Jump to content

1.9. Петър и Братството (24.10.1988 г.)


Recommended Posts

24.10.1988 г.

1.9. ПЕТЪР И БРАТСТВОТО

Петър Филипов имаше качества за ръководител, и ако си беше останал в Русе и да не идва в София, щеше да свърши много повече работа. Той идва в София, купи си място на Изгрева от Васил Славов, като Петка Краева от Русе му помогна с известна сума. Мястото беше закупено на негово име и на брат му. По-късно слушах да го обвиняват, че уж бил заграбил чуждо място. Това не беше вярно. Петър в материалните работи беше изключително честен. Построи си хубава къща, като отначало построи половината, поради липса на средства, а по-късно я изкара.

Идва на Изгрева след заминаването на Учителя. Напуска Русе, понеже е бил дисциплинарно уволнен от предприятието, където е работил поради спречкване с ръководството. Същото лято се качва на Рила на езерата, а есента се приземява на Изгрева в София без да се връща повече в Русе. Настанява се първо на палатка на Изгрева, същата с която е бил на Рила, а като се застудява, бива подслонен в бараката на Гена Папазова. Така той успява да се закрепи на Изгрева, а работи като изкопчия тежка физическа работа. От сладкар с меки и нежни ръце, вече работи с кирка и лопата, и ръцете му загрубяват и ръцете му пускат мазоли.

По-късно влиза в бригадата на Борис Николов и работи като мозайкаджия дълги години, и на тази професия се пенсионира. Взима дейно участие в живота на Братството и знаеше много неща, именно събития, факти и лица за онова време. Можеше да разказва увлекателно, да свързва събитията и фактите с окултните закони. Аз лично в последните години настоявах да запиша всичко, което той знаеше, но той отказа, понеже в онези години както той, така и останалите около него бяха попаднали под знака на голяма заблуда, според която всичко онова, което се върши около тях не е от значение. Така той пропусна времето си, когато можеше да изнесе факти от историята на Братството, понеже познаваше учениците от времето на Школата. Но вината е лично негова.

Той бе решил да се изявява като ръководител във всички направления: да дава пророчества, да дава поучения, да посочва събития, да разглежда лични съдби, да направлява. И всеки един последовател на Учителя искаше да бъде подобен на него. Но Учителят е едно, а човекът съвсем друго нещо. Така Петър се заблуди, извърши някои окултни нарушения на Школата, премина през премеждия, накрая се дойде до драматична развръзка и раздяла с Борис Николов, и след това небето го прибра много рано. Пълен провал по всички линии.

През време на процеса през 1957/58 г. срещу Братството застава на страната на Борис, защитава, убеждава, прави много постъпки при различни институции за легализиране на Братството и за отменяне присъдата на съда. Без никакъв резултат. Аз лично съм виждал тези документи.

Когато Борис Николов е бил задържан от Милицията във връзка със следствието, при него били оставени някои вещи на.Учителя: златен часовник, верижка и някои други неща, обозначени в протокола в том III на книгата „Изгревът", с. 222. Борис признава, че вещите са в Петър Филипов, и Милицията идва и ги прибира в присъствието на Борис Николов, като са отговаряли по описа.

В неговия дом бяха оставени да се съхраняват много вещи от Изгрева, поради липса на място. Чрез него се съхранява оригиналната цигулка на Учителя. Историята е описана в „Изгревът", том II, с. 262.

Той съхраняваше големия братски хармониум, който на времето бе откупен от Галилей Величков чрез заложната къща, и в разстояние на 25 години бе в неговата стая. По-късно, през 1987 г. Савата /Сава Симеонов/ успява да го прехвърли от племенника на Петър Филипов, който искал да го продава, но му го отстъпил, понеже Савата му направил някаква мозайка. Този хармониум беше прехвърлен в дома на Ина Дойнова със специално разрешение от Борис Николов, понеже на времето той лично го е закупил. В неговия дом се пазеха много дрехи на Учителя, за които се грижеха няколко сестри, да ги изнасят и проветряват, за да се съхранят.

Борис влиза в затвора и Петър организира помощ за Борис, като всеки член от бригадата наброяваща десетина човека е отделял по 5 лв. два пъти месечно. А 5 лв. тогава бяха много пари, и с тях можеше да се купи 3 кг. овче сирене. Сумата е събирана от Петър и е била предавана на Мария Тодорова, а тя с тези пари е купувала продукти и ги е носила в затвора, когато той вече е работил на различни обекти.

Веднъж Петър е направил основателна забележка на Мария, защото Борис и Мария по начало не правеха разлика между много и малко пари, защото през тях са минавали много пари, и особено Борис е бил с широки пръсти и е пръскал пари за чудновати неща. Мария се разсърдва и спира да взема от него пари. Петър е в съдействие на Мария и на Борис, но тя го отблъсква и отстранява поради това, че Петър е искал да заеме опразненото място от Борис и да стане ръководител на Братството. А Мария пазеше Борис и мястото му. Била е драматична развръзка, която ми е разказвана от Мария с най-големи подробности.

Лично аз съм присъствувал и виждал как Петър Филипов с болка разказваше за много грешки, допуснати от възрастните братя, знаеше причината за недоразуменията, и цитираше факти и събития. Но не пожела в онзи момент да ги запишем, макар че няколко пъти съм ходил тайно с магнетофон при него. Петър държеше за Делото и Словото на Учителя и очакваше да бъде допуснат от Борис за съратник, но Борис го държеше настрана, както правеше и с всички други. Пазеше мястото си само за себе си, така както постъпва един крал или един цар. Нямаше никаква разлика, макар че това беше Школата на Учителя и това поколение наследи от Учителя Словото му и парични средства, които пропиляха.

Петър беше огорчен от много братя и сестри, от много факти и събития, макар че се раздаваше изцяло. Като видя, че нищо не може да направи, накрая създаде една група от десетина човека, с които работеше. Посвети много време на астрологията, по едно време почна да композира песни и обучаваше групата си да ги изпълняват, а тази група бе трън в очите на останалите, и полека, полека се отклони от пътя на Школата. Учителят е завещал в бъдеще да се работи по групи. Тези групи имат три задачи: Първата е да четат и проучават Словото на Учителя. Втората задача е да пеят песните на Учителя и третата задача е да работят с онези методи, които Учителят е оставил като методи в Школата.

Само тези групи и ръководители имат бъдеще. Ако тези ръководители събират последователите на Учителя, за да се изявяват като личности и индивидуалности във всички направления, то това е отклонение от Школата на Учителя. А Петър точно това направи. Отклони се, и след това бе прибран от небето по-рано след драматични събития както за него, така и за останалите, които го заобикаляха. Остана поуката. Затова и се разказва от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...