Jump to content

1. Идеал


Recommended Posts

1. ИДЕАЛ

Погледни слънчевия лъч, който извира от пламенното сърце на слънцето! Проследи незнайния му път и тръгни по следите му, за да разчетеш една от многобройните приказки на слънцето.

Къде ли не спира слънчевия лъч?

На кое ли място не отсяда в неспирния си устрем!

И дали слънчевия лъч избира мястото и хората, за да поднесе всеотдайната си служба? Тънкият и строен лъч прилича на оная искряща река, която тече по медените жици, опънати от човешките ръце, за да разнася навред светлина и топлина. Слънчевият лъч върши същата работа без витло и без силата на човешката мисъл. Слънчевият лъч само това прави - през където мине носи светлина и топлина. Всичко що на земята носи диханието на живот се насища от изобилието на слънцето. Напролет цялата земя ожида само слънцето.

Ти си човек и си възхитен и развълнуван. Вероятно от радост, от благодарност за това богатство, което се разлива без мярка. Ала изпитваш и малка болка и копнежа сякаш ти тежи - дали не би могъл да бъдеш и ти човекът - ученикът нещо повече от една електрическа искра?...

Да, ти си човек и при това ученик в една Велика школа. Да можеш и ти по някакъв начин като тях, където и да отсядаш, през където и да минаваш да пръскаш: Любов, Светлина, Мир и Радост!...

Ти се спираш и мислиш - какво трябва да притежаваш и как трябва да живееш, за да бъдеш като слънчевия лъч, като искрящата река? Ти си човек с идеал и жадуваш този идеал да бъде постижим сега през настоящия миг, а не през вечността.

Ученик си, застанал си пред лицето на Велик Учител - към тебе се изливат потоци от светлина и топлина, една топла грижа е разпростряла крилото си над теб и две очи те гледат непрестанно; стъпил си на здрава основа, епохалното събитие те докосна с магическия си жезъл - за тебе високият идеал е нещо постижимо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...