Jump to content

21.7. „Българска идилия"


Recommended Posts

21.7. „БЪЛГАРСКА ИДИЛИЯ"

И там е била включена една песен „Българската идилия", която Учителят навремето е дал на Петър Камбуров, който е бил добър цигулар и слухар, и е знаел много добре наизуст, и е знаел да я изпълнява. Но Мария тогава признаваше, че тази песен тя и Арнаудов не са я знаели така както трябва, понеже не са имали в оригинала самата песен. И така както са я дали, не е била точна. И казва: „Това ми е единствената грешка." И в бъдеще тази песен, трябваше да се даде така както трябва.

През 1993 г., когато излезна I том, преди да излезе I том, аз намерих магнетофонен запис на Петър Камбуров на песента „Идилията". И аз тогава го предадох на Йоана Стратева, понеже е цигуларка, да може да свали това изпълнение и да го прехвърли на музикален текст. Тя беше слушала записа и ми казва: „Ами казва той е гений!" Защото в този запис имаше изпълнения на цигулка, на различни хора, ръченици, народна музика и т.н. Казвам: „Да, гений, обаче, той не записа тази песен, а ти трябва да го направиш." И тогава, понеже нейния рожден брат беше правил опити да я изкарва, после и други, и тя успя да събере, да подготви.

И накрая „Идилията" като музикален текст, така както я е изпълнявал Петър Камбуров, бе отпечатана накрая на книгата „Изгревът". Виж „Изгревът", том I. (2. изд. 2011), с. 222-223, 820-822.

Така, че аз успях да поправя една грешка на Мария. Там беше включен отзад на I том и песента „Мирът иде", която е песен, дадена от Учителя. Впоследствие този текст с думи е даден от Стоянка Илиева. Но тя е сложила погрешно дадените срички и накрая Лиляна Табакова се намесва, понеже тя е вокалистка, музикант. И слага точно онези думи така, както трябва да бъдат под съответните ноти. Така, че това нещо е публикувано в „Изгревът", I том, с. 818-819.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...