Jump to content

7.3. Многото врагове на Борис


Recommended Posts

7.3. МНОГОТО ВРАГОВЕ НА БОРИС

А знаете ли? - Те имаха много врагове! Много врагове, които говореха за тях какви ли не неща. Но когато по един или друг начин заставаха срещу тях, когато бяха дошли по някаква работа, заставаха пред тях, особено пред Борис като кученце, като малки кученца! Вие виждали ли сте едно малко куче как седи пред стопанина? - Клекне, положи задните си крака, че предните си крака, така умилква се с глава, маха с опашка. И така, това мъничко кученце, което махаше с опашка, беше преди това един голям враг, който аз го виждах как лае. А тука, тука пред Борис Николов те полагаха предните си крака и махаха с опашка. Ще ви дам пример. Беше един Петровден - 12 юли. За 12 юли Борис Николов пишеше наряди. Наряди, които тогава се пишеха, и някой от тези наряди аз ги имам събрани, а пък много наряди аз съм публикувал като наряди на Школата след времето на Учителя - до 1957 г. И те се там намират в XI и XII том на „Изгревът".

И сега, кое беше най-интересното? - Аз по някаква случайност, на този ден бях отишъл на гости при Стоянка Илиева и Илия Узунов. Беше някъде към 8-9 часа сутринта. Аз имах работа с нея. Каква работа? - Ами, трябваше да ми разкаже някой неща по времето на Школата, и да запиша някой неща. Но аз изобщо не бях обърнал внимание, че това е 12 юли и че това е Петровден, и че това е Денят на Учителя. И че се правят специални наряди, и те се четеха на Мястото на Учителя. Защото по онова време не се разрешаваше от Комунистическата власт да се събират повече от двама-трима човека в домовете, да правят молитвени събрания, да четат наряди и т.н. Тези неща беха забранени и те се преследваха. Ако това някой го направи и събере десетина човека, непременно единия от тези десет човека ще отиде и ще докладва на Милицията. А защо? Ами защото имаше внедрени хора, имаше хора на които им се плащаше да докладват и да следят какво става в т.н. „братски среди".

И ето, аз съм при Стоянка Илиева, и разговаряме. И по едно време Илия Узунов влиза вътре развълнуван, фучи и крещи, и вика: „Представяш ли си бе, представяш ли си бе Стоянке?" И почва да псува на майка Борис Николов: „Четохме казва наряда и отдолу се е подписал: „Ръководител на Бялото Братство - Борис Николов." Какъв е този ръководител, майка му мръсна!" И го псува. Пет минути го псува, и тя стана, и тя започна да ръкомаха, и тя да псува! Аз стоя там, и ги гледам втрещен! Втрещен ги гледам. Защо? Ами аз изобщо не очаквах това нещо.

Мина една-две седмици, и аз го виждам този Илия Узунов, отишъл при Борис Николов, като малко кученце седнал пред него, маха опашка, умилква се и говори нещо, иска нещо. А Борис стои така отгоре, гледа го, наблюдава го, мълчи-мълчи и каже нещо. Аз там съм, оня ме вижда, че аз съм там и отведнъж се сеща, че той го е псувал и ругаел пред мене. Представяш ли си, оня седи и мига и смята, че аз ще го издам. Аз мълча и само наблюдавам, и си казвам: „Какво падение и какви мерзавци! Мерзавци!" Това нещо го нямаше и в света.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...