Jump to content

4.6. Всред мъглите на Рила: 15.IX.1954 г., Изгрев


Recommended Posts

4.6. ВСРЕД МЪГЛИТЕ НА РИЛА

15 септември 1954 г., Изгрев

Познавате ли Рила в нейното вълшебно разнообразие? Рила в най-различно време през всеки час на денонощието? Рила с нейните меняващи, всеки миг картини, с нейните най-разнообразни цветни линии. Това е цяла серия от пейзажи, които се редят все по-различни и по-прекрасни. Кой е майстора -художник, който стои зад това необикновено творчество?...

Чистите простори на рилското небе, шеметният устрем на рилските върхове извисяват душата до най-високите тонове на един човешки живот. Това е Рила с нейните три хиляди метра над нашата равна земя, Рила с нейните хубости, с нейното разнообразие бликащо от всяка гънка на нейната огромна снага. То прелива от всеки хребет, от всяка роена капка отразила цветния концерт на слънчевия лъч, от всяка цветна краска, отразена в огледалната чистота на езерата, от всяко цвете сгушило се под канарите; то блика и от неотразимата дълбочина на един мъглив рилски ден.

Рила в мъгла... тая шеметна игра, когато слънцето пътува през море от ефирни вълни и неговата светлина и топлина се струи към нас по неизвестни пътища. Невидима ръка тогава вдига и слага блестящите завеси, картините се реят, ту някъде в низината опасана с просторни свежи гори, ту някъде по висините, където върховете стремително очертават горди чела. И ето, след миг всичко изчезва. Мъглите се събират, сгъстяват се. После пак дефилират, притискат планината, кръгът се стеснява, върховете изчезват. Навред е само мъгла, гъста и плътна, бледо-сива, дъхаща на чиста влага, наситена със свежите струи на рилското небе, напоена с блестящите росни капки, богати със слънчев сок. Те ни милват, целуват, освежават - мил привет от небесните простори. Хората от низината не обичат мъглата, а най-вече планината в мъгла.

Тогава спокойствието и тишината са ненарушими. Мъглите на Рила като мека и топла завивка ни обвиват от всякъде. След горещия летен ден тя освежава и възраства всичко.

Ние сме там, потопени в това спокойно и безбурно небе от мъгли, заслушани в дълбокото затишие на планината, със смекчени тонове и глъхнеща песен на рилските потоци. За какво сме в планината, ако не разчитаме странната й реч?... За нас планината е все една, скъпа, родна и жадувана страна; все същите слова, все същия ритъм и тон, все същата песен в която дочуваме познатата мелодия и съзерцаващи същата красота - неотразимия дух на планината. .

Планината ни говори и разказва, планината е жива, трептяща и добра във всичките меняващи одежди. И ето, сега, всред мъглите на Рила, когато слънцето пътува неизвестно накъде, дълбоко в душата, слънчев изгрев разкъсва плътната покривка. Неизвестен приятел е отключил блестящо утро и всред царството на мъглите, ние съзерцаваме слънцето отвътре, където е Той, запалил вече своята лампада. Светло и сияйно е там.

Това е Рила в мъгла, това е Рила в безслънчев ден, когато слънцето пътува всред море от мъгла, а човекът стои всред нея, вдълбочен в своя свят, съзерцаващ другото слънце, проумяващ нова истина - за едно слънце и за една звезда, които никога не изчезват от небето на човека, познал на ранина безграничната обич на Безконечността.

15 . IX.1954 г., Изгрев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...