Jump to content

1. Немото: разказ на Буча Бехар от Когато зреят житата. Казанлък: печ. и книговезница Гутенберг, 1937, с. 3-8


Recommended Posts

1. НЕМОТО

В: Бехар, Буча. Когато зреят житата: разкази на Елена от Буча.

Казанлък: печ. и книговезница Гутенберг, 1937, с. 3-8.

Къща от едно се не събаря, но и майчина мъка за едно се не лекува. Не беше малък този удар за семейството. Бай Йордан беше добър, честен и трудолюбив човек. Еленчани здраво държаха за него. Умен и справедлив, той беше като съветник и съдия между селяните. Обичаха го всички и цяло село знаеше, че къщата му е отворена за всички. Но, Божа работа! Когато се намери първата му рожба, цяло село кипна от радост. Може ли да знае човек какво ще излезе? Гледаш го - яйце, затворено. Какво е? - Дали гълъбово или змийско? Туриш го под квачка и едва тогава ще познаеш. На третата година малкият не проговори, на петата изгубиха надежда, а на шестата - селото пламна: - Йордановото момче беше нямо. Лекарят, който го беше гледал, на тръгване им беше казал: - “Може да проговори някога, има надежда, не е глухо.”

Гледа бащата, гледа майката, очи се не откъсват от алени уста, а, а, ще проговори! Като рана неизцерима остана тя в сърцето на майката и бащата. Поплакваха си скришом, когато слушаха бъбривите уста на по-малките, които се мъчеха да мълвят звуци на позната човешка реч.

Детето растеше и крепнеше. След две години връстниците му ще идат на училище. Остра болка, като нож, разкъсва сърцето. Бащата удря по-силно върху нагорещеното желязо, за да не чуе училищния звънец, който събираше децата от махалата.

Изнизаха се така години. Мълком си носеха болката, заживяха с нея, остаряха без време с нея. Момчето порасна. В училище не го приеха. Дома вършеше много работа - зиме в ковачницата помагаше на баща си, лете на полето, за дърва най-често него пращаха в гората. Наедря, високо, стройно и хубаво момче! Гледаше всичко с учуден взор. Знаеше, че не притежаваше онова, което другите имаха. - Говора! Но що? Той знаеше - и животните не говореха, и птичките, които той така много обичаше, и те не говореха, но и те имаха сърца, които туптяха, сърдца, които той напипваше под меката и топла перушина. Радостно той ги посрещаше и изпращаше и прекрасно виждаше, че и те на свой ред бяха щастливи. Защо само майката тъгува толкова много? Не разбираше той; най-после така трябвало да бъде. Нали има други, които, ето, можеха да говорят?

И често майката го взимаше на колене и думаше: “Говори, сине, говори!" А след това се обливаше цяла в сълзи. То разбираше добре какво иска тя, махваше се сърдито и наскърбено, скриваше се в някой забутан кът и плачеше до насита.

Веднъж момчето отиде в гората за дърва. То ходеше често наесен, когато бащата биваше зает в ковачницата. И тоя път впрегна колата, подкара воловете и. се запъти. Минавайки край баща си, той го запита: “Взе ли си билета ? То веднага опипа джобовете си и в знак на отрицание, дигна глава нагоре. Но не се спря, малко ли пъти е сякъл без билет. Горският го познаваше. Бащата, готов да иде да го донесе, се върна и рече: “Няма нищо, горският е наш.”

Стигна гората. Разпрегна воловете, взе брадвата и започна да сече. Гората екна от грохота на падащи дървета. Неговите здрави мишци дигаха и слагаха брадвата върху клоните на старите дървета.

Изведнъж от далеч се чу вик: Хей, ей,е...! Гората ечеше. Но той продължаваше да сече. Когато този човешки глас се приближи, момчето продължаваше да сече. Но когато човекът рече: “Помози Бог!", тоя пак се не обърна.

- Не е чиста тая работа, си каза горският.

- Ей момче, какво правиш там?

- Тук има нещо лошо.

И бързо той се приближи и се изправи точно срещу него. Едва сега той го забеляза, погледна го и смутено се заозърта. Пред него стоеше горският, но не този, когото познаваше до миналата неделя, а друг. Със същите дрехи - със зелено калпаче, пушка на рамо и камшик в ръка, но не онзи познатият. Сега той си спомни, че тая заран беше забравил билета. И той видя добре опасността, непозната, но сигурна. И в своята беззащитност, в очите му се изписа силна уплаха.

- Дай билет!

Момчето мълчеше и гледаше умолително.

- Хей, билет дай, разбираш ли!?

Тоя все продължаваше да го гледа уплашено, усмихваше се виновно и стреснато. Мислеше да го смекчи. Горският пък си помисли, че иска да се мазни и побесня.

- Билет, билет дай, или ще те натупам! - и ръката му здраво стисна камшика. И тоя, който никога не беше бит през живота си от човешка ръка, тоя който не знаеше какво е бой, се видя в ужас, когато горският му показа камшика си.

- Хайде, говори бе, що щеш тъдява без билет, говори, защо не говориш!?...

Нямото стоеше безпомощно, стреснато и ужасено!

Горският изгуби търпение.

- Няма да говориш, но аз ей сега ще те накарам да проговориш! -Дигна камшика. И докато да се стовари върху лицето му, нямото направи едно свръхчовешко усилие. Разбра, че ударите ще се сипят, докато тоя не разбере, че е нямо. Те не закъсняха. Душата му се разрида. Светкавици блеснаха пред очите му. Той чувствуваше такава болка физическа и душевна, такава мъка, унижение и страх, каквито рядко човешко създание може да почувствува. И тогава стана чудо! От устата му се изтръгна вик: “Аз съм нямо, бе чичо!"... -високо викаше то през сълзи и с двете си ръце държеше наранената си буза. И докато горският да се опомни, нямото хукна през гората. То не погледна ни кола, ни волове, ни горския, който вдървен със зинали уста гледаше слисан... Момчето тичаше с все сила по прашния път, към дома си; като хала мина покрай ковачницата и право при майка си. Като я видя на двора до каменната ръчна мелница, хвърли се към нея, прегърна я и викна: “Мале!” Тя го погледна, полудяла, сякаш от радост, ударена, смаяна. Не повярва на очите си, на ушите си... Помисли, че е сън, искаше да провери и несвързано рече: “Какво ти е синко?"

И тогава той й викна, колкото глас имаше и от отключената уста излезе вик, който я раздираше и радваше. "Мале, мале, аз проговорих!”

И като разбра клетата майка, че като писна и ревна, цялата махала се събра. Сълзите течаха като поток, радостта й се изливаше като някакъв яз. Това не беше човешка радост, позната, приета, а дива, необуздана - сякаш ревеше за умряло - “Сине, сине, синко"...

Цяло село се стече. Съседите първи се притекоха и какво да видят?

- Майка и син се не пущат. Дойде най-после и бащата и какво да види...

“Бе жена, луда ли си? Цяло село сбра!”...

- Йордане, Йордане, гледай, слушай и ти ще викнеш като мене -проговорило! И майката продължаваше да бърше сълзите с черната си престилка. Задъхан, бащата с едва сдържани сълзи и луда радост, с пресекнал глас заразпитва момчето си.

А то ясно, с човешка реч разказа случилото се...

На другата неделя у бай Йорданови имаше гощавка. На лично място до кмета и хазаина стоеше горският.

- Бай Йордане, не разбрах аз добър човек ли съм, или лош? Да беше видял как дигах камшика, като звяр се нахвърлих върху момчето ти. А то какво излезе! - Прошка искам!

Бай Йордан никога не се лъжеше. Погледна го с добродушните си очи, потупа го по рамото и му рече:

- Дали си добър, или лош - аз не зная, но ти си за мене Божи човек. Това горският никога не разбра, но и никога вече не дигна камшик, ако ще и десет неми да проговорят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...