Jump to content

Recommended Posts

11 - то писмо

II. ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ОКУЛТНАТА ШКОЛА (продължение)

52. Различните класове в Школата. Ученикът за да може да прогресира трябва да има вяра в себе си, в своята душа, вярвайте в своята доброта, вярвайте в своята интелигентност, вярвайте в благородството на душите си, вярвайте във вашето смирение! Само по този начин ще минете, понеже сега наново ви записват. Вие свършихте вече първия курс на отделенията, сега ще ви приемат в първи клас на прогимназията на окултната Бяла Школа. Там е малко по-строго, затова няма да влезете тъй лесно, както по-рано. Макар и по-строго, но и там ще влезете. Като добиете смирение, честност, доброта, крайна интелигентност, благородство на душата, това са необходими качества, за да влезете като ученици в първи клас на тази Божествена Окултна Школа. Тия качества не трябва само да ги познавате в тяхната пълнота, но където минете да ги носите - да са написани и в сърцата, и в умовете, и в душите ви. И тогава ще пристъпите при новите условия към новата наука, да изучавате окултните, природните закони в тяхното приложение. По такъв начин вие ще се свързвате с все по-напреднали същества на Космоса. Колкото в по-висок клас влизате, толкова с по-напреднали същества ще влизате във връзка. Защото съществата на Космоса са на различна степен на развитие. За да влезете във връзка с Божествения Дух, с Христа, трябва да сте завършили най-малко гимназиалния курс на Окултната Школа.

 

Сега в Школата вие трябва да знаете следното нещо: Според вашите мисли, според вашите желания, някой път вие привличате същества от по-висока йерархия, а някой път привличате същества от по-нисша йерархия. Туй трябва да го знаете! Нито един от вас не е свободен. Щом дойдат при вас същества от по-нисша йерархия, те непременно ще донесат по-лоши последствия, ще донесат нещастия. А щом дойдат други същества, от по-висшата йерархия, те ще донесат блага и благословение. Като дойдат по-висши същества, те ще донесат по-висши неща и вие ще почнете да се повдигате и вашият живот ще се уреди по един естествен начин. Следователно, има милиони работници, които работят за човека. И вие като работите ще проверите този закон. Но за да се свързвате с възвишените същества, със съществата от висшите йерархии, с ангелите, с Белите Братя, трябва да имате чистота на чувствата и светлина на мисълта. Тези същества са служители на Бога, изпълнители на Неговата воля и носители на неговите блага и благословения.

III. ЗА ИНДУСКИТЕ ШКОЛИ

1. В днешната епоха всички ученици на Окултните Братства от целия свят - от Индия, от Англия, от Америка, от Германия - се обединяват. Туй обединение става вече в духовния свят и постепенно ще се извърши и на земята. Затова трябва да бъдете толерантни към учениците на всички окултни школи, защото те всички са ученици на Бялото Братство.

 

2. Мнозина се стремят към Изтока, към индуските Школи и системи. Обаче, едно трябва да знаете, че много от индуските правила и методи не отговарят на тези на Живата Разумна Природа. Запример, ако на Запад се приложи "Науката за дишането", както индусите я прилагат, тя ще даде отрицателни резултати, защото тези системи са добити при слизането на човечеството, т.е. по закона на инволюцията. А понеже Бялата раса започва своето развитие по закона на еволюцията, т.е, по пътя на възкачването, тези системи трябва да се видоизменят.

 

3. В книгата "Светлина върху Пътя", е казано: "Убий всяко желание в себе си. Питам, като убиете всяко желание, какво ще остане от вас? Това е един крив превод на една окултна мисъл, а окултните истини не се превеждат буквално. Да убиеш всяко желание в себе си, това не подразбира физическо убиване, но обръщане към Бога. Ако една мисъл, едно чувство или желание отиват надолу, към центъра на Земята, обърни го в обратна посока - към центъра на Слънцето.

 

В същата книга "Светлина върху Пътя" е казано: "Само онзи може да намери Истината, на когото сълзите от очите са престанали да текат". Питам: Какво ще стане със земята, ако всички извори пресъхнат? Значи и тази мисъл не е правилно преведена. Ето защо, който се занимава с Окултната наука, той трябва да търси вътрешния, скрития смисъл на всяка Истина.

 

Пак там се казва: "За да намери Истината, краката на човека трябва да се измият в кръв". Които четат тези изречения, те мислят, че много нещо са разбрали. Това са символи, на които трябва да се намери дълбокия, вътрешен превод. Само така те могат да се използуват и да донесат полза на човека. Ето защо, тази книга трябва да претърпи щателен превод. Всички правила в нея трябва да се прекарат през сито, или да се поставят на дарак да се раздрънкат. Тази книга е като нечиста вълна, която трябва да се раздрънка, да се разчепка косъм по косъм за да се отдели чистото от нечистото, прахът да падне долу и каквото остане от нея да се предложи като чиста, доброкачествена храна за ума. В тази книга се срещат и формули от астралния свят и от умствения свят, но снети на физическия свят, с езика на земята, те представят нещо смесено, объркано, каквото е попската яхния в живота на съвременните хора. Та когато се казва: "Убий всяко желание", това се отнася до специален случай, до ученици, които влизат в известна област на Живата Природа с цел да я изучават. При такива случаи човек трябва да се отрече от известни желания. Тъй че, когато се казва, че човек не трябва да има желания, това подразбира специално състояние, в което той се намира. В едно отношение желанията на човека са импулс, а в друго отношение - спънка и ограничение.

 

4. Някои отиват в Индия при индусите, които с хиляди години са развивали своите способности, та да им разкрият много неща. Ще отидат там да придобият своето първо посвещение. Какво ще бъде то? За да ви приемат в Школата си, ще ви турят на един каменен кръст, за да стоите там 5-6 дена, за да видите какво можете да научите от камъка. Някои, които са ходили, като се върнат в Европа така инициирани ще кажат: Ние минахме през кръста. Индусът може да види нещо на този камък, но европеецът само ще се въодушеви, че е стоял на него 5-6 дена, ще си мисли че е посветен, че е видял нещо, но на този камък няма никакви знания. Тия посвещения, които могат така да се дават, това са външната страна.

 

Това посвещение на този камък изисква да знаеш свойствата на органичната, твърдата материя, за да можеш да измениш своите кости. Първото посвещение се дава, за да можеш да научиш онези закони, чрез които да видоизмениш своите кости и мозъка, който се намира в костите. Следователно, при този нов строеж на твоя мозък, в тебе ще нахлуят нови енергии. Знанията ти ще се разширят, умът ти ще се опресни. Туй състояние наричат "възраждане" или опресняване на човека.

 

5. В Индия има Братства и Школи, има адепти и посветени, които работят за Школата на Бялото Братство в България. Те не са от познатите адепти и посветени, те са скрити, неизвестни и те са последователи и ученици на онези мъдреци, които отидоха от Изток да се поклонят на Христа, когато се роди в Палестина. Те са от един Център в Индия, който е свързан с Христа. На тях Христос предаде обновеното окултно знание и те го занесоха в Индия, в този Окултен Център. Защото те не се срещнаха само с детето Исус, но се срещнаха с Духа на Христа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...