Jump to content

41-во писмо


Recommended Posts

41 - во писмо

XI ЗАКОНИ И ПРАВИЛА ЗА УЧЕНИКА

1. Влиянието на изостаналите души. Застоят ви не се дължи само на вас, има и други причини. В целия сегашен свят има изостанали души, милиони изостанали души има на земята, които са излезли извън човешката еволюция. Те не могат да използуват силите на Природата, затова те са просяци, но са много хитри и лукави и използуват всички слабости на хората. От всички чешити има между тях. И като дойдат, те се домогват до някоя ваша слабост. Запример виждат, че някой е тщеславен. Те започват да го ласкаят и да го хвалят, докато го провалят. И в религиозно отношение забелязвам пак същите слабости. Тези духове ще ти кажат: В Окултната Наука има такива и такива сили, че каквото кажеш, ще го направиш и после ще живееш добре. Всичко това е измислица на тези духове. И ако вие вникнете по-дълбоко, ще видите, че то е илюзия, не е Божествено. Аз искам вие да различавате нашепванията на тези духове от нашепванията на Божествените Духове. Ще кажете: Но Господ не вижда ли? - Не, вие трябва да виждате. Сега сме в една епоха, където трябва да се пазим от чужди влияния. И всички недоразумения между вас се дължат все на тези изостанали души.

 

Сега вие трябва да почнете да пресявате вашите мисли, чувства и желания, за да не се подавате на влиянието на изостаналите души. Тези духове размътват умовете ви и вие не можете да схващате добре Божествените внушения. Вие трябва да уталожите ума си и при тих ум да се свържете с Божественото съзнание, в което живеете. Сега вие не сте свързани с Божественото съзнание и затова се подавате на внушенията на тези изостанали души.

 

Ние трябва да дойдем във връзка с Божественото съзнание. За тази връзка има много методи в Евангелията и в Окултизма. За пробуждането на Божественото има разни методи. Сега всички трябва да се сдружим, да работим за Господа. Това не значи да напуснем своите работи, но да знаем, че всичко в света е на Господа. Ние ще знаем факта, че каквото имаме сега, то е Божествено и да започнем да го използуваме, както Божественият закон иска. Туй е новото схващане. И туй, което ви говоря, са Божествени мисли. Божественото осмисля живота, към него се стремим. От туй състояние мнозина са вкусили по нещо малко. Никой не трябва да си прави илюзии, че докато не си е отживял, докато не си е изплатил кармата, може да влезе в новия, в Божествения живот. Физическият живот е една голяма илюзия. Нищо не уреждаме с него. Това не значи, че не трябва да живеем на физическия свят и да работим. Ще живеем и ще работим, но трябва да знаем, че физическият живот е условие за развиване на духовното, на Божественото.

 

Вие някой път казвате: Духът ми продиктува това, като че Духът има особено благоволение към вас. Не се лъжете. Духът към всички има еднакво благоволение. Но онова, което Духът говори, ти не можеш да го възприемеш. Ще кажеш: Духът не благоволява. Не, не, Духът благоволява, но ти ще разкопаеш твоята почва, ще посееш нещо и ще го култивираш и Духът ще благоволи. Та у всички ви има заложени известни истини, които трябва да възрастнат, има благородни мисли и чувства от миналото, които трябва да проявите. И най-малкото усилие, което можете да направите, е за ваша полза.

 

2. Сега имайте предвид, че в света има две влияния. Ако вие не се подчините доброволно на Божественото влияние, на разумния живот, тогава ще дойдат земните влияния, магнетичното и електрическото влияние на най-нисшите животни. Най-нисшите животни ще почнат да упражняват влияние върху вас. И понеже при влизането в една Окултна Школа се развива чувствителността, то вие ще бъдете в състояние да възприемате мислите на по-нисшите същества от животинското царство. Затова има опасност всеки Ученик да се зарази от своите минали нисши състояния на Битието. Когато всички Учители предупреждават учениците си, те ги предупреждават именно за тези състояния, докато Учениците не дойдат в състояние да разбират своя ум, да регулират тези течения от Слънцето и от центъра на Земята и после да разпознават тези течения и ключовете на нисшото животинско царство. Всички отрицателни мисли и желания, които минават през ума на човека, идват от животинското царство. Всички тези мисли вие ще ги приемете и тогава вашият ум ще влезе в това течение и ще направите едно престъпление. И по този закон аз мога да анализирам всяка ваша мисъл или желание откъде идват. Ще кажете, че Господ е тъй наредил света. He, Господ е наредил всичко много хубаво в Битието. Великият Учител на Битието много добре е наредил всичко. Когато влезете в тази система, Великите Учители ще ви разправят точно и определено в каква посока ще трябва да се движите.

 

3. Разумните същества търсят само такива души, в които живее Истината. Като намерят такива души, те гледат каква светлина има в умовете им, каква топлина и чистота има в сърцето им и каква свобода има в душите им. Светлината, топлината и свободата са трите елемента, които всяка душа трябва да има. Чрез тях човешката душа се свързва с разумните същества. Те гледат на човешкото знание и общественото му положение като забава. Това не е за упрек, нито за обезсърчение, но трябва да дойдете до съзнание да разберете, че пред вас стои Велика Наука, велико бъдеще, към което трябва да се стремите. Човек трябва да проникне във възвишения свят, за да разбере какво представя неговата наука. Само тогава ще види смешното положение, в което се намира, когато набързо решава трудните въпроси за душата, за Бога и пр.

 

4. Мнозина от вас искат да имат видения, да имат духовна опитност. Това желание е на място, но за да се удовлетвори, нужни са условия за това. Ако посадите едно малко цвете в саксия, за да се развива добре, вие трябва да му турите добра пръст и редовно да го поливате. Иначе то в скоро време ще изсъхне. Такова нещо представят и центровете, чрез които човек влиза във връзка с духовния свят. Духовните опитности изискват условия за своята проява. Например, за да бъде ясновидец, човек трябва да има широко чело - въображението в него трябва да е добре развито. Тъй щото, за да развие в себе си ясновидски способности, човек трябва да бъде в контакт с хора, в които тези способности са добре развити. Вие като Окултни Ученици трябва да търсите учени хора, които знаят повече от вас. Преди да се стремите към видения, трябва да развиете в себе си безстрашие, но не нахалство. Някой е нахален, натрапва се и мисли че е безстрашен. Безстрашието е качество на разумния човек. Вие трябва да се стремите към връзка с Божественото начало и тогава ясновидството ще дойде като последствие на тази връзка.

 

Свещено нещо е връзката ви с Великото Божествено Начало на Живота. Дойдете ли до тази връзка, не позволявайте на никого да я пипа. Нито вие имате право да я чоплите. Уповавайте на нея. Тя ще ви изведе и от най-забърканите положения в живота. Щом уповавате на тази връзка, вие всякога ще бъдете свободни. Ако временно сте изгубили свободата си, пак ще я придобиете. Докато се държите за тази връзка, за този конец, вие ще можете да излезете от лабиринта на вашия живот. Скъса ли се връзката, вие оставате в лабиринта, докато дойде някой отвън да ви помогне да възстановите тази връзка. Страшно нещо е човек да се оплете в конците на материята. Единствено тази връзка е в сила да ви освободи от забърканите конци на материалния свят. Като знаете това, никога не си позволявайте да развързвате конците, с които Първата Причина ви държи. Някои считат за голямо изкуство да развържат тези конци, да се освободят от тази връзка. Но докато живеете в лабиринта на материята не късайте тази връзка. Всяко преждевременно късане на тези конци води след себе си нещастия, страдания, катастрофи. Докато сте в лабиринта на материята, дръжте се здраво за тази връзка. Това значи вяра. Следователно, положителната вяра, за която говорим, подразбира съзнателно поддържане на вътрешната, разумна връзка между Първата Причина и вас.

 

5. Сега вие сте дошли до една област, наречена област на забавите. Ако останете повече време в тази област, съществата, които живеят там, ще спънат развитието ви. Те са същества изостанали в еволюцията си, те са същества без никакъв морал, без никаква култура. Когото видят, те започват да го хвалят, да казват че е герой, талантлив човек. Ще му разправят различния легенди, предания, докато го оплетат. Щом го оплетат, те го оставят сам да се разправя. Като се намери между тях, той ще се намери в положението на петела, за който се говори в баснята "Петел и лисица". Сега и на вас казвам: Не се поддавайте на ласки и похвали, защото като петела ще изкукуригате и ще изпуснете сиренето от устата си. В случая сиренето представя условията, необходими за вашето развитие. Може да изгубите всички условия и след това трябва да чакате известно време, докато дойдат същите благоприятни условия. Благоприятните условия идват периодически. Като ученици вие трябва да изучавате тази периодичност на нещата, вътрешно да познавате кога какво ще дойде и да сте готови добрите условия да използувате за добро, а с лошите да се справите разумно.

 

Окултната наука дава ред математически формули, чрез които могат да се правят изчисления, да се определи в коя година, кой месец, кой ден и час през деня ще дойдат благоприятни условия за всеки човек отделно. Тези условия ще се изразят във вид на възходящи енергии с определена интензивност и бързина на движение. Тези енергии ще повдигнат човека и ще му дадат тласък нагоре. Това се определя и от благоприятните съчетания на планетите.

 

6. Няма по-велико нещо от това да бъдеш "Ученик”. Сега и вие сте Ученици, не само на физическия свят. Значи, вие сте само една трета Ученици. За да станете истински Ученици, трябва да минете през Ученичествоте на духовния свят и от там - през Ученичеството на Божествения свят. Щом минете през Ученичеството на трите свята, вие сте Ученик в абсолютен смисъл на думата. Значи, вие трябва да минете от видимото, от физическия свят, към невидимото, към Безграничния свят, към Бога. Вие не можете да разберете Божествения свят докато не разберете физическия и духовния.

 

7. В настоящата епоха ние сме дошли до положение да приложим правилата на Окултната наука в действителния живот. Туй приложение ще определи нашия бъдещ живот. Сега се определя какво ще бъде бъдещото състояние. Това, което сега извършваме, за самите себе си ще го извършим. И трябва да знаем как да го извършим. Трябва да живеем в Божествения живот, но трябва да разбираме отличителните черти на Божествения живот. Това е необходимо за самите вас.

 

8. Сега като влизате в Школата трябва да направите един анализ, да пресеете вашите мисли, да останат само съществените мисли. Една мисъл да остане, но да знаете, че тя е Божествена и че можете да разчитате на нея. Туй е възможно за всички. Всеки може да направи този опит.

 

Трябва да приложите Божествените правила както се прилагат правилата в музиката и изкуството. Навсякъде те са определени и който ги знае и ги прилага, всякога ще има резултат, не материален. В това приложение на Божествените правила не се стремете да подобрите външната среда. Първото нещо, което трябва да направите, е да подобрите състоянието на вашия ум. Второто нещо е да подобрите вашето сърце, а след това ще бъдете в състояние да подобрите вашия материален живот. Сега вие вървите обратно и затова нямате резултат.

 

9. Същността на живота е хората да се обичат едни други. Всеки го радва едно общество, където има разумни хора. И в небето като отидем, пак разумното търсим. Когато ние говорим за Бога, разбираме туй Висшето, Разумното. Във всички външни неща и стремежи не е смисълът на живота. Смисълът на живота е в това, да обичаш и да те обичат. Всички други неща са преходни илюзии. Тази обич ще мине от един свят в друг. Идеалното на земята е туй: Обичта, която ние можем да имаме един към друг безкористно. Физическият свят и живот без тази обич губи смисъла си. И човешката любов без Божествената губи смисъла си. Нещата стават ценни заради приятеля, който ги дава. Като говорим, че физическото е илюзия, ние разбираме, че не трябва да правим яденето, условията на живота център. Ако ние приемем Любовта безкористно и я приложим, светът ще се оправи.

 

10. Научете се да живеете така, че като нямате закон да живеете по закон. Сегашните хора имат закон, но живеят без закон. Ние пък нямаме закон, но по закон ще живеем. Ние трябва да дадем един образец как се живее. Всеки може да стане един образец ако напълно го желае. Аз ще ви дам един такъв образец - да имате един умрял плод и да можете да кажете: Ето един от Божественото учение.

 

11. Сега ако у вас развитието не върви правилно, това се дължи на същества от астралния свят, които развалят това, което вие сте изградили. Някога си приятно разположен, гледай туй разположение да го задържиш, да не го изгубиш. Не минат 1-2 часа и ти изгубваш всичко спечелено и пак оставаш бедняк. После пак правите усилие да придобиете разположение. Така върви животът ви сега.

 

12. За да се предпазим от ограбванията на тези астрални същества, трябва да създадем една любовна атмосфера около себе си. Сега любовта ви е малко плитка, та трябва да се събере и да ѝ се даде наклон. В една беседа аз ще ви говоря върху методите на Любовта, да видите какво нещо е Любовта и как може да се приложи и какви резултати произвежда тя. Защото както сега се описва Любовта, това са само чувства, свързани с живота, известно приятно разположение, а когато дойдем до същинската Любов, тя е нещо велико. Ако може да се създаде тази любовна атмосфера, тогава ще може да ви се говори за методите на Любовта, но както сте сега в тази дисхармония, никога няма да си позволя да говоря за нея, защото тя е свещена за мене. Може да говоря за други работи, а за нея ще оставим в бъдеще други да говорят. Когато се образува една атмосфера, каквато трябва, може да ви се дадат малките методи на Божествената Любов. Затова и Христос казва: Не хвърляйте бисерите на свинете. Свещените работи не трябва да се дават на неподготвени хора. С Любовта можем да направим опит ако искате. Тя е Божественото съзнание, което произвежда всички възвишени състояния. Ние сега със своите мисли спъваме Божественото у нас. Ние само рушим, но трябва да се откажем да рушим, а да градим. Например, някой ти разправя една своя опитност и ти кажеш: Туй не струва. С това и на себе си вредиш, и на него вредиш. Ако можеш да издържиш докрай, ще имаш едно мъчение, но след това ще се яви една малка радост.

 

Хармонията между вас учениците е необходима за да се работи успешно в Школата. Тази хармония за сега още не е въдворена. Аз искам в тази Школа да се възстанови хармония. Хармонията се състои в следното: да имате взаимно почитание един към друг. Да знаете, че вие сте разумни души, в които Бог е вложил ум, с който може да си служите. Някои души може да са оцапани, но онзи, който разбира законите, няма да гледа на калта. Следователно, един Окултен Ученик няма право да съди. Ти може да кажеш на такъв брат с Любов: Братко, ти си се малко поокалял, чакай да те почистя. А няма да му кажеш: Ти си такъв, онакъв. Нямаш право за това. И аз нямам право да ви съдя. Онзи, Великият Учител, всякога мълчи, зъб не обелва, той не говори за погрешки. Вижда всички погрешки, но мълчи и не ги осъжда. Когато хората видят последствията от своите погрешки, тогава той казва: Не е този пътят. Аз искам вие да помогнете да се възстанови тази хармония. Ако вие не възстановите хармонията, тя сама ще се въдвори, т.е. други ще я възстановят. Защото онези цигулари, които са майстори, сами нагласяват цигулките си, а онези, които не са майстори, други ще им ги нагласят. Но по-добре е ние сами да нагласяваме цигулките си. За да може да се разбирате един друг, непременно мислите ви трябва да се движат в една и съща посока. Трябва да мислите, че във всинца ви Божественият Дух в даден случай действува специфично, по особен начин. Всеки един човек, или всеки един Ученик, си има специално предназначение.

 

Аз искам най-първо като Ученици на Школата да се проучавате един друг. Да кажем, спрямо някого нямате разположение. То не е зло, но това показва, че и в двамата действуват еднакви сили, еднакви стремежи. Намерете тогава един трети, който да внесе хармония между вас. Ако трети не може да оправи работата, намерете четвърти, пети, до десети и все ще се намери един, който да внесе равновесие между тези, които са загубили равновесието и хармонията си.

 

За да се развивате правилно трябва да създадете в Школата една благоприятна атмосфера за учене. Най-първо трябва да се създаде тази чиста, свята, благоугодна атмосфера, че като влезете в зданието, където ще се предават тези предмети, веднага да усетите един подтик за знание. Туй е необходимо за всички ви. Сега вие сами ще си създадете тази атмосфера.

 

13. Окултните Ученици трябва да бъдат слепи за погрешките. И като Ученици на една Окултна Школа едно правило ще пазите, ако искате да запазите отношенията си правилни: всеки един ще намери една добра черта в другите и ще я държи в ума си и тогава те ще го обикнат. И ако те намерят у тебе една добра черта и ти ще ги обикнеш. А сега вие се срещате и си търсите най-лошите черти и ги държите в ума си. И тогава започвате да се молите, ходите в Окултната Школа, но понеже сте избрали най-лошата, след като сте свършили молитвата си, уж мислите добро за другите, но изпъкне лошата им страна в ума ви и ви разваля доброто настроение, добито от молитвата. Та вие като Окултни Ученици, за да пазите характера си и хармонията помежду си, ще пазите правилото да намерите една добра черта в другите. Всеки един от вас има една добра черта. Намерете тази добра черта помежду си и я дръжте в ума си. Само така ще можете да си помагате, така и Господ ще ви помага, и ангелите ще ви помагат, и светиите ще ви помагат.

 

14. Окултният Ученик трябва да има нещо мистично в характера си. Изгуби ли тази мистичност, животът му става празен и безсмислен. Окултните Ученици трябва да бъдат слепи за погрешките.

 

15. Правилата, които ви давам в Школата, трябва да ги прилагате постоянно. Аз ще ви дам още други правила. Изведнъж светии няма да станете. Защото за да станете светия се изисква не един живот, но много животи се изискват. То е съвършенство, не закон за спасение. Трябва да започне човек да вибрира тъй, че в даден момент да се досеща сам как да извърши Волята Божия. Свят човек разбирам човек с опитност, със знание, който знае как да помогне, а не само да носи името светия. Такъв един човек е пълен със знание, с всички добродетели и той всякога върши Волята Божия. Сега вие се приготовлявате да станете силни, да помагате на Великото Дело. Затова е необходимо да се подчините на Божия Дух. И като използвате тези сили вътре в Природата, ако искате да се образуват във вас за в бъдеще приятелски отношения, ще търсите в приятели и неприятели една добра черта, която да държите в ума си. Това е едно доста трудно изкуство, но едно отлично изкуство. Сега понеже искате да бъдете Окултни Ученици, ще учите всичко и ще бъдете смели и решителни. Когато ви се правят бележки няма да се сърдите. Когато ви изобличават ще понасяте с търпение, когато ви сполети каквото и да е нещастие, на всичко ще търсите само добрата страна. Остави ли ви Господ да не ви прави бележки, с вас е свършено. И Писанието казва: "Онези, които Господ обича, ги наказва, а онези, които Господ не изобличава и не наказва, те по крив път вървят". И за в бъдеще като влезете в Окултната Школа, погрешките си няма да виждате. В горните класове на Школата абсолютно се забранява да мислиш за погрешките на хората. Хората за тебе не съществуват и погрешките не съществуват. Ти ще работиш върху себе си. Сега някои живеят в закона на Мойсея, други в закона на спасението, а трети в закона на Любовта. Окултният Ученик трябва да живее в закона на Любовта.

 

16. Като Ученици на тази Школа, вие във вашето съзнание трябва да имате ясна представа за онези промени, които стават в Божествения свят. Не е важно какво вършат хората, а е важно как е нареден светът. Божественият Дух, който прави всички промени в света, раздава на всички хора както намери за добре. Вие гледайте да разбирате Божествения Дух, а не тези малки духове, които ви говорят и ви нашепват различни мисли и желания. Проучавайте този Велик Дух, Който просвещава и Който ни дава всички блага, Който е извор на Божествената Любов, Носител на Божествената Мъдрост, носител на Божествената Истина, Правда, Добродетел. Този Велик Дух трябва да слушате. И ако бихте Го слушали, никакъв спор и недоразумение нямаше да има. Всички спорове лесно биха се уредили.

 

Сега тези спорове, които често се явяват между вас, те произтичат от това, че има други същества в света, които чрез своите мисли затъмняват съзнанието на човека. Следствие на това, съзнанието на човека потъмнява и той не може да прави разлика между едни и други мисли, между едни и други чувства. Затова Ученикът трябва да наблюдава съзнанието си и да следи какви мисли и чувства минават през него и какви промени произвеждат в него. Вие като Ученици трябва да знаете, че само онези мисли, които внасят светлина в съзнанието, дават простор и полет на духа, идват от Божия Дух. А мисли, които носят тъмнина и ограничение, идват от изостанали духове.

 

17. Вложете мисълта, че основните Божествени мисли и идеи са вложени, написани в тази Божествена книга, душата. И всеки може да я чете, стига да слуша. Тъй както юрдечето знае да плава още с раждането си, тъй и човек знае да люби. И тъй както пилето не може да се отдели много от майка си, така и ние в нашето съзнание не можем да се отдалечим от Бога. В нашето съзнание ще бъдем на такава дистанция, на такова разстояние от света, че щом сме при тези Божествени условия, като чуем какво казва Духът, какво казва майка ни, веднага да чуем и изпълним какво казва, да изпълним волята ѝ. За последствията не мисли, защото в необходимостта всичко е за добро.

 

18. Първото нещо, което се иска от Ученика, е да има силно интензивно желание да учи. И действително, любовта се изразява в стремление към учене. Следователно истинската, Божествената Любов е един силен подтик за изучаване на Божествената Мъдрост.

 

19. Сега понеже вие искате да влезете в Окултната Школа, трябва да знаете, че методите на Школата са различни от онези, които имате при обикновените молитвени събрания.

 

20. Главното за Ученика е знанието. Всяко нещо, което се заемете да проучавате, ще го проучавате добре. Аз не искам да бързате, има време. После не се смущавайте от това, на каква възраст сте.

 

21. Ученикът трябва да работи с положителни мисли. Няма да казвате например, че паметта ви е слаба, а ще си казвате, че паметта ви е добра. Когато си казвате, че паметта ви е слаба, с това вие сами отслабвате паметта си. Затова ще държите мисълта, че паметта ви е добра, че сте добри, че сте способни. Ще вложите в ума си мисълта: всичко можем с Божията Любов, всичко можем с Божията Мъдрост, всичко можем с Божията Истина.

 

22. Придобиването на знанието е един процес като месенето на хляба. За да замесиш хляб, трябва ти брашно и топла вода. Ако нямаш брашно и вода, хляб не става. Любовта и Мъдростта трябва да се съберат, те ще ни покажат истинския път. Любовта ще ни даде подтик да проучаваме нещата, а самото проучаване на нещата е процес на придобиване на знание. Затова всички ще имате желание да учите. И ще учите нови работи, а не стари.

 

23. Процесът на Окултното обучение е като изучаването на цигулка. Както при цигулката като направиш една погрешка няма да престанеш да свириш, така е и при окултното обучение. Като направиш една погрешка, ще я изправиш и ще продължиш работата си. Не мислете, че изведнъж ще изкарате верни тонове, не мислете, че изведнъж ще станете съвършени.

 

24. Не мислете, че като влезете в Окултната Школа мъчнотиите от пътя ви ще изчезнат. Мъчнотиите в Окултната Школа са предвидени, за да калите вашата воля. Като влезете в Окултния свят ще бъдете изпитани, за да пречистят мислите ви, да облагородят сърцата ви и да калят волята ви. Който не разбира това, той ще мисли, че това е нещо лошо, но Окултният Ученик счита за една голяма привилегия това, което му се случва. На първо време е мъчно да се спази това, но когато дойдете да разбирате законите, да съзнаете това, един голям товар ще се снеме от вас и ще почнете да учите много по-добре, отколкото сега. Сега като ученици бъдете търпеливи, прилежни, внимателни.

 

25. Три закона на Школата. Три закона има в Школата. Първият закон гласи: Истината в Царството Божие не търпи абсолютно никаква измама, от какъвто и да е характер. Ни сянка, ни помен, абсолютно - разбирате ли? Вторият закон е: Бог изисква от всинца ни да учим и то постоянно. Докато се учим, ние можем да живеем. Животът не е в нищо друго, освен във Висшето Божествено Съзнание, в онзи процес на знание. Защото Божествената Мъдрост дава знание. Истината дава свобода, Любовта дава живот, животът дава радост, знанието дава сила, а свободата дава простор.

 

26. Ученикът трябва всякога да знае причината на своите състояния. Имате известни състояния, трябва да знаете към коя категория спада: физическо състояние ли е, духовно или Божествено. Физическите състояния са конкретни. Те са ограничени състояния. Значи, ограничените състояния, които имате, това са физически състояния. Те са мимолетни. Всяко едно физическо състояние бързо се мени. Много бързо се менят физическите състояния. Тези състояния са свързани с предметите на земята, които постоянно са менят. Например, имате един скъпоценен камък и го загубите, с това вашето състояние се изменя.

 

27. В Окултната Школа всякога предупреждават своите Ученици, че астралният свят е пълен само с капани, мечешки капани под вид на хубави цветя, на хубави сокове, на хубави работи. И затова Учителят винаги казва на Учениците: През еди-кой си път няма да минавате, еди-кой си капан, еди-коя си книга, еди-кои си цветя ще ги гледате, няма да ги бутате. Нищо повече. А съвременните хора казват, че всичко трябва да обходим, всичко трябва да опитаме. Ако Ученикът рече да опита всички мечешки капани, ще види, че е безполезно да ги опитва. Нищо няма да придобие от това. Сега тези мечешки капани се образуват и между вас. И като се натъкнете на тези капани идвате да ме питате, защо този капан е заложен там. Вие като Ученици не сте вървели в пътя си, затова сте се натъкнали на капана.

 

28. За Окултните Ученици е важно да изучават изкуството да градят отлично. Да събаряме, това не е изкуство. И затова вие трябва да ме питате да ви дам методи как да градите, как да направите добро, а не да ме питате, защо еди-кой си е направил някаква погрешка. И когато решите да направите едно добро, непременно най-малко 10 мечи капани ще изпъкнат в ума ви. А когато вие като Ученици влезете в Окултната Школа, веднага в ума ви ще започнат ред противоположни действия и трябва да разбирате законите, за да се освободите от тях. И може би Окултният Ученик е изложен някой път на по-големи изкушения, на по-големи противоречия от обикновения човек. Защо и за какво, няма да го обяснявам. И ако ги използува съзнателно, то е за добро. И затова аз ви казах, че когато се намерим на Окултния Път, ние ще действаме и после ще мислим. Окултните Ученици трябва да действат и после да мислят. Вън в света първо ще мислите, после ще действате. Ако сутрин след като станеш в ума ти дойде една силна добра мисъл, направи я, не се спирай пред никаква философия, не яж, не пий, но направи това. И след като сте го направили, не отивайте да разправяте какво сте направили.

 

29. Когато Окултният Ученик говори или пише, трябва да говори или да пише идейно, образно. Научете се да говорите отривисто. Така например, Окултният Ученик трябва да каже: Гладен съм, а не твърде съм гладен, много съм гладен.

 

30. Пътят на Ученика минава през най-големи мъчнотии, които той трябва да преодолее. Затова трябва да имате самоувереност и да си помагате взаимно. Трябва абсолютно да вярвате в този Окултен закон, в него няма изключение, той е жив закон. И всички, които са били преди вас, са работили и са опитали това. И вие ще опитате тази самоувереност и ще видите резултатите. Затова никакво обезсърчение да няма. Ще минете през различни мъчнотии и препятствия, но това са второстепенни неща. Аз ги считам за едно благо, макар и да са неприятни в живота. Също така може да ви се дадат някои изпити и ако не сте подготвени, като ви дадат един изпит, може да ви изхвръкне мозъкът из главата. В Окултизма, в Школата има такива изпити, ще ви опитат. Аз ви казвам, че в Окултната Школа има такива привидни изпити и с тях ще видят кой има убеждение и кой - не. В старо време, в тези Окултни Братства са правили опити да видят дали някой е смел. За целта ще му дадат един водач, ще му превържат очите и далеч някъде ще го оставят сам, като му отворят очите и той ще види наоколо си все хора с маски и насреща му една маска със светъл нож се приближава към него. Ако той е страхлив ще хукне да бяга. Но ако той остане, тази маска ще дойде, ще го мушне с ножа, но този нож е книжен. Но какво ще преживеете до този момент. Аз често гледам, че вие бягате от тези книжни ножове. Не, ще чакате този книжен нож да се забие с всичката си сила. И затова Писанието казва: Всичко, което се случи на онези, които любят Бога, е за добро.

 

31. Аз искам от вас като Окултни Ученици да се пробудят и развият във вас окултните способности. Без туй не можете да учите. Най-първо трябва да се събудят Окултните способности, скритите способности, които досега не са били в действие, те са в почиващо състояние. Тях постепенно ще ги събудим, не изведнъж, защото ако ги събудим изведнъж, вие ще преживеете големи страдания, но постепенно ще ги събуждаме. Другите способности и тях постепенно ще ги съграждате. Защото ако изведнъж почнете да градите, у вас ще се яви друго зло. А това не е Окултно. Защото много окултисти. които изведнъж са се развили, са се възгордели. Ние искаме всичко това да върви по един естествен път, за да можем да използуваме благата, които Бог е вложил в нас.

 

32. Ние сме за опита. Ще направим един, два, три, десет опита, за да се убедите в истинността и силата на Учението. В Окултната Наука няма нужда повече от десет опита. Ако след като ти направят 99 опита и ти се съмняваш, ти не си за Окултната Школа. Следователно, Окултните Истини вие ще ги проверявате и щом проверите една Окултна Истина, тя е вече свещена за вас, тя е храм, не се съмнявайте в нея.

 

33. Сега аз желая като Ученици на тази Школа да не ви е страх. Сега някои се запитват: Какво ще стане с нас, когато нашият Учител си замине? Ако вие мислите, че тази работа е моя работа, тогава напразно си губите времето и енергията. Ако мислите, че това е едно Божествено дело, вие ще възрастнете. Но трябва да се самоопределите в себе си, да знаете Божествено ли е това Учение или не. Ако е Божествено, идете с него, както аз съм с него. Това дело е Божествено и аз се застъпвам за него, защото е Божествено и не само аз ще кажа, но всеки ще каже: Това дело е Божествено. И вие трябва да бъдете готови да пожертвувате живота си за него. В това е вашето спасение. С това дело вие ще се прославите. Без него ще се обезчестите. На опит ще проверите, че това учение е Божествено - жива храна за вас, защото носи сила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...