Jump to content

5.2. Как бе дадена песента „Фир-Фюр-Фен" на събора в гр. Търново 1922 г. – стр.362


Recommended Posts

5.2. КАК БЕ ДАДЕНА ПЕСЕНТА „ФИР-ФЮР-ФЕН" НА СЪБОРА

В ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ 1922 ГОДИНА

5.2.1. Учителят Дънов през лятото на 1922 г., месец юли, на 26 - вторник, са с приятели в Чам Кория, сегашно Боровец. Министър-председателя Александър Стамболийски, като научава, че г-н Дънов е в Чам Кория, то нарежда на подпоручик Бакърджиев да докара г-н Дънов за разговор с него.

За г-н Дънов е определен бял кон, а за Петко Епитропов - червена кобила. След разговора Стамболийски се разполага добре към г-н Дънов. Целият разговор е публикуван в „Изгревът", том IV, с. 447-448.

5.2.2. Приятелите подават молба за събор на Бялото Братство за месец август, 1922 г. в Търново и получават разрешение. Организацията на един събор е много трудна работа, защото там пристигат около 600 човека. Как става това, ще прочетете в „Изгревът", том V, с. 362-364.

5.2.3. Палатките са опънати в лозето, вилата е почистена, но се оказва, че има счупени керемиди и ако завали дъжд, покрива ще протече, и ще стане наводнение. Учителят нарежда на младежите да се качат и да подменят, и наредят керемидите. Това не е много лесно. Изведнъж се задават облаци и започва да пръска, а покрива е оголен от керемидите. Борис слиза и съобщава, че му трябват още 2 часа, за да подредят покрива. Учителят Се обръща гърбом, произнася някаква формула и вдига ръка. След минути облаците се разнасят и за 2 часа успяват да заменят счупените керемиди.

Точно след 2 часа отново пристигат застрашителни облаци, и започва буря и пороен дъжд. Но вече всички са във вилата, покривът е препокрит и всички пият вряла вода, и пеят песни. Първото чудо се случи пред всички! Виж „Изгревът", том VI, с. 195-196.

5.2.4. През това време целият град е облепен с плакати срещу дъновистите и приканват гражданите в читалище „Надежда" за диспут с г-н Дънов. Съобщават това на Учителя и Той Се усмихва, и казва, че вместо те да разгласят за читалище „Надежда", това го правят свещениците. А защо ли?

Ето защо това е второто чудо! Противникът да разгласява новина за теб.

5.2.5. На архиерейския събор от 20 юли 1922 г. излиза техно решение, с което съобщават, че Петър Дънов Се е отлъчил от църквата, публикувано в „Дневник", бр. 6804. Виж „Изгревът", том V, с. 361 за 1922 г.

Е може ли човек да се самоотлъчи? Разбира се, че не може. Това е едно от чудесата на църквата.

5.2.6. В 5 часа сутринта, събота - 19 август 1922 г. се провежда наряда, следват гимнастически упражнения. Учителят дава девизът на Бялото Братство, а той е: „Страх от вънка, любов от вътре. Тъмнина от вънка, а светлина от вътре. С любов и със светлина! Ние сме душите на любовта и на светлината."

Този девиз е в основата на думите на песента „Фир-Фюр-Фен", която ще се даде и гласи: „Без страх! Без тъмнина! В Любовта безгранична." Виж „Беседи, обяснения и упътвания на събора в гр. Търново 1922 г.", на с. 7.

5.2.7. Всички са готови за тръгване към града, към салона „Надежда". Всички решават да тръгнат без закуска. Дали да бъдат всички с бели дрехи? Решението е дадено в „Белите дрехи", „Изгревът", том V, с. 364-365.

5.2.8. По това време в Търново поповете съобщават, че Дънов ще бъде убит. А разрешението за събора е от правителството. Затова се изпраща една дружина войници със затъкнати щитове на пушките, и те идват на лозето. И от там започват да охраняват цялата колона от 600 човека до читалище „Надежда". Наредени са по 5 човека на ред, и колоната е към стотина метра. И никой не ги е нападнал. Така пристигат до читалище „Надежда". Виж „Изгревът", том XVI, с. 88-90. Войниците са ги охранявали.

5.2.9. На тръгване за читалище „Надежда" Учителя дава песента „Фир-Фюр-Фен, Тао би аумен", което означава: „Без страх! Без тъмнина! В Любовта безгранична." Тези думи отговарят на девиза, който преди това е дал. Вървят и пеят тази песен. Пеят първата част от песента.

5.2.10. Обяснението на тази песен може да намерите в отпечатаната съборна беседа „Обяснения и упътвания" от 1922 г. на с. 133-134.

5.2.11. Пристигат в читалище „Надежда" заедно с войниците и Фелдфебела, който ги ръководи. На балкона има свещеници, дошли от околията. Първите два реда са свободни за владиците, които ще присъствуват и ще дойдат. Владиката идва, става и крещи, че иска диспут. Но в салона има войници и Фелдфебела пристъпва към него, и го удря с юмрук по калимявката. Той сяда без калимявка и те замлъкват временно.

5.2.12. През това време в салона се пеят братски песни: „Братство, единство", „Излязъл е сеяч да сее", „Ний сме славейчета горски" и други. Общият хор заглушава гласовете на владиката и свещениците, които викат: „Искаме диспут!" Напрежението е било много голямо, а гледката е била срамна за владиците и поповете.

5.2.13. „Диспутът, който не се състоя" - Виж „Изгревът", том V, с.

365-367. Учителят идва и казва: „Моето Учение не е на теория и диспут, то е основано на строго научен опит." След няколко минути всички свещеници заспаха, клюмаха с глави и им паднаха калимавките. Накрая се събудиха и започнаха да викат: „Искаме диспут!" А Учителя казва: „Какъв диспут, та вие през цялото време спахте и нищо не сте чули!" Всички се смеят. - „Искаме диспут в 2 часа след обед!" - „Който иска диспут, сега да го направи, след обед в 2 часа няма да може."

Това е първата победа! Заспаха и се пробудиха накрая, когато Учителят завърши.

5.2.14. Остават в салона хора, които да изчакат какво ще им се случи в 2 часа след обед. А през това време всички тръгват към лозето. Учителят веднага нарежда да се окопаят палатките, за да не влиза вода вътре. Точно в 2 часа се излива пороен дъжд над целия град. Някои са в палатките, някои са във вилата.

Това е втората победа! И то от Небето.

5.2.15. По случай втората победа, Учителят дава втората част на песента „Фир-Фюр-Фен Тао би аумен". Това е на 21 август 1922 г. Виж „Беседи и упътвания", с. 133-134.

5.2.16. Трябва да се запознаете и с „Необявената война" от „Изгревът", том V, с. 367-369.

5.2.17. Лагерът се охранява от млади братя с бели тояги. Владиката идва, иска да влезе в лагера да се кара с Учителя, но охраната не го допуща. Така завършва тази случка. Няколко от музикантите са разказвали откъслечно за тази случка. Най-подробна е Мария Тодорова в „Изгревът", том V, с. 355-376.

5.2.18. За песента „Фир-Фюр-Фен" Учителят Дънов е говорил в Своите лекции. В тома, който ще издадем, ще намерите изказванията на Учителя за тази песен.

4.2.19. Разучаването на посочения материал ще ви отнеме цяла година. А защо? Задължително е да прочетете 3 пъти отпечатаната книжка от 1922 г. за събора в Търново. Чак тогава може да ви се отворят сетивата за разучаване и изпълнение на тази песен. Иначе е невъзможно. Не ви ли се отворят очите и ума за тази книга - невъзможно е да запеете тази песен и да се ползвате от нея, и да пиете от нейния извор.

5.2.20. Ето, дадох ви един пример как трябва да се разучава една песен на Учителя. Аз проведох два концерт-рецитала с историята как се заражда една песен. Единият концерт бе на 31.05.2008 г., другият концерт бе на 27.09.2008 г.

И на двата концерта в залата имаше публика от 300 човека. Но в тази публика нямаше нито един музикант! А те не знаят историята на тези песни. Няма откъде да ги знаят. Те се подписаха срещу „Изгревът".

5.2.21. Учителят Дънов е показал как трябва да се изпълнява с движения. Виж „Изгревът", том I. (1. изд. 1993), с. 66-67 или том I. (2. изд. 2011), с. 76-77. Това ни разказва Галилей Величков. А Мария Златева на с. 343 също ни говори за тези движения и тази песен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...