Jump to content

4.4. На тръгване: 2.VIII.1954 г.


Recommended Posts

4.4. НА ТРЪГВАНЕ

2 август 1954 г.

Къде съм аз?... В планината ли, или в долината? Горе ли всред лазура на чистото рилско небе, или долу, хей там в златистата равнина, дъхаща на зряла пшеница, топла и лъскава като майчина длан?...

Гледам ли напред, виждам широкия път, който ме води към долината и към моя дом. Обръщам ли се назад виждам планината, която ме гледа дълбоко и учудено.

Спирам се отдъхваща край планинската пътека, а далеч, далеч вече от мен планинският гигант ми праща последния привет през тази година. Горите се простират гъсти и безкрайни, дъхащи на пресна смола, тъмните смрики ме гледат с черните като мъниста очи, а свежите преснозелени мури ми нашепват прощални слова. Зная... Всичко това е на тръгване. Пътят ми извива надолу към тучните полета. Зад мен е вече планината. Далеч са вече кристалните води и тяхната песен глъхне надалеч.

Стъпила на планинската пътека, смутено се питам: “Накъде?” Стоя и гледам като залутано дете и копнежът ми по планината е вече малка рана. Но не, не искам да скърбя в този час. Мигом се обръщам и тръгвам напред. Планината е твърда и сигурна. Моите ръце притискат моята гръд. Там аз заключих моето богатство. Ето, аз отнасям моето съкровище. Ден след ден аз събирах узрелия плод. Казах си: Не съм ли малка вселена. Ето планината ще бъде в мен с всичката си хубост, с всичката си сила. В мен ще бъдат и чистите рилски небеса, и бистрите езера, и високите върхове, и ширните поляни. Не ще дам моето богатство, не ще пропилея моето съкровище в последния завой към моя дом.

Съхраних всичко. Слушам сега. Песента на златистата долина се носи до мен. Аз виждам равните пътища, аз виждам пъстрия работен ден. И от двата тона ще изплета нова и жива мелодия. Тя ще звучи винаги край мен. Тя ще ме отнася там горе всред хубостта и безгрижието на планинския свят, тя ще пои и моята хлебородна нива. Тя ще ми звучи по всяко време на моя дълъг работен ден. Планината ще бъде в мен. Спусне ли се облак, извие ли се буря, нагоре ще съм аз към рилските върхове. В планината или в долината, аз искам да слушам винаги песента на рилските върхове, да гледам всякога безбрежната хубост на рилското небе, и да сещам в сърцето си дълбоката радост на простия планински живот, когато съм при теб, хубава наша планина, Рила, спокойно засияла в скута на нашата спретната страна.

2.VIII.1954 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...