Jump to content

28.29. Бавното изпълнение на песните


Recommended Posts

28.29. БАВНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЕСНИТЕ

И те в момента като пускаха записите на Мария Тодорова, те се смутиха, защото тя много бавно, поради техното впечатление, тя изпълнява много бавно песните на Учителя. И прехвърлиха вината, че ако записа не е направен както трябва, и че бил развален магнетофона, и той там при възпроизвеждането върви на бавни обороти, и т.н. и т.н.

И аз тогава им казах: „Вижте какво, когато се прехвърля един запис, наистина онзи, който възпроизвежда, ако не е добър магнетофона, може да забави. Той като забави ролката да се движи, той предава провлачен тон. А тука няма провлачен тон!

След това, като се запише на касетка и тя като се пусне, веднага се познава дали касетката „влачи", дали касетофона е повреден - веднага се познава.

А тука в случая няма такова нещо! Тука в случая има бавно изпълнение на песните. Защо?

Ами първо, така са се изпълнявали по времето на Учителя.

Второ - тя е в Салона, тя свири на хармониум. И като свири на хармониум - всички пеят. А пеят с нея 15-20 минути преди лекции, и 15-20 минути след като свърши Учителят беседа. Всички пеят и Учителят пее. И освен това, обикновено до хармониума има цигулар. Това е или Галилей Величков, или Симеон Симеонов - цигулар, които свирят цигулка. Цигулка и хармониум е най-добрата комбинация, която може да стане. Най-добрата комбинация! Значи - цигулка и хармониум. Изпълнява песните и Мария свири. А в момента тя някой път свири на хармониума, някой път свири на пианото, но в същото темпо.

И сега, кое е най-важното? Ами тя е 1974 г., да кажа аз съм записал - ами тя е на 76 години. Тя сяда, и което е най-важното, акордирахме пианото преди записите. И тя работи с педала. И педала, защото искаше да възпроизведе същата обстановка, както е свирела с хармониума. И като натисне педала, и този тон става по-широк, нали, с по-голям обем. Така, че тя си свиреше, тя употребяваше педалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...