Jump to content

9. Трите метода на природата: ООК, I г., 2 лекция [2 март 1922 г.].


Recommended Posts

9. ТРИТЕ МЕТОДА НА ПРИРОДАТА

Окултни лекции, I година, втора лекция

Природата е разделила времето на три категории: време за почивка, в което влиза и съня, време за ядене, време за работа. Те са трите естествени положения.

Сънят е физическо-астралния живот на Земята. Яденето е физическия живот на човека на Земята, работата е умствения живот на човека. Второто е необходимо за тониране на човешките енергии. Само във време на сън, на спане, човек добива своите енергии. В съня добиваме енергии. Пречистването на тялото става във време на спане. Работата използва енергиите, придобити чрез спането и яденето. Когато човек отива да спи, той трябва да отива с приятна мисъл, да му е приятно, че отива в другия свят. Съзнанието тогава минава от едно състояние в друго, и ако човек би имал възпитания ум на един адепт или светия от първа степен, спането щеше да бъде един рай, едно приятно развлечение и една от най-приятните почивки. А сега, когато отиваме да спим, когато стомаха е пълен и възприеме някоя мъчно-смилаема храна, тогаз при спане има излизане и влизане в тялото, и ние се обръщаме на гръб, мъчим се, пъшкаме, охкаме, и едва някой заспи към 12, а някой и по-късно.

Първото правило за един ученик на Окултната школа, е да се храни преди залеза на Слънцето. Сутрин никога да не ядеш, преди да е изгряло Слънцето. Сутрин ще се нахраниш най-малко половин час след слънчевият изгрев. Това са правила за онези, които искат да бъдат ученици.

Правила за ядене:

Никога не яж, ако нямаш разположение.

Когато пиеш, казвайте: „Яжте и пийте, и благодарете!” Кажи си и размишлявай. Така прилича, да ядеш с любов, да обикнеш храната и тогава енергиите се привличат в организма.

Второто правило за яденето: никой няма право да се гневи на трапезата.

Третото правило: на ученика е забранено да яде бързо.

Четвъртото правило: никога не е позволено на ученика да преяжда.

Има работа три вида: физическа, духовна и умствена.

Първото правило за работата: ученика няма право да прави различие между физическа, духовна и умствена работа. За него физическата работа и умствената работа, са еднакво важни. За него физическата, умствената и духовната работа, са еднакво свещени.

Второ правило за спане: като си легнеш на едната или другата страна, до сутринта да не се обърнеш, и после да няма хъркане. Най-хубавото спане е на дясната страна. Средното спане е на лявата страна. Лошото спане е на гърба, и най-лошото - на корема.

Като влезете в другия свят, ще намерите вашият път постлан само с неизпълнени обещания. Вие ще се намерите в положение на човек, когото събуват, и той ходи бързо по остри камъчета. Ако изпълнявате всичко, каквото Бог изпълнява и като отидете в онзи свят, ще намерите най-добрите условия. Там е величието на един човек, да изпълни това, което е обещал. Бог на прилежните помага.

Ще ви дам едно мото: „Без страх и без тъмнина!” Там дето нема страх, всичко става! Това е пропуск, само за физическия свят. Които работят във физическия свят, трябва да бъдат безстрашни. Само ученика на окултизъма или християнина в пълния смисъл на думата, и който казва, че живее в Бога, само той може да бъде безстрашен. Да знаеш, че във всеки момент на живота, Бог присъства на всяко място. От нищо да не те е страх! Ще знаеш, че Бог царува навсякъде, и не само ще знаеш, но ще вярваш и опитваш. Ако някъде има страх, той е вън от училището.

Сега ще спазвате свободата. Първото правило на Любовта е свободата. Искам всички да бъдете свободни. Всичко да решавате по закона на свободата, и каквото решите, да го изпълните. Сега в бъдеще, учениците ще използваме магнетическите сили на Витоша. Електричеството и магнетизъма, това е най-хубавото за софиянци. Витоша е най-богатият магнит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...