Jump to content

20. Атаките на черните сили върху „Малкият дом". 20.1. Мировата любов и Космичната обич


Recommended Posts

20. АТАКИТЕ НА ЧЕРНИТЕ СИЛИ ВЪРХУ „МАЛКИЯТ ДОМ

20.1. МИРОВАТА ЛЮБОВ И КОСМИЧНАТА ОБИЧ*

Така,, че „Малкият дом" на ул. „Волоколамско шосе"14, беше домът на Мария и Борис. Имах възможност да се сблъскам с много неща, които за мен бяха отначало невероятни за възприятие, и бяха в разрез с всичко онова, което изнасяше и говореше Учителят в Словото Си, и в Учението на Любовта.

Няма страница в отпечатаното от Него Слово, да няма най-малко по 3-4 пъти думата Любов. А тогава, когато аз четех, Любовта я възприемах по съвсем друг начин, защото бех млад. После попадна една брошура, която Учителят е държал още в началото на Съборите - „Любов, надежда и вяра". Това са три различни беседи.

И след като проучих тези три беседи, тогава разбрах за какво става въпрос. Разбрах, че тази Любов, за която Учителят говори не се отнася за физическото поле, не се отнася и за чувственото поле, не се отнася и за умственото поле на човека, а се отнася за свръхсъзнанието на човека. И когато той борави с тази сила, наречена Любов, той вижда тогава, че Любовта е плод на Божествения Дух. Защо? Ами много просто. Учителят казва, че Любовта като сила се изявява в умственото поле - в ума на човек. А Любовта като сила идва отгоре, и тя е плод на Божествения Дух.

Та Любовта има различни измерения, когато слиза отгоре надолу. И Учителят Дънов в тази лекция за Любовта, Той разглежда много, много подробно този въпрос. Но там е свързано всичко със символика и много трудно може да се разбере, без необходимата подготовка. Така, че за човешкото съзнание Любовта като проявление на Божествения Дух е някакъв отвлечен принцип, а като проява на човешкия Дух е идеал на човешката душа. А за човека, проявяващ се на Земята, Любовта е измерение според неговата вътрешна мензора - какъв е неговия съсъд в него, колко вместимост има в него. И точно по този начин се изявява тази Любов.

Учителят много пъти дава този пример: Божественият извор тече като една река. Отиваш до реката, изваждаш едно шише и пълниш шишето с вода. Изворът си тече, а ти наливаш толкова, колкото е твоето шише. Ако твоето шише е половин литър, наливаш половин, ако е два - два. Ако носиш дамаджана от 5-10 литра, наливаш 10 литра. Така, че Божествения извор на реката тече, а ти можеш да поемеш толкова, колкото е голямо твоето шише, и колкото може да се напълни то. Така, че много е важно каква вместимост имаш вътре в себе си за тези неща.

*3абележка: Виж „Изгревът", том I. (2. изд. 2011), с. 751 за Мировата Любов и Космичната Обич.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...