Jump to content

Recommended Posts

11:00 ч., 22 юни [четвъртък], 1922 г. - София

Всички трябва да се поздравяват в Школата - при влизане на Учителя, той казва: „Без страх!“ Учениците отговарят: „Без тъмнина!“ При излизане, Учителя: „Без страх в Любовта безгранична!“ Учениците: „Без тъмнина!“

С духовенството най-после ще се разберем. Поп да не те обича - той ще те тури в джоба си. Те са фалирали търговци. Против тях може да се излезе в печата - може да се разправяме с тях. С външните хора може да се разбираме.

Добрата молитва

В тоя път материалните работи понякога пречат, затова трябва да се намери друг път. В нашето съзнание ние трябва да преодолеем страха.

Крива мисъл е, когато ние искаме да имаме излишно - трябва да искаме само необходимото. Всички трябва да се стараем да избегнем излишните, ненужните борби. Ако има условия, ще дадем сражение, ако не - ще отстъпим.

Досега сте действали поединично, отсега ще действате колективно. В това организиране всички противоречия трябва да престанат.

В самото общество да нямате никакви противоречия. Ония, които се съмняват, че ако някои се отделят, за да имат някакъв замисъл, не са събудени в съзнанието.

Тази организация трябва да се постави на пост и молитва преди да се организирате, за да се пречистите. Ще се нареди по един ден в седмицата пост и молитва, за да се пречистим (за да се излекуват заболелите отделни органи на тялото).

Ония, които излязоха от нас, искат да черпят енергията ни, а задълженията не искат да носят. При тия задължения те ще се отстраняват, ще ни напуснат.

Нужно е постоянно общение между братствата. Младите ще турим на работа, нека всички говорят. Много от старите братя вече са назрели и могат да бъдат приближени. Старите да не се изолират, а да се интересуват от младите. Да не казват, че те са млади, какво правят в Школата.

Първите редове в събранията да бъдат от жени, последните от мъже. Външни хора да не пущат на първите редове, тях ще ги туряме в средата, в обсадно положение.

Старите трябва да се стараят да имат разположението на младите, весели да бъдат.

Добре е от един град да отиват в друг с китари и цигулки, да създават настроение за молитва.

Дълбочината на живота зависи от разбирането. Всички наши приятели започват работата с яденето.

Всички братя придобитото от личен труд по един час всеки ден ще турят в общата каса за благословение. Тия суми по общо решение на участвующите ще се употребяват за образуване на братски дом за момичета и момчета, които са изложени на подхлъзване. Всички, които се съгласят да работят в един час за Господа, ще се подпишат на особен списък. Този един час ще си определяте всеки ден, препечеленото през седмицата ще се внася в касата на кръжока, която ще се отнася в общата каса и оттам ще се разпределя.

Никой да не иска да се осигурява, пожелай това и ще го вземат.

На младите вие не трябва да изявявате своите погрешки.

При тия братски домове ще се основат малки комуни, кредитите за които ще вземат от тия суми.

Постът и молитвата ще имат за цел да изгоним Черните братя отвътре навън, към периферията. Черните са и в плът и обсебват.

Някои искат да се освободят от греховете си. Не се освобождавайте от греховете си, не ставай безгрешен, защото после повече ще съгрешиш. Ако си сиромах, не искай да забогатяваш, защото после по-големи грехове ще направиш. За нас най-доброто положение е да сме нито много богати, нито много бедни. Голямата сиромашия е опасна.

Чорбаджиев17 не вижда своите погрешки, той не е полезен за себе си, колко повече за другите. Той има голяма ръка - признак да работи физическа работа, а не и да се моли.

Хората със сини очи са изменчиви, не са за сериозна работа, понеже живеят в астрала. Изменчиви хора са: Чорбаджиевци, Кръсниковци18, Г. Сотировци19, Тодор Желевци20, Величковци21. Но ще ги търпите - за всички ще отворим вратата широко. Те нищо не знаят, а само перифразират. А ние старите ще знаем своето.

Много не му мислете, първо ще действате, а после ще мислите. Когато дам някое разпореждане, вие почвате да мислите, то не е Божествено.

Духовното време не впада във физическото (има вътрешен часовник).

Отче наш

Има две течения: крайно нагорещяване и изстудяване. Всички попове и владици ще заспят. В тях никаква религиозност няма.

__________________________________________________________

17 Тук вероятно става дума за Петър Чорбаджиев от Сливен, един от първите членове на сливенското братство отпреди 1910 г., брат на Мария Райнова - също ревностен член. Той присъства в списъка на членовете на веригата от 1914 г. Вероятно е бил музикант. На 1.06.1923 г. Пеню Ганев пише дневника си: „Учителя ръководи една комуна сега в София, братята гарантирани икономично, работели в братството с ентусиазъм и въодушевление в сеене и копане на градината. В София има голяма послушност. Чорбаджиев, Петър се отцепил и даже книга щял да издава против Учителя. Тук се вижда как неговата гордост и славолюбие се проявява, като се явява против това чистото, великото и идеалното. Затова Учителя казва: „Чистота абсолютна се изисква и любов Божествена, която всичко в нас да стопли и поднови, което да е готово на Божественото изискване.“ Тук се виждат противоречия с Чорбаджиев, но явно през годините те се изглаждат, тъй като в същия дневник от 1 .XII. 1933 г. Пеню пише: „До 10 ч. бях при Учителя в салона, а следобед помагах на Петър Чорбаджиев, за да сее фидани, и му копах 2 дупки.“ Оттук ние разбираме, че П. Чорбаджиев е живял и работил в градината на Изгрева поне до 1933 г.

18 Александър Кръстников (1879-1970) - отначало той е бил при Учителя, но в последствие го напуска, като решава, че той може да бъде духовен ръководител. Основава „Общество за психически издирвания и духознание". Автор е на книги.

19 Георги Сотиров от Сливен, който е бил ясновидец и близък с известната ясновидка от Сливен - Кортеза.

20 Името „Тодор Желев“ не се открива до момента в архивите на Братството.

21 Вероятно става дума за варненеца Сава Величков, който участва в първите списъци на синархическата верига.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...