Jump to content

23. Не други, а те...


Recommended Posts

23. НЕ ДРУГИ, A TE...

Дълго може да се гледа това близко минало, много може да се мисли върху него и накрая да зададем въпроса Защо? Защо тъкмо те се заловиха с тази неблагодарна и бихме казали непочтена работа? Историята, както и всичките стръкове на изкуството имат своята периодизация. Но дали интересните явления се развиват по един и същи начин и в определената среда. Различно е, и пътя по който те се развиват е възходящата спирала. Иначе, не би имало смисъл това повтаряне на събитията през равни амплитуди, ала различно по форма, по съдържание и замисъл. Когато нещата променят само формата, а съдържанието и смисъла си остава едно и също, ние знаем, че движението е неправилно, взела е връх рутината и еднообразието, формализмът е станал закон. Така в света се ражда фанатизма - този зловреден червей на прогреса и на свободната човешка мисъл.

Те, а не други се заловиха с непристойната работа да пишат навремето срещу Учителя, да клеймят Неговото дело, да петнят Неговото име и де се опитват да Го дискредитират пред официалните власти. Порнографиите книжлета тогава не излизаха от държавните печатници - не бяха държавни издания, а частни - авторите на този арсенал от лъжи, които пущаха против Него не бяха и дело на светски хора, а излизаха от църковното тяло - свещеници и владици се криеха зад платените автори. Не за тази работа те заемаха тези места. Всичко това е минало за нас и ако сега се връщаме на него, правим го не за да съдим, има кой да съди, и ще бъде най-добре, ако чувството на чест и доблест не липсва сами да отчетат, прави ли бяха или не.

За нас фактите от онова време са необходими до толкова, доколкото те ще ни отведат до Неговото виждане и разбиране по въпроса за мястото и ролята, които те заемаха в обществото, за да го просвещават и да го насочат по правия път. Ония, които не познаваха Неговото учение и следяха ежедневния печат, знаеха, какво ставаше в пределите на нашата страна, често биваха и възмутени и заинтересовани от онова, което се пишеше в тези книжлета. Езикът беше груб, язвителен, клеветнически. В тях се изливаше кал, каквато обикновено се срещаше в порнографиите издания или върху аморални типове. Може би се възмущаваха, може би се отвращаваха, ала едно беше вярно, питаха се: Има ли съдебна власт в нашата държава, и ако има, как можеше да търпи всичко това, което се пишеше? Защо този апарат мълчеше и защо църквата пред очите на обществеността вършеше всичко това срещу един човек, който не се защищаваше и не считаше за нужно дори да отговаря? Тогава тези, които четяха с книжка на ръка отиваха да проверяват и не само досието на човека, но и Неговото дело. Не беше трудно, печатът беше свободен, какво не се печаташе тогава. Хората не мълчаха и логично отговаряха по всеки ред и пункт на тези писания. Защищаваха своите позиции и накрая казваха: всичко това не е вярно.

А през това време Учителят си вършеше Своята работа и не се спираше да отговаря на всеки “ред и пункт”. Не се засягаше от неверните обвинения, от клеветите, от лъжите. Не считаше за нужно да отговаря и да се защищава. Но когато ония, които следяха тази неравна борба и отидоха да проверяват и като провериха се прехвърляха в Неговите редове, излезе на яве старото и неподправено средство - пропагандата с която Той не се занимаваше. Враговете с това само Му правеха услуга. Ония, които проверяваха оставаха при Него, не само защото виждаха явните лъжи, но останаха възхитени от чистотата и дълбочината на една мъдрост и от силата на едно учение, което завладяваше. Те вече не проверяваха, а останаха да слушат и да учат.

Не искаме да забравим това време и тези блестящи утра, когато Той разкриваше богатството на едно познание, което щеше да оплоди земята за вековете. Една голяма част от Неговите ученици бяха дошли при Него по този път И когато те Му разказваха пътя, по който бяха дошли при Него, Той се усмихваше и казваше: Трябва да им благодарим. Пишат за нас и ние не им плащаме. Ако не бяха се занимавали с нас, нямаше да се срещнем.”

По-късно сменяше гамата и продължаваше по този повод: “Не поддържам кривата философия, че човек трябва да бъде пустинник или да стои непрекъснато в църквата. Църква за мене са слънцето, звездите, месецът - всичко живо е църква. Всеки човек, който мисли и чувствува право е запалено кандило, а всеки човек, който помага на страждущите е свещеник и владика. Не търся свещениците и владици в църквата. Търся ги вън от нея в света. Тези от църквата са поръчани и платени. Ще кажат, ами ти? Без пари или с пари проповядваш? Това само аз зная. За какъв ме смятат другите безразлично ми е. Онова, което аз зная за себе си то е меродавно.” Казаното в една от неделните беседи е записано станало е вече документ. То представлява същността, ядката на едно разбиране, едно схващане за един институт, който векове наред е зарегистрирал груби грешки, като се започне от тия описани в Свещеното Писание и се свърши до наши дни. Не бяха ли Христови служители всички ония, които оставиха следи от тъма и кръв по страниците на историята? Бяха. А продължаваха да държат в едната си ръка Евангелието и кръста, а в другата меча? Векове продължаваха и продължават да скандират една и съща песен, че всичко, което е вън от църквата е от сатаната.

Времената се бяха променили, вееха други ветрове и на земята се бяха случили много неща, между които и това събитие - родил се беше Човек, който проповядваше, работеше, лекуваше без пари.

Учителят беше приятел на българския народ и работеше абсолютно безкористно. Дали вярваха или не, дали приемаха или не това за истина, беше вече друг въпрос. За какъв Го считаше църквата и църковните отци, за Него не беше от значение, тяхното мнение не Го засягаше - не се интересуваше от всичко онова, което пишеха и говореха против Него.

Той беше много голям, за да се спре при тях и води спор или полемика, приличаше на голям водопад и нямаше време да се вслуша в празнословията на обикновените съзнания, приличаше на голям извор, чиято вода никаква кал не можеше да замърси.

Църквата, свещениците и Владиците трябваше, нужно беше това да опитат, да проверяват, да видят, както това се случи с нас, за да кажат някога на народа: Той беше праведник, ние напразно го хулехме, ние сбъркахме. Малко щяха да смекчат съдбата си и поколенията щяха да им отдадат малко почит за проявената честност и доблест.

Той работи безкористно за тоя народ - работи неуморно. Целият му живот може да се подложи на проверка. Историята е длъжна да осветли този въпрос и да го докаже. Народът трябва да знае истината не само от нас и от Него.

Говори, работи и живя най-много за Любовта и за Истината, за Мъдростта и за Правдата. Идваше ден и този ден нямаше да закъснее, когато на Земята щеше да настъпи истински глад не за друго, а за Любовта, за Истината, за Мъдростта и за Правдата. Велики съкровища са те. Върху тях животът единствено може триумфално да се развива и прогресира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...