Jump to content

Среща с Учителя на Бялото Братство - спомени на един училищен преподавател


Recommended Posts

Източник

Още като ученик в гимназията в Райково (по-късно квартал на Смолян[1]) Петър Пампоров[2] – виден последовател на Бялото братство, няколко пъти ни говори пред група ученици за беседите на Дънов. Много по-късно – през 1940 г. ходих в квартал „Изток“ – беше горещ юлски ден – „Света Неделя“[3]. Седнах заедно с други посетители на стола, начело седна и Петър Дънов. Засърбахме вегетарианска супа заедно с къшейчета хляб – поднесен ни с две-три филийки. Още несвършил скромният обяд [един] хранещ се [се] изправи и попита, защо някои хора са много лакоми.

Веднага мъдрият [ни] сътрапезник отговори:

– Защото преди това са били слонове!

Екна смях…Цитатът буквално е точен. Предполагам, че Мъдрецът-сътрапезник е имал наум теорията за прераждането, но никой не му постави въпрос.

Късно следобед бях допуснат да остана насаме с проповедника, на приема не присъстваше никой. Седях точно срещу му – мълчеше през всичкото време, говорех само моя милост, че горя на тема писателство и животописание…

Учителя не снемаше от мене кроткия си поглед, ставаше ми леко и блажено на сърцето…

Някаква силна топлина трептеше в мене…

Няма съмнение, той ме е облъчвал с биотокова енергия…

Станах, целунах десницата му …

Колко вода изтече оттогава, Боже мой, а споменът за тая среща седи непокътнат в моята памет.

(в-к „Феномен“ – 1994 г.)

Методий Н. Маринов[4] – член на съюза на независимите български писатели, награден със златен медал І-ва степен.

 

 

 

[1] На 18 юни 1960 г. селата Смолян, Райково и Устово се обединяват в град Смолян.

 

[2] Петър Пампоров е роден на 6 февруари 1984 г. в Смолян. Завършва семинария в Цариград и философския факултет при Държавния Университет в София. Работил е като гимназиален учител в различни градове. Владее добре немски език и е есперантист. Ръководи курсове по есперанто и създава много връзки в чужбина. Превежда беседите на Учителя на есперанто, както и някои песни от Учителя.

 

[3] Църковният празник „света Неделя“ се чества на 7 юли. През 1940 г. 7 юли се пада точно в неделя.

 

[4] Методий Николов Маринов е роден на 7 април 1909 г. в град Дебър . В началото на века, семейството е принудено да бяга в България от сръбските издевателства и се установява с. Левочево, днес квартал на Смолян. По-късно се премества в София. Учител, публицист, автор на няколко романа, самодеен художник, член на Съюза на независимите писатели. Вегетарианец, имал е подчертан интерес към окултните знания и философията. По спомени на дъщеря му, като учител в София хипнотизира учениците на цял клас и е уволнен. Напуска този свят на 89,5 години. Баща и учител на големия български поет Иван Методиев.

Rakopis.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...