Jump to content

2.19. Ходжата от Каймаклий


Recommended Posts

2.19. ХОДЖАТА ОТ КАЙМАКЛИЙ

Тази случка ми я разправи моят стар приятел - дядо Стефан. Тогава той беше възрастен, а разказаното от него се е случило, когато е бил млад. Предполагам да е станало преди стотина години.

В село Каймаклий живял прочут ходжа. Той помагал на хората със съвети, лекувал, но имал власт и над животните.

Веднаж ходжата дошъл в селото на Стефан. Поканили го да пренощува в една къща, където имало много бълхи - облак. Хазяите се извиняват, ходжата казва: „Нема нищо!” Като се прибрал в стаята, ходжата извадил ножа си, забил го в пода и произнесъл някакви думи. Всички бълхи се събрали около ножа, покрили го до горе. Ходжата спал спокойно.

На сутринта трябвало да отиде в къщата на един чобан, прочут с това, че неговите кучета били най-злите в селото. В двора му не можел човек да влезе. Стефан завел ходжата до портата. В двора лежали IQ-12 кучета, големи като магарета. Стефан не пожелал да влезе. Ходжата отворил портата, минал през двора. Като минавал край кучето, то само повдигнало глава и се отпускало.

Влязъл ходжата в къщата, свършил си работата и си излязъл. Стефан го попитал: „Ти ли си ходжата от Каймаклий?” - „Аз.” - „Моля те, научи ме на някой от твоите мурафети, на някой от твоите изкуства.” - „Добре, казал ходжата, на какво искаш да те науча?” Стефан помислил, че ако го научи да лови змий, ще може да плаши момите по седенките. - „Научи ме да ловя змий!”, казал Стефан. - „Добре.”, отвърнал ходжата - „Излез утре на полето, ще срещнеш змия. Запомни тези три думи.”

Стефан ги повторил и запомнил. - „Ако змията не се спре на първата дума - продължил ходжата - ще кажеш втората дума, и тя непременно ще се спре. Тогава хвани змията, но ще знаеш, че първата змия ще те ухапе. Ти кажи после третата дума, за да я освободиш, да си върви. Ела след това в Каймаклий да ти направя един шербет. Като го изпиеш, нема опасност от ухапването.”

Стефан изпълнил всичко това. Оттогава той има власт върху змийте.

Трите думи са магически - странни думи от някакъв древен език. Стефан ми ги каза, но с условие да не ги издавам на никого.

Да, много тайни крие животът от нас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...