Jump to content

Част 2. Коментар: Гостуването на Стоян Ватралски на 26 август 1926 г. на събора на Изгрева. Молитвено тържество пред изгрев слънце. Дънов


Recommended Posts

Част 2. Коментар

Гостуването на Стоян Ватралски на 26 август 1926 г.

на събора на Изгрева

1. Стоян Ватралски е свидетел на онези похвати на църквата и свещениците, с които хвърлят кал и злоба срещу Учителят Дънов. Това дава израз най-вече на събора във Велико Търново през 1922 г. За него виж във "Изгревът", т. XVII, с. 896-901, за да разберете мнението на Учителя за духовенството и църквата.

А как са се развивали и протичали борбите на свещениците срещу Учителя на събора в Търново, то вижте в "Изгревът", т. V, с. 365-367.

2. Последователите на Учителя Дънов разнасят новината, че той е превъплотен Христос. По този въпрос той говори на много места. И онзи, който проучи "Сила и Живот" от I до V серия ще узнае Истината.

А кой е Петър Дънов? Аз съм този, който указа кой е той. Това е Всемировият Учител на Вселената, Който слиза на земята за първи път. За да слезе на земята, трябва да се облече в плътска дреха - от плът и кръв. И трябва някой да го роди. Намира си родители, и то не случайни, те го зачеват и той се ражда бебе, после е дете, юноша, момък и възраства.

Когато става на 33 години над него слиза Божественият Дух на 7 март 1897 г., през 1912 г. на 15 август в него влиза Христовия Дух (На 15 август 1912 г., дена на Св. Богородица е Съборът на Веригата. На този ден Петър Дънов няколко пъти повтаря, че Христа е пред тях. На книжката "Заветът на цветните лъчи", отпред, е отбелязан надписа: В.Щ.С. П.Р.Н.Г.И.Х.С.Б [Винаги Ще Съм Предан Раб на Господа Исуса Христа Син Божий], 15 АТ. 1912 [15 август Търново 1912 г.]. Затова тук съществуват тези 2 доказателства), а на 16 юли 1922 г. слиза Господния Дух. Това е Светата Троица на Божествения Дух, Христовия Дух и Господния Дух. Той е Все и вся. Той е Живия Бог слезнал на земята в плът и кръв. Ако преди 2000 години бе дошел на земята Божият Син в лицето на Исус, сега е дошел Бащата-Отец, в лицето на Петър Дънов. Амин.

3. А дали българите го възприемат като Учител, като Миров Учител, като Всемиров Учител то зависи от това, дали имат сетива, органи и центрове в своя главен мозък, за да го възприемат. А времената тогава, през 1926 г. и времената сега, през 2007 г., доказват, че българите не приемат Петър Дънов за Учител. Дори последователите му не го приемат за такъв. Ако го приемаха трябва да вършат онова, което е казал в Словото си и да го изпълняват. А досега те вършат обратното на това, което той е говорил чрез Словото си. Такива примери има в "Изгревът". Много.

4. На 26 август 1926 г. към 17 ч. Стоян Ватралски посещава Изгрева, който е обграден с бодлива тел. Учителят Дънов е предупредил да не го ограждат с бодлива тел, но никой не слуша и всеки си прави каквото иска. Аз с тази бодлива тел, около бараките, ги заварих и тя съществуваше до 1972 г., когато комунистическата власт окончателно разруши селището на Изгрева. Виж "Изгревът", т. I, с. 424-426; т. IV, с. 323-325; т. XXIII, с. 525-526 с N 31, 32, 33.

5. Двама книжари са продавали своите книги, и то забележете, че това е окултна литература на Черната ложа. Още на събора през 1922 г. в Търново, Учителят заявява, че всичко това, което досега е издавано по окултизма, е дело на Черната ложа. Дори по-късно, прбд самия салон на Изгрева са поставяли масички и там са продавали книгите на Черната ложа. Виж "Изгревът", m. I, с. 457-458. Виж "Беседи и упътвания на събора 1922 г.". Търново, с. 265.

6. Отначало събора за 1926 г. се разрешава, после се забранява и след намесата на Учителя Дънов чрез Методи Константинов, възбраната се отменя. Това е описано и сме го цитирали на страниците на "Изгревът". Но властта оставя двама стражари на коне за наблюдатели на реда. Те са на коне, със сабля, окачена на стремената на коня и с преметната пушка през гърдите. Така се охранява Изгрева от вън чрез стражата на Кесаря. Значи се преминава през няколко етапа: от разрешение на събора, след това възбрана, после отменяне на възбраната и накрая наблюдение на събора чрез стража, и то извън оградата.

7. Обикновено на съборите се поставя охрана и през деня, и през нощта. Охраната през нощта е била придружена от големи бели тояги, които са ги носели със себе си. На входната врата е имало охрана и са пускали само онези, които са познати на охраната. А този млад човек е бил Николай Дойнов. Това нещо го има в "Изгревът", т. XV в неговите спомени.

8. Обикновено на първите събори са се обличали сестрите в бели рокли, с бели кърпи на главите. А когато е било хладно вечер, са си премятали през вратовете бели големи шалове, които специално са си ги плели за този случай. Братята са били в бели панталони, бели ризи и бели сака. С времето си това не се спазва.

9. Много от младежите евангелисти се приобщават към Учителя Дънов. За тях сме цитирали в "Изгревът". А какво свършиха накрая, ще говорим по-късно.

10. Тази американка се е казвала Хаскел. За нейната съдба виж в "Изгревът", т. V, с. 718-721 и по-точно на с. 719.

11. Обикновено поканите за Съборите са изпращани до съответния град. Те идват групово на събора, отсядат на едно и също място, хранят се на едни и същи маси. Така на Изгрева е имало няколко бараки, построени от някои градове и са служили за преспиване на онези, които са на Изгрева при срещи с Учителя или на съборите. Имало е Пловдивска барака, барака на Айтос, на Стара Загора и т.н. Но в случая са сядали на трапеза на голямата поляна през 1926 г.

12. Най-интересното е, че повикването на молитва става с военна тръба. Тръбач е бил Цеко Етугов. Той е бил тръбач на полка. За обяд, за вечерна молитва също се е свирило с тръба. Но за всеки случай е имало специална мелодия за изпълнения и като са я чували, вече са знаели за какво са викани чрез гласа на тръбата.

13. По някаква случайност, притежаваме няколко снимки на палатковия лагер при съборите на Изгрева през първите години. Виж "Изгревът", т. XI, снимките след с. 592 от 1 до 7,

14. През 1926 г. "Изгревът" не е устроен. Построени са само една стаичка за преспиване на Учителя, която по-късно, при строежа на салона през 1927 г. бива прилепена до него и така тя става приемна за Учителя. А наоколо е имало само неколцина палатки. На събора е имало много казани, но всички са сядали на голата поляна на тревата. Някъде, където е имало, са постилали черги за сядане. На голата земя са се хранили.

15. По онези години никой не е могъл да си обясни, защо около Петър Дънов има много последователи. А защо? Самият Стоян Ватралски признава, че това става, благодарение на неговото Слово, което има власт и сила свръхчовешка и свръхземна. А тази сила идва чрез него, но се управлява чрез Духът Божий, чрез Духът Христов, чрез Духът Господен. Това е причината, която не се знае и досега, и не се приема също и до днес, та чак и до утре. Не я приемат нито последователите на Учителя, не я приемат противниците му, а българите изобщо отхвърлят Учението на Учителя Дънов. И затова ще си научат урока по метода на Бялото Братство, чрез страданието, чрез мъчението, за да преминат през дебелите воденични камъни да ги смелят и накрая през най-ситните сита и да се пресеят примесите и да остане чистото брашно. Само тогава може чрез Словото на Учителя да се омеси този хляб за българите - хлябът на живота и възкресението - друг път няма.

Молитвено тържество пред изгрев слънце

16. Брат Б. е Тодор Божков, а брат С. е Тодор Симеонов.

17. Гръмогласният глас на брат С. е на Симеон Симеонов, който ръководи наряда и придружава с цигулката си песнопенията на мнозинството.

18. Притежаваме няколко снимки от фотограф, който Небето е изпратило да заснеме туй описание на това величествено вълшебство, публикувано в "Илюстрована седмица", Г. IV, бр. 193, 5.IX. 1926, с. 8. Случайно имах една окъсана изрезка и успяхме да я възстановим, издирена от Ефросина Ангелова-Пенкова в Народната Библиотека.

19. Това е едно описание по какъв начин са се играели т.нар. "седемте упражнения" и какво ги е предхождало преди това - песни, молитви и формули. Сега това не се прави, защото не се знае.

20. Тези формули, изричани преди всяко упражнение са издиктувани на Стоян Ватралски и той ги е записал.

21. Обикновено в началото на съборите са следели кога изгрява слънцето, на кой час и минута, за да може непосредствено след изиграването на шестото упражнение да се заловят за ръце, да образуват кръгове и да посрещнат слънцето с песен при изгряването на първия му лъч. Това днес не се прави, защото не се знае.

А защо жените са правили отделно вътрешни кръгове, а отделно мъжете външни кръгове? Първо те са се построявали отделно - от едната страна са жените, а от другата страна са мъжете, така са играели, за да не се заглеждат един в други и да предизвикат съблазън. А защо жените са отвътре, а мъжете отвън, то си има обяснение - това е символика за раждане на живота, което става чрез жената.

22. За състава на последователите на Учителя сме говорили. Освен, че идват от различни идейни политически течения - земеделци, комунисти, анархисти и т.н., но идват и от различни религиозни течения - евангелисти, протестанти, толстоисти и православни. И едновременно идват от четирите окултни течения, които през вековете са воювали. А сега са събрани на едно място. Виж "Изгревът", т. I, с. 239-288.

23. Цялата тази обстановка с подвижната платформа е заснета и притежаваме тези снимки, които ще публикуваме. Учителят говори, отгоре са сложили над главата му навес, за да не го грее слънцето. А отпред на полянката някои стоят, други седят и слушат, а трети се разсейват.

24. А има и такива, които на 20-30 метра от Учителя са се събрали по двама и си говорят. Правят си говорилня и се развличат. А Учителят говори, но те не го слушат. Такива снимки притежаваме, в които се вижда, че онези до 4-5 метра слушат и записват, а други се разсейват и се разговарят помежду си. Това е. Трябва да се знае. Аз заварих такива. Има ги и днес. Ще ги има и утре. Това е плявата от хармана. Вятърът на времето я отвява и остава житото.

25. Стоян Ватралски е и автор на много евангелски песни. А евангелистите винаги придружават събранията си с песни. Така, че той е запознат с евангелските песни, но за музиката на Учителя не дава мнение, защото не я разбира. Но разбира от поезия, от стихове и дава своето мнение.

Учителят Дънов е препоръчвал на последователите си от 1900-1922 г. кои песни да пеят, и в писмата си до тях е посочвал номерата от сборника "Свещени песни" - 1. издание на евангелистите. През 1923 г. Българското евангелско дружество издава сборник "Духовни песни", което е 2. преработено издание и песните са пак номерирани. В него има 10 песни на Стоян Ватралски, с номера: 58, 115, 159, 185, 225, 252, 263, 275, 295, 346, 377, 380, 384, 423 и антем № 5.

26. Една част от слушателите са от групата на т.н "слънчогледи", които обръщат главите си към слънцето и го следват по неговия ход на небосклона от изгрев до залез слънце. Те се хранят по този начин. Друга част записват и днес може да се намери и някоя тетрадка, запазена от това време със записано Слово на Учителя. Трети - са стенографите, които са длъжни да записват всичко. Четвърти - са онези, които се възхищават. Пети - са онези, които стоят и слушат и от едното ухо влиза, а от другото излиза. Така, че има всички възможни случаи. Някои запомнят само една мисъл и тя им е достатъчна за цял живот.

27. По времето на Школата на Учителя бе направен опит за Братски живот, за Братство и Единство. Но този опит не беше успешен. Беше успешен само за онези, които бяха в един и същи Дух с него. А защо? Вижте "Изгревът", т. XIII, с. 887, за да проумеете кога може да има братя и сестри в Единение.

28. За тази "поща" бях слушал много. Успях да я видя как действува през 1972 г. на Рила, когато властите бяха разрешили летуването. Това е съществувало на съборите във Велико Търново, както на летуванията на Рила с Учителя до 1939 г. За този живот говори и Георги Попов от Ямбол. Виж "Изгревът", т. X, с. 736-740.

Дънов

(Коментар)

29. И до днес Богомилското движение се тълкува като враг на българската средновековна държава, което е причина за падането на България под турско робство за 500 години. За ролята на Богомилското движение, виж "Изгревът", т. I, с. 260-262, а за Трите клона на Бялото Братство през вековете, виж на "Изгревът", т. I, с. 262-267, а за Богомилския клон - "Изгревът", т. I, с. 265-267.

30. Учителят Дънов на събора на Синархическата верига през 1912 г. на 17'августсе обръща към всички, че навремето са били боляри и са причина за падането на България под турско робство за 500 години. Това е Истината. Виж "Изгревът", т. XI, с. 527-530.

31. Според Учителят Дънов идеологът на Богомилското учение е Боян Магът, а разпространителят е поп Богомил. Това е истината. И още една голяма истина ще да чуете. А тя е следната.

Дядо Ради (Ради Танчев), който е градинарят на Изгрева, който не е писмен - не знае да чете и пише, и който според Учителят е "душа в почивка". Та той се увлича по спиритизма на Граблашева, Милева и Маркова на Изгрева и всички хукват да слушат как се изявяват духовете чрез медиумите и изпразват салона на Изгрева и Учителят няма пред кого да говори. (Виж "Изгревът", т. XVII, с. 702-706). Тогава Учителят го среща, а той търчи, за да отиде там на спиритически сеанс. Учителят го хваща за раменете, разтърсва го и му вика: "Дядо Ради, влез в тялото си!" Така няколко пъти.

На другия ден му казва: "Ти на времето бе Патриарх Евтимий и заради теб България падна под турско робство за 500 години. Ти си виновният."

Сега паметника на ул. "Граф Игнатиев" е с образа на дядо Ради. Българите го гледат, приемат, че е Патриарх Евтимий, кланят му се и винаги на паметника има цветя, и то пресни цветя. Така българите изразяват своята признателност към Патриарх Евтимий, който е предателят на този народ, който го вкарва в робство за цели 500 години. Та това са цветята за предателят Патриарх Евтимий. А за дядо Ради виж в "Изгревът", т. I, с. 145-150; т. IV, с. 117, с. 254-255; т. IX, с. 130-134. Българите вчера и днес правят паметници на предателите на този народ, полагат им цветя и венци и им се кланят. Искат да живеят предателите до веки веков.

Всичко е описано, но не искат да го четат и така предателствата и до днес продължават.

32. Стоян Ватралски приема външно и вътрешно Петър Дънов като религиозен гений и обяснява, че може да се приеме, че е Божий пратеник, като пророк и ясновидец. И само толкова. Той не го схваща и приема като Учител, понеже не познава и не го различава по Дух. Това е причината. Дотук може да стигне евангелиста. И затова не му се сърдим и не го упрекваме, но му благодарим, че е описал събора през 1926 г. и за неговата публикация, и той с нея остава в историята на Бялото Братство.

33. Стоян Ватралски споменава, че външните наблюдатели и то просветени в четмо и писмо хора, че го възприемат като "странна ексцентричност". Това е. Толкова могат - това и правят. Отричат го.

34. Ватралски споменава, че като събеседник Дънов си скъпял думите. "Говори късо, мудно, отмерено". Той не се е срещал с Учителя Дънов и не е говорил с него. Това го знае от другите, които са имали частни разговори.

Това което казва, е вярно. А защо? Всеки, който отива при Учителя, отива не за разговор, а за помощ, да му разреши родовата карма-дали е семейна, професионална, или здравословна, то не е толкова важно в случая. Ако трябва, Учителят пред него я разрешава със сила и власт. Говори изкъсо в строги думи и изречения, които са символика, по закони и принципи. И, ако онзи го изслуша, после го послуша и изпълни - то успява да разреши родовата си карма. Цялата поредица "Изгревът" е основан на такива частни разговори. А такива сме поместили в "Изгревът", т. XVI, с. 625-665; т. XVII, с. 68-102, 326-412.

35. А защо в публичната реч "той се съживява и далеч не е тежкоезичен". Отговорът е много лесен. Когато той предава Словото на Всемировият Учител, което е Слово на Бога, то Духът е Онзи, който дава власт и сила, истина и живот. Как така? "Глава на Твоето Слово е Истината. Глава на Истината е Божественият Дух. А Глава на Божествения Дух е Абсолютния Дух на Битието и на Бога". Това е отговорът. Но да се възприеме е необходимо знание и възприемане по Дух. И сетива, и органи, и центрове в мозъка на човека.

36. Всички присъствуващи от света им прави впечатление, че говорът му е нелогичен, че се прехвърля от тема на тема.

Отговорът е много прост. Ако в салона има 60 слушатели, всеки един е отишъл там с неразрешен личен въпрос и проблем. Той отива там, за да пита Учителят Дънов. Понякога му задават мислено въпроси и той им отговаря. Понякога мълчат, но той им хваща мислите и им разрешава въпроса и проблема. Така той ги освобождава от веригите на кармата, за да се освободят, да имат свободно време и да го посветят на Учението му. Някои правят опити и успяват. Виж "Изгревът", т. I, с. 122. А други минават и заминават.

37. Стоян Ватралски си записва някои мисли от Учителя при две беседи. Прочетете ги и размишлявайте върху тях. Това са бисери от Словото на Духът Беинса Дуно. Накрая Ватралски признава - мисълта на Дънов е необикновена, оригинална. И, че "Дънов не цитира никого, освен себе си". Ето това е най-важното откритие. Чрез него се проявява в Слово Божественият Дух, Христовият Дух и Господният Дух. И затова Дънов може да цитира само себе си, онова, което е произнесъл. И той това прави. Понякога кара стенографите да му прочетат, какво е казал Духът чрез него в предишната му беседа. Може ли да си обясните всичко това? Едва ли. Можете само, ако признаете, че Словото Му е Слово на Бога. Само тогава.

38. Биографичните данни за Петър Дънов са много оскъдни. Той търпи упрек - могъл е да събере много данни от пребиваването на Дънов в САЩ. Имало е много евангелисти, които са го познавали. Но много жалко, че не ни е предоставил повече данни. Най-интересното е, че Ватралски споменава за "небесната диплома" на Дънов, в която някои вярват. А небесната диплома се дава само на Духът. Но Ватралски не вярва в нея.

39. Тук Ватралски споменава, че биографът на Петър Дънов не е роден.

Това е вярно. Онзи, който бе изпратен да свърши тази работа се ражда на 21 март 1938 г. в София и това е моя милост. Когато се навършиха 100 години от рождението на Учителя Дънов през 1964 г. България бе под комунистическата власт, която изгаряше литературата на Петър Дънов и преследваше последователите му. Аз пристигнах на Изгрева с пробудено съзнание през 1969 г. А10 години преди това съм играл футбол на поляната, където се е играело Паневритмия на Изгрева. Играех футбол с брат ми и с изгревските деца и само толкова. Знаех, че това са дъновисти. И изобщо не ме интересуваха. Веднъж стоях настрана и слушах Верка Куртева как седи в беседката пред 5-6 човека и им чете от книга на Дънов за небесните жители. Заслушах се и се смях много в себе си, нещо в мен ми говореше така: "Те не са си оправили живота като земни жители, а тръгнали да говорят за небесните жители". Смях се много. И дълго го коментирах. Не беше ми дошло времето да се запали светлината в съзнанието. После това време дойде, запали се и се започна.

През пролетта на 1990 г., месец април, бе осъществен първият концерт-рецитал, за д-р Георги Миркович, основател на "Червеният кръст" у нас, в дома на юристите на ул. «Жданов», сега «Пиротска». Виж «Изгревът». Т. Ill, с. 376-377.

Вторият концерт-рецитал, по случай 120 годишнината от рождението на Георги Куртев, направих на 15 юни 1991 г. в камерна зала "България". Виж «Изгревът», т. Ill, с. 377.

На 20 февруари 1994 г. по случай 130 годишнината от рождението на Учителя (1864-1994) и 50 години от заминаването Му (1944-1994) бе организиран от мен концерт-рецитал в Дома на Българо-Руската дружба пред 400 зрители. Виж "Изгревът", т. Ill, с. 380.

На 22 май 1994 г. в Драматичен театър в София организирах за първи път оповестяване на "Призванието". Виж "Изгревът", т. Ill, с. 321; т. IV, с. 3-47.

На 29 януари 1995 г. се състоя концерт-рецитал "Мисията на славянството" в зала 4 в "Дома на техниката", ул. "Раковски" 108 или бившето "Биад". Виж "Изгревът", т. Ill, с. 330.

От 1990-1998 г. организирах към 20 концерт-рецитали по Слово и Музика на Учителя Дънов. Организирах ги аз, а не някой друг. Организира ги онзи, който бе изпратен и роден в строго определено време.

40. В момента, до месец септември 2007 г., съм издал 23 тома на "Изгревът". Има материал за още толкова. Така, че прозренията на Стоян Ватралски се сбъдват полека-лека. Дано имам сила и Дух в себе си, за да довърша работата си.

А онази стогодишнина, за която говори Ватралски от смъртта на Петър Дънов (1944-2044), аз няма да бъда на земята, но дано си свърша работата така, че другите след мен да бъдат горди с мен, че съм си свършил работата.

Досега съм издал 59 томчета оригинално Слово на Учителя Дънов, което лично съхранявах 30 години по време на комунистическата власт, когато всичко от Учителя се унищожаваше. А аз съхраних оригиналите от Словото Му и ги издадох. Това е доказателство, че този човек съм аз.

41. Онова, което донякъде Стоян Ватралски вижда като прозрение за бъдещата слава и величие за Петър Дънов е само негова перспектива в ума му. Но за мен това не е прозрение, а реалност, която я виждам от вчера, тя се осъществява от вчера, преминава през днешния ден и отива към утрешните дни. Славата на Духа се носи от Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно.

42. Предсказанието за мястото на Учителя Дънов е дадено в неговото Слово. То е строго определено. Това е мястото и времето когато Всемировият Учител на Вселената е слязъл на земята в Дух и Сила, чрез Слово и Истина. Неговото Слово е Слово на Бога за идната VI раса на Синовете Божий.

43. Стоян Ватралски признава, че Учението на Дънов е чистото Христово Учение. А това не е малко за прозрение. Но това се изпитва не с ума, а с духа. Духовното се изпитва чрез Духа.

44. За последователите му по дух, знаят, че Петър Дънов не е човек, не е свръхчовек, а Живият Бог на земята, облечен в плът и кръв, но изявяващ се чрез Слово, което има власт и сила, и дава Живот преизобилно. Това е за верните по дух последователи на Учителя Дънов. Само за тях.

45. Петър Дънов е не само историческа проекция по време и място. Той е Новата епоха на Водолея, Новата епоха, която идва за Синовете Божий, която ще трае хиляди години. Духът създава епохата.

46. Стоян Ватралски не вярва в преражданията.

А това е първата бариера, която трябва да прескочи един духовен човек.

Втората бариера е, че има Невидим свят.

Третата бариера е връзката с този Невидим свят чрез Духа.

Ето тези три неща ги няма Стоян Ватралски. Сега разбираме, защо Учителят Дънов казва така: "От протестантин окултист не може да стане". Точно и ясно. По това време се говори, че Дънов е прероден поп Богомил. А това не е вярно. Аз съм го слушал лично от последователите на Учителя Дънов. Щом това те твърдяха, разбрах, че първо, те не познават кой е Учителят Дънов и второ, нямат познания, знания за тези космически епохи, които са слизали на земята българска. Не знаят и толкоз.

47. Стоян Ватралски приема за историческа ролята на Богомилството в Европа. Това му прави чест. Той смята за "несъзнато пророчество", че България има да играе велика роля за реализирането на Божието Царство на земята. Но това може да се осъществи чрез Словото на Учителя Дънов, което е Слово на Бога.

Амин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...