Jump to content

16. На лагер на Салоните с Мария и с Борис. 16.1. Годишната си отпуска в хижата на 7-те Рилски езера


Recommended Posts

16. НА ЛАГЕР НА САЛОНИТЕ С МАРИЯ И С БОРИС

16.1. ГОДИШНАТА СИ ОТПУСКА В ХИЖАТА

НА 7-те РИЛСКИ ЕЗЕРА

От 1970 г., след като бях на работа в Своге, аз започнах да ходя на 7-те Рилски езера. Знаех че там има хижа, и че там мога да се подслоня. Отивах, носех си багаж и там престоявах по 10-15 дни. Заплащах си за нощувката на хижата. Бех си извадил туристическа карта, за да ползвам намаление. Носех си храна, там си готвех. И така, постоявах по 10-15 дни, и почивах на Рила.

Там имах възможност да се срещна с много хора, които се качваха на Рила. Но аз обикновено отивах на Рила през месец юни, защото тогава можех да взема по-лесно своята годишна отпуска. Защото през месец август, онези хора с които работех, искаха да ходят на море, и никой нямаше да ми даде отпуска. Така че, когато взимах отпуската си през месец юни, те беха доволни. А моята отпуска тогава беше много, много малка - цели 2 седмици! 14 дни работни отпуска - представяте ли си?! Лекар, който работи в болница, има годишна отпуска цели 14 дена!

Така, че аз 1970 г. бях там на тази хижа. После се запознах с Никола Нанков. И като му казах, че съм бил там, и той казва: „Абе аз имам една френска палатка. Аз съм я ползвал само една година - чисто нова. Ако искаш, мога да ти я продам." - „Колко струва?" И той каза: 110 лв. - „Дай да я видя." И той ми я показа - хубава френска палатка с двоен покрив, отдолу гумирана, затворена, заключена, така, че вода не можеше да влиза в нея отникъде. И аз извадих, и му дадох 110 лв., а това беше заплатата на един лекар за един месец. След това успях да си купя дюшек, след това успях да си купя спален чувал и да си оборудвам палатката. И така, аз вече имах палатка за летуването си 1972 г. И аз към тази палатка, имаше и чували за преспиване, и други неща. И аз в един чувал сложих тези неща, напълних една раница с храна, и се качих на 7-те Рилски езера.

Беше месец юли. И тогава аз реших да разпъна палатката. Но преди това аз там на Рила бях 10 дни. И почнаха да идват различни хора, влизаха в помещението, говореха. А аз бях свикнал сам да бъда, и аз нощно време не можех да спя! - Аз не можех да се излъча от тялото си. Това беше страшно мъчение! Бях принуден да усещам и да взимам техните влияния върху себе си, и беше мъчително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...