Jump to content

Recommended Posts

УМ, СЪРЦЕ И ВОЛЯ

 

 

Да допуснем, че имате около сто куба, които се движат. Трябва да знаете надясно ли се местят, или наляво. Те се движат по един математически закон. Трябва да знаете в дадения момент в каква посока се движат. Наляво – това е вашето сърце, надясно – това е вашият ум; наляво – това е вашият дух, надясно – това е вашата душа. Значи в света има разни движения. Този закон не е абсолютен.

 

“Трите състояния у човека”, стр. 14-15; 27

 

Там, дето трябва да се координират умът, сърцето ти и душата ти, тогава пропорцията е 1:2. Но трябва да се координират.

 

“Координиране”, стр. 213; 180

 

Човек трябва да знае как и откъде да започне. Това е важното. А той трябва да започне от своето сърце и от своя ум. Законът е такъв.

 

“Който сее и който жъне”, стр. 147; 125

 

Да познава законите на своя ум, човек трябва да е минал през мислите си; да познава законите на сърцето си, човек трябва да е минал през чувствата си; да познава законите на волята си, това значи, да е минал през силите на своя организъм.

 

“Светлина и знание”, стр. 167; 83

 

Христос е казал: “Лявата ръка да не се меси в това, което дясната прави”. За дясната ръка не е казал нищо. Защо само лявата ръка да не се меси в работата на дясната? Това е един кабалистичен закон, който трябва да се разбира.

 

“Слаби и силни положения”, стр. 158; 103

 

Сърцето не може да се изправи без страдания и умът не може да се изправи без наказания. Затова е казано: когото БОГ обича, него наказва. Мъжът се наказва, а жената страда, тя се подлага на страдания. Мъжете се наказват чрез война, а жените – чрез раждане на деца. Когато децата умират, с това се причинява страдания, които изправят сърдцата на жените. Това не се отнася до вас. Ние говорим за цялото човечество, а вие сте удове на човечеството. С това ние обясняваме един вътрешен закон.

 

“Колко са прекрасни нозете”, стр. 47; 125

 

Жената иска да има добро сърце. Няма какво жената да иска да има добро сърце. Нейното сърце е кално. Бедният не може да стане богат. Тя трябва да разчита на своя добър ум. И умният е, който може да помогне на сърцето. Такъв е законът. А при мъжа сърцето е, което ще помогне на ума.

 

“Добри проводници”, стр. 86-87; 129

 

Христос казва: “Ще напусне човек баща си и майка си, ще се прилепи към жена си”. Но тази жена умира. Тогава? Този закон е неприложим, ако имаме предвид хората, които умират... Жената ще поставим на мястото на сърцето и мъжът на мястото на ума. И законът става верен и приложим по отношение на човешкия ум и човешкото сърце.

 

“Трите положения”, стр. 766, 767; 122

 

Женското право трябва да го търсиш за сърцето, мъжкото право трябва да го търсиш за ума. Ако не пазиш този закон, ако търсиш женското право по пътя на мъжкото, ще носиш пукната глава. Ако носиш мъжкото право с чувствата, ти ще намериш затвора.

 

“Стара и нова българска песен”, стр. 263; 138

 

В умствено отношение вие ще отивате при БОГА, а по отношение на сърцето БОГ ще дохожда у вас, чрез Духа Си. И когато ние казваме, че Господ трябва да ни научи, ще знаем, че Той не може да дойде в ума ни. Дойдем ли до живота на ума, ние трябва да отидем при БОГА; за тази цел трябва да водим чист и свят живот, за да олекнем. Същото нещо е и в училищата: ученикът отива при учителите си, а не учителите при ученика.

 

“Две думи”, стр. 240; 50

 

Преди всичко, сърцето трябва да разбере Христа, а после ума.

 

“Ти си”, стр. 7; 30

 

Умът е опора на сърцето отвън, а сърцето е опора на ума отвътре.

 

“Новите схващания на ученика”, стр. 4; 31

 

Сърцето на човека е мястото, отдето всичко изтича навън. Ако той не разбира закона на своето сърце, ако разбира само законите на своята мисъл, но не знае накъде да ги насочи, ако неговото сърце не е така благородно, той ще се намери в противоречие със себе си.

 

“В последното време”, стр. 210; 96

 

Всяка една мисъл, която не е на място, е лоша. Ако ти туриш едно чувство в ума си и една мисъл в сърцето си, ти си направил една погрешка. Ако туриш една мисъл в ума си и едно чувство в сърцето си, то е на място. Ако туриш едно чувство да ръководи работите и туриш едно чувство отподире като опашка, да помага на това чувство, ти си направил една погрешка. Ако туриш една мисъл да ръководи и туриш едно чувство да помага, това чувство е на място. Чувствата трябва да подтикват човека към работа. Когато туриш чувствата да вършат работа, а умът да помага, тогава ти не си от умните. Ти не разбираш Божия закон.

 

“Младост и старост”, стр. 148; 154

 

Когато дойде едно страдание вътре във вас, показва, че по закона на сърцето не сме постъпили справедливо, по закона на вашата мисъл. Когато не постъпваме справедливо, изгубва се светлината, настава тъмнина.

 

“Опитване, проверяване и прилагане”, стр. 390; 154

 

Движиш ръката си на една, или на друга страна, но разумността не е в нея. Това зависи от разумността на човека. Ако мисълта е светла, ако сърцето е нежно, ръката се движи по един начин. Тя се подчинява на законите на мисълта и на сърцето.

 

“Като децата”, стр. 209; 195

 

Един музикант, който иска да свири, иска да свири много добре. Ако лявата ръка много добре дава на дясната и дясната дава на лявата, когато ръцете правилно дават и правилно възприемат, тогава е хубавото свирене... Същият закон имате, ако вашият ум не предава добре движението. Ако сърцето не приема топлината, движението не може да се прояви. Същият закон е, ако сърцето неправилно предава своите чувства и умът не ги приема правилно.

 

“Математически отношения”, стр. 132; 173

 

Когато човек прилага на сърцето си по-голяма топлина, отколкото му трябва, умът всякога се спъва. Или, с други думи, казвам: когато чувствата стават по-горещи, отколкото трябва, умът винаги се спъва. Сърцето ти трябва да бъде топло, но не горещо.

 

“27 август, четвъртък”, стр. 22-23; 37

 

Топлината, това е онзи закон за разредяването. От него зависи здравословното състояние на човека... Тялото само по себе си не може да живее. За да живее човек дълго време, той трябва да разбира законите на сгъстяването, разредяването и разширяването.

 

“Сгъстяване, разредяване и разширяване”, стр. 122, 123; 164

 

Щастието на човека седи само в постоянното и вечно разширение на ума и сърцето. По нямане на подходящи думи, аз употребявам в случая думата разширение. Ще се задоволя с тази дума само затова, защото искам да ви дам една определена идея. Като казвам разширение, разбирам границата на сърцето и ума постоянно да се разширяват по форма, по съдържание и по смисъл. Щом престане разширението, смъртта ще дойде.

 

“Смисълът на противоречието”, стр. 13-14; 22

 

Първо ще работите с ума си, ще работите със сърцето си, ще изпълните работите си с волята си. Има един закон, който определя. Умът е подтик. Умът ще направи правите линии, сърцето ще направи плоскостите, волята ще направи тялото.

 

“Координиране”, стр. 220; 180

 

Под права линия аз разбирам, когато умът функционира. Под крива линия разбирам: то е закон, по който сърцето действа, този именно закон, че сърцето действа по крива линия, понеже в кривата линия се харчи най-малко енергия.

 

“Страж на живота”, стр. 45; 166

 

Вие сега не искате да огънете вашата воля. В дадения случай, според закона на музиката, за да приемеш едно Божествено благо, непременно ти трябва да понижиш на половин тон волята си и тогава тази воля, като я понижиш, ще имаш всички условия... Винаги законът е: Ако повишаваш ума и сърцето си, едновременно ще ги повишаваш! Или ги понижаваш, едновременно ще ги понижаваш. А волята трябва да бъде сама, отделно.

 

“Мистичната чаша”, стр. 465; 122

 

Човек трябва да иска онова, което е постижимо за ума. Човек трябва да иска онова, което е постижимо за сърцето в даден случай. Човек трябва да иска онова, което е постижимо за волята.

 

“Внушение”, стр. 137; 165

 

Природни, разумни закони управляват ума и сърцето на човека. Следователно от вас не се иска нищо друго, освен да зачитате тези закони и да следите за тяхното изпълнение.

 

“Работа, музика и мисъл”, стр. 276; 83

 

Даже и най-лошата мечка като я срещнеш, ако знаеш как да постъпиш с нея, ако минеш от лявата или от дясната й страна, ще имаш два различни резултата... Законът го прилага – ако имаш в живота си известна мечка и оставиш тази мечка на лявата си страна, ще имаш лош резултат. Ако въпросите ги разглеждаш със сърцето си, ти ще загазиш; ако ги разглеждаш с ума си конкретно, обективно, ще ги разрешиш и ще излезеш на добър път.

 

“Освободеният роб”, стр. 231; 120

 

Забележете едно нещо: целокупният човек расте нагоре. То е хубавото. Носът и брадата растат надолу. Като разгледате хиромантически линиите на ръката си, какво забелязвате, как расте линията на сърцето? Наляво. Накъде отива линията на ума? Надясно. Накъде отива линията на живота? Надолу. Значи, имаме пак същия закон: Линията на живота отива наляво, линията на сърцето – наляво, а линията на ума – надясно. Тогава, накъде отива линията на съдбата? Надясно, нагоре. Оттук, носът и брадата растат надолу, сърцето и животът – наляво, движението на Божествения ум върви надясно. Отношенията или пропорцията между тия величини е 1:2, затова не трябва само да мечтаете върху Божественото, но и да се спирате върху Него, да работите за развиването Му.

 

“Пътят на ученика”, стр. 145-146; 26

 

Някой може да се съмнява дали може да изкопае пари с мисълта си, или не. Аз мога да мисля за това, но дали ще стане, то е друг въпрос. Зная, че туй, за което мисля, може да стане, има възможности. Сега, запример, аз казвам, че тук, долу в земята, има една жилка злато. Казвате: “Възможно ли е?” Възможно е! Е, как ще проверим? Ще разкопаем. Това са възможности, вероятности в живота. Затова, според закона на вероятностите, не подпушвайте ума си. Според закона на ума си ще кажете: “Аз ще бъда чист”.

 

“27 август, четвъртък”, стр. 32-33; 37

 

Някои деца се мерят всеки ден, да видят колко са израсли, но вместо да растат, те спират на едно място. Щом престанат да се мерят, растенето продължава. Същият закон се отнася и към умственото и сърдечно развитие на човека. Човек трябва да обича знанието, да се стреми към него, без да го свързва с мисълта за растежа на своя ум. Започне ли да мисли колко е израснал умствено, той непременно ще се спъне.

 

“Светото място”, стр. 9; 53

 

И най-сетне питам: защо ни е този ум, който ни е дал Господ? Най-първо той е една цедилка... Да приложим в живота този закон за прецеждане.

 

“Талантите”, стр. 71; 1

 

Ново възпитание е онова, което може да внесе здраве, веселие и бодрост в човека, да се справя лесно с мъчнотиите на живота си... Тази наука подразбира познаване на законите на сърцето и на ума.

 

“Господар на съботата”, стр. 182; 80

 

Когато в човека се произведе едно вътрешно раздвояване, то се дължи на същия закон. Ако вашето сърце не върви в една и съща посока с ума, ако вашите желания не държат посоката на ума, тогава има един разрив в сърцето, ражда се една вътрешна борба.

 

“Трите закона”, стр. 177; 154

 

Когато ще вземате решение по някой въпрос, ще гледате умът ви и сърцето ви какво ще кажат. Закон е: Да имаме пълно съгласие между ума и сърцето по отношение на решението, което вземаме.

 

“Новораждане”, стр. 173; 200

 

Когато дойдете в живота, ето какво трябва да правите: да съблюдавате основния закон – между вашия ум и вашето сърце да има равновесие.

 

“Сънищата на Йосифа”, стр. 110; 1

 

Никога не влагайте в ума си една изкуствена мисъл, никога не влагайте в сърцето си едно изкуствено желание и никога не влагайте във волята си или в тялото си една изкуствена постъпка.

 

“Пътят към щастието”, стр. 16; 166

 

Формата на мисълта трябва да се нагоди според ума, формата на чувството – според сърцето, а не обратното.

 

“Млад и стар”, стр. 67; 193

 

Тялото се подчинява на ума, а умът се подчинява на сърцето. Ще кажете: “Сърцето трябва да се подчини на ума”. Не, на Земята сърцето е по-силно от ума. Най-първо човек е чувствал и после се появила мисълта... Всякога след реализирането на две желания, ще дойде една мисъл. След като се реализират две желания, човек се изтощава и чувствата му отслабват. Тогава законът се сменя: Умът става два пъти по-силен от сърцето. Щом се реализира мисълта, умът отслабва, т.е. енергията му се изразходва и той се нуждае от набавяне нова енергия.

 

“Тъчете мислите си”, стр. 9-10, 10-11; 27

 

Всеки човек трябва да има една основна мисъл в ума си, едно основно желание в сърцето си и едно основно действие във волята си. Всеки трябва да намери тази основна мисъл, това основно чувство и действие в себе си.

 

“Ако говоря”, стр. 57; 47

 

Едно се иска от човека: като се товари, да не остава всякога натоварен; и като се разтоваря, да не остава всякога разтоварен. Като се товари и разтоваря, човек усилва организма си. Като знаете този закон, не задържайте в ума си и в сърцето си тежки мисли и чувства за по-дълго време, отколкото трябва, да не се обезсилите.

 

“Товарене и разтоваряне”, стр. 311; 126

 

Според мен, умът, който се жени за сърцето, трябва да е здрав, да не е заразен от никаква болест. Сърцето, което се жени за ума, трябва да е здраво, чисто. Ако това стане така, тогава и нашите мисли и желания по същия закон трябва да бъдат здрави и чисти.

 

“Призваха Исуса”, стр. 114-115; 203

 

Човек трябва да се съобразява със законите, които регулират човешката мисъл. Хубавите чувства регулират човешката мисъл... Всеки човек, който е философ, в него сърцето дава повече топлина. И в мозъка е същият закон.

 

“Отношение на ума и сърцето”, стр. 166, 167; 178

 

Когато в ума ви дойдат светли, възвишени мисли, а в сърцето ви чисти и благородни чувства, непременно отнякъде ще нахлуят у вас противоположни мисли и чувства, за да ви смутят. Ако не знаете закона и не сте готови да противодействате на тия отрицателни влияния, има опасност да се осакатите. Пазете се и от несъзнателните движения.

 

“Озлобяване, мъка, скръб”, стр. 109; 65

 

В ума и сърцето текат два рода енергии. Когато в ума има прилив, в сърцето има отлив. Когато в ума има отлив, в сърцето има прилив. Туй не е само едно твърдение, то е един факт.

 

“Приливи и отливи”, стр. 5; 27

 

Някои мисли са лоши, но човек трябва да изучава закона на човешката мисъл. Вие се нуждаете от наука за сърцето, да знаете как да се справяте със своите чувства. Когато в сърцето ви се появи едно положително чувство, в противовес на него ще се яви едно отрицателно. Като знаете законите, по които чувствата се явяват, ще видите, че винаги се редуват едно положително и едно отрицателно. Никога не могат да се явят положителни чувства едно след друго.

 

“Сила, благородство, светлина и доброта”, стр. 142; 146

 

Да се върнем към въпроса за дейността на човека, който се е поляризирал: единият полюс представя дейността на ума, а другият – на сърцето. Фигуративно представяме това с помощта на два триъгълника, които могат да се намаляват и увеличават. Намаляването и увеличаването на триъгълниците зависи от дейността на човешкия ум и на човешкото сърце. При това, колкото по-голяма хармония съществува между ума и сърцето на човека, толкова по-правилни са триъгълниците. Като изучава законите на ума и на сърцето, човек може лесно да се справя със своите криви мисли и чувства. Достатъчно е да измени посоката на действащите сили в ума и в сърцето си, за да преодолява всички мъчнотии и смущения. Като познава законите на ума и на сърцето си, той ще скъсява и удължава линиите АД и СВ, ще скъсява и удължава линията АВ – резултат на силите. Така той ще превръща силите, които действат в триизмерния свят, в едноизмерни и двуизмерни според нуждите на своя организъм.

 

“Великите хора”, стр. 26; 63

 

Умът поставя нещата върху един положителен закон и казва: “Аз съм се родил в света, БОГ ми е дал условия да се развивам, и аз трябва да работя”. Хора, които се ръководят от своя ум, са разумни и разрешават въпросите правилно. Такъв човек размишлява, съпоставя нещата на място и казва: “Ако постъпя по този начин например, животът ми ще се оправи”. От това гледище, засега всички живеете двояк живот, но трябва да придобиете една нова опитност, едно ново схващане. В стария живот ще се обезсърчавате, а в новия живот ще се насърчавате – мисълта преодолява в него. Винаги ще поставяте паралел между тия два живота и така ще вървите напред. Вие още не можете да живеете само в новия живот, но ще минавате ту в единия, ту в другия.

 

“Обич към знанието”, стр. 273-274; 59

 

Животът на обществото е такъв, какъвто и на отделните индивиди... Според техните мисли от миналия живот се определя тяхното настояще, а според сегашните им мисли и желания се определя бъдещето им. Тези два Божествени закона са поставени у човека така: първият, Великият закон е поставен в ума, а малкият – в сърцето. Следователно, когато искате да изпълните малките работи в света, трябва да ги изпълнявате със сърцето си.

 

“Малкият закон”, стр. 215; 3

 

В органическия свят, когато известна храна влезе в стомаха и не може да реагира правилно върху него, образува се едно състояние, което лекарите наричат “мъчно храносмилане” и което, от своя страна, произвежда известна неприятност на самото тяло. Този закон е верен не само по отношение на умствения живот: когато ни се представи една мисъл, която не може да реагира върху нашия мозък, и умът ни не може да я възприеме, образува се и у нас същото състояние; тъй става и с човешкото сърце: когато едно желание влезе в сърцето на човека и не може да реагира върху него, а сърцето, вследствие на това, не може да го възприеме, образува се пак едно подобно състояние.

 

“Любовта”, стр. 75; 1

 

Когато сърцето и умът на човека се движат в гъста среда, чувствата огрубяват, а мислите потъмняват. Значи, огрубеят ли чувствата на човека и потъмнеят ли мислите му, той вече се движи в гъста среда, без разлика на това дали съзнава своето движение, или не го съзнава. Какво трябва да направи този човек, ако иска да излезе от това положение? Той трябва да измени посоката на своето движение.

 

“Оглашен, вярващ и ученик”, стр. 131; 44

 

С каквато мисъл човек се свърже, такова въздействие ще окаже тя върху неговия мозък; с каквото желание човек се свърже, такова въздействие ще окаже то върху неговото сърце.

 

“И рече БОГ”, стр. 189; 60

 

Ако от всяка мисъл, която минава през тебе, можеш да изваждаш сок, ти си умен. Ако от всяко чувство, което минава през твоето сърце, можеш да изваждаш сок, ти си добър човек, ти си любящ човек.

 

“На него можем да разчитаме”, стр. 19; 160

 

Умът ни трябва да върви успоредно, паралелно с Божия ум. Нашето сърце, трябва да върви успоредно, паралелно с Божието сърце. И волята ни трябва да върви успоредно с Божията воля.

 

“Качества на ума, сърцето и волята”, стр. 21; 22

 

Законът винаги да се прилага с думата може. Така се проявява човешката воля.

 

“Простотата”, стр. 48; 203

 

Човек трябва да работи съзнателно върху себе си, да възпитава волята си. Той трябва да знае, че материята на физическия свят се подчинява на човешката воля. За тази цел трябва да знаете законите, които управляват волята. Материята се подчинява и на човешката мисъл.

 

“Възпитание на волята”, стр. 339; 82

 

Аз няма да ви освободя от мъчнотиите. Природата също тъй няма да ви освободи от мъчнотии, от страдания, защото те са нарочно създадени, да усилят вашата воля.

 

“Мощните сили на разумната воля”, стр. 56-57; 26

 

Колкото и да са малки лошите думи, изказани ли са веднъж, колкото по-дълго време минава, толкова повече се увеличава тяхната разрушителна сила. Задръжте за себе си всяка лоша дума, която искате да кажете някому. Колкото повече я задържате, толкова по-силен вътрешен импулс ще придобиете.

 

“Истинната врата”, стр. 188; 38

 

При малките усилия имате същите резултати, както при големите.

 

“Доволството в живота”, стр. 290; 114

 

Кипването, това е неустойчивост. Това показва, че във вас има киселини, които ще ви накарат да кипнете. Най-първо трябва да разберете закона на предохраняване. Вие трябва да изолирате всички киселини от себе си, да ги турите под контрол на вашата воля, или пък вашата воля да бъде тъй будна, че киселините да са вън от вас. Вие трябва да боравите с тях, а не те да боравят с вас.

 

“Упътвания. Образи”, стр. 193; 26

 

Силна воля, според Божествения закон, се разбира човек да може да запази всички придобити резултати от добри деяния, не само за кратко време, но завинаги и да станат плът от неговата плът и кръв от неговата кръв.

 

“Добрите навици. Разумното сърце”, стр. 74; 26

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...