнете палеца си, хванете го и се зарадвайте за всичко, което ви е дадено. Всички клетки във вас трябва да благодарят и да се радват, че живеят и се ползуват от благата на живота. (40/стр. 261, 262)

Земята носи човека на гърба си десетки години, без да му иска нещо. Той се ползува от храната, от водата, от въздуха и от светлината, без да му искат нещо. Защо да не се радва и да не благодари на благата, които му се дават изобилно? (40/стр. 315, 316)

Красив е светът. Каже ли някой обратното, той сам се заблуждава. Няма по-красив свят от този, в който сега живеем. Радвайте се и благодарете, че Бог ви е изпратил на земята да се учите и да придобивате опитности. (40/стр. 317)

Радвайте се и благодарете за телата, които ви са дадени, като инструменти, с които да си служите. (40/стр. 320)

Дойде ли сиромашията на гости в дома ви, не се молете на Бога да ви освободи от нея, но молете се да ви покаже начин да я впрегнете на работа. По-добра учителка от сиромашията няма... Дали сте сиромах или богат, бъдете радостни и благодарете на Бога. (42/стр. 190)

Казвате: — Кога ще напуснем земния живот? — Аз никога не си задавам такъв въпрос. Докато съм на земята, радвам се, че съм тук и мога да уча. Като напусна земята, пак ще се радвам и ще благодаря за новите условия. (44/стр. 19)

Докато скърби и страда, човек мисли, че губи ума и сърцето си, но после вижда, че всичко му е на място. Намери ли се в трудно положение, човек трябва да плесне с ръцете си и да призове Господа. Намери ли ума и сърцето си, човек ще пее, ще скача и ще благодари на Бога за това, което е придобил. (48/стр. 57)

Добре е от време на време да проверявате ритъма на сърцето си, но ако се окаже някаква неправилност, не трябва да се страхувате; ако е правилен, радвайте се и благодарете на Бога, че сърцето ви е в изправност. (55/стр. 39)

Радвайте се и благодарете, че живеете при благоприятни условия, когато заедно с вас работят много хора и взаимно си помагате. Като изучавате математика, за пример, вие се свързвате с умовете на всички, които работят в тази посока, и се импулсирате едни други. В древността не е било така. Малко хора са работили тогава в областта на науката и всеки сам, с малка външна помощ, си е пробивал път. (55/стр. 124)

Устата и езикът приемат всякаква храна, но щом влезе в стомаха, ако не е чиста и здравословна, последният казва: Вън! Скоро на двора! Храната не е добра, трябва да се изхвърли. — Сърцето и умът могат да допуснат нещо нечисто и нездравословно в себе си, но душата — никога. Влезе ли нещо нечисто в нея, тя казва: Скоро навън! — Значи три неща в човека не се лъжат: стомахът, душата и духът, който го ръководи. Радвайте се и благодарете, че има във вас трима, които следят какво възприемате и ако не го одобрят, изхвърлят го навън. (69/стр. 127)

Молете се очите ви да бъдат винаги отворени и да виждате светлината на деня. Че не я разбирате напълно, че не знаете как се предава, това е друг въпрос. Радвайте се и благодарете, че имате възможност да възприемате и познавате поне отчасти светлината и топлината. (71/стр. 465, 466)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...