Jump to content

18.8. Надка Тихолова


Recommended Posts

18.8. НАДКА ТИХОЛОВА

Навремето при тях е живяла една Надка Тихолова*. Според Мария тя е била ясновидка от най-голям порядък. Гледала е на ръка, гледала е на кафе. Била е от най-висша класа, която е учудила целия Изгрев, така че и онези, които са ходели на гости при Мария. Била е добра приятелка на Мария през времето, когато Борис е бил в затвора от 1958 г. до 1962 г. Тогава Мария преустановява да приема гости, защото Борис е в затвора. Те ставали с нея сутрин и тръгвали по учреждения, насам-нататък, по адвокати. Вечерно време са се връщали, поглеждали малкия вратник и малката къщурка и са се молели, и са благодарели, че има къде да се подслонят.

И така години наред тя е стояла, но дошло е време и тази Надка Тихолова починала. Те са я погребали. И когато веднъж някой казали: „Ами дайте да отидеме при Мария." И те казали: „Ами какво ще намериме при Мария? - Нищо! Надка нали почина, кой ще ни гледа на кафе и на ръка?" И това нещо ми го разказваше Мария. Казва: „Ако те знаеха коя съм аз, какво има в мене, какво е изградено в мене, каква съкровищница има в мене, те казва не пътека, път трябваше да направят до мене! А те мен ме отхвърлиха!"

*3абележка: За Надка Тихолова виж „Изгревът", том IV, с. 355-356 от Драга Михайлова. Снимка № 11 и „Изгревът", том XXII, снимка № 58а.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...