Jump to content

28.20. Подготвяне на стария ръкопис


Recommended Posts

28.20. ПОДГОТВЯНЕ НА СТАРИЯ РЪКОПИС

Той си прибра нещата, и след това реши да прави нещо друго. Сега забележете какво ще прави! Аз казва, трябва да подновиме този стар ръкопис, защото избледнява. И той нарежда, и решава да организира човек, който да организира преписването на тези оригинални беседи в 4 екземпляра. Но за да се направи това, трябва да се плаща на тези хора. И то много пари!

И тогава той нарежда, и те започват да му носят пари в името на това, че тези беседи, трябва да се опреснят. „Опреснят" - такъв беше израза! Да се препишат дословно, за да останат за следващите поколения. Събират пари, събират пари, събират пари и той ги предава на нашия приятел Нестор Илиев. И той носи 19,500 лв. на Лалка Кръстева, и ги занасят. А тогава 19,500 лв., представляваше цената на два тристайни апартамента в София. Нашият апартамент струваше 7,000 лв. - две стаи и кухня, а тогава един тристаен апартамент струваше 10,000 лв. Значи занесоха й пари за два тристайни апартамента!

И тя, Борис започна да й дава оригиналите, и тя ги предаваше на няколко човека, които ги преписваха, и плащаха скъпо и прескъпо. И накрая казвам: „Борисе, тука тази работа не ми харесва! Дай да провериме как той преписва, какво не преписва. Да провериме как работят." И Борис носи един оригинал, показва го, и какво да видя?!

Отгоре Лалка е започнала да зачертава различни изречения, различни думи, да коригира всичко онова, което стенографките са дешифрирали! Тя променя Словото на Учителя. И казвам: „Борис, как е възможно такова нещо бе? Ама как е възможно да се плащат тия пари, а вие да променяте Словото на Учителя?"

И какво става по-нататък? Борис не спира тая работа, а тази работа се продължава. По некаква случайност тя му връща по едно копие от преписаните беседи, и той ми дава и едно копие от онези, които тя е коригирала. И аз имах няколко годишнини, за да се види как тя е работила. Това нещо аз съм го преснел и съм го показал в „Изгревът". [Виж „Изгревът", том III, ксерокс-копия от 2 страници най-накрая.]

И сега, какво става по-нататък? Ами става следното: тя прави 4 копия. Едното копие дава на Борис, едното копие остава при нея и другите две копия предава на онези, които са дали най-много пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...