Jump to content

Recommended Posts

17:30 ч., 27 март [вторник], 1923 г. - София

На „Опълченска“ №66

Четиво: Ев. от Йоана, 17:1-16 стих. включително.

Основното учение, което дава смисъл на човека, е Учението за Бога. Всичките ни мисли, желания и действия не се изменят в него. Всичките сегашни учения си имат външно значение, но без Учението за Бога, те са несъществени.

Учението за Бога е учение за Любовта. Казваме, че Бог е Любов и пр., но когато дойде някоя мъчнотия, ние се усъмняваме и тогава Бог е вън от нас, а ако вярваме, Той е вътре в нас.

Вземете въпроса за владиците. Някои от верующите се уплашиха. Те са езичници и докато човек се страхува, той не знае Истината. Попитайте тези, които защитават църквата, какво са разбрали за Христа. Повикайте и владиците и ги попитайте какво знаят за Христа, говорили ли са с него.

Нас не ни интересува как гледат държавниците на нас, както във времето на Христа - разпнаха Го. Как ще гледат на нас владиците? - Както тогава. Разпнаха Го. Те Му градят църква, палят свещи, кадят тамян, защото има ядене и пиене. Ако ги оставим да се прехранят от вярата си, те ще я напуснат. Ние ако държим църквата, ще искаме да се осигурим и ще се спънем. Ако сме с държавата, също ще се спънем.

Сега няма да влизаме в спор с църквата, защото Бялото Братство иска да я организира - да се обединят и след това пак ще стане разделение, за да се явят достойните. В туй обединение пак има борба между двете братства, кой да ги вземе на страната си. Тези течения са като вода и всеки гледа да ги използва за нуждите си. Учението на Черното Братство [иска] да изгори и да изгони всички свои противници в Името на Христа.

Със сегашната църква компромис не можем да правим. Какво ще ни дадат?! Каква полза от тяхното кръщение, венчаване и пр.? Сегашното кръщение, венчаване и пр. са нищо пред Бялото Братство. Те казват: „Това са работи на дявола“. Брак, в който Бог не е взел участие, е сатанински брак. Примера с женитбата на Исак. Туй, което се прави от човека, е човешко, туй което се прави от Бога, е Божествено.

Ние не можем да направим Братство - то става от Бога, и Той трябва да присъства. Във всяка една работа ние трябва да се допитваме до Бога. Ако някого Бог е взел, ние ще го погребем иначе. Умрелият брат е преминал в Живота и ние ще го познаем. Той ще е светъл и над него ще има колесница. А черния няма да го погребваме, а ще го изгорим в пещта. Върху кръщението, брака и смъртта ние сме на особено мнение.

Всички, които образувате този кръг ще се пазите от лъжата и лицемерието - това са два гряха, от които трябва да се пазите. Лъжата е една стена в света, едно голямо препятствие.

Нашата сила не е къде сме се събрали, а каква е нашата мисъл. Събрахме се да образуваме оная връзка, за да влезем в общение с Бога. Колко пъти сте отлагали все за бъдеще, сега вече няма.

Стъпката не е в Невидимия свят, тя е тука. Хората трябва да образуват подложка за присаждане. Има хора без присадка и там е Божественото Учение.

Между всички ви трябва да образувате единство и твоят интерес да е интереса на всички. Ако един се повдигне, всички се повдигате. Прави се усилие всички малки окултни братства да се обединят. Щом стане обединението, ще се оправят материалните работи. Ще наредим живота си по Белите Братя, по тяхното подразделение и по тяхната религия.

Саксонската и славянската раса ще образуват почвата за идване Царството Божие на земята. Атмосферата в България е подобрена. Да се стремите да не останете назад, да не закъснеете. За прехраната въпроса е уреден, да не ви смущава.

Българският народ е подложката, а вие сте присадката. Плодородието на България е заради вас. В нея има големи богатства заложени.

От всинца ми се иска непреодолима вяра, силна воля да повлияем на всички държавници и др. - ще си проектираме мисълта еднаж, дваж и пр. - нощно време когато спи, ние ще го заставим да мисли като нас. Ония, които ни спъват, в астралния свят имат нишки, ние ще ги изрежем да нямат съобщения. Всички крайни елементи ще вземат една определена форма.

Черната ложа умее да ни създава малки шикани31, недоразумения и пр., за да ни пречат.

Когато ни трябват средства, ще ги придобием по честен начин, а не с лъжа. Абсолютно никаква лъжа, за да имате благословение. Никакво съмнение, ние вършим Волята Божия за благото на всички.

Всичко сами да си вършим и къщите си сами трябва да градим, не да я опсуват външни зидари. Също и житото си сами да сеем, защото чуждите колко пъти псуват воловете и пр. при посяването.

У нас почитанието не трябва да бъде на материална нога. Всички братя са една Божествена душа, трябва да имате правилни отношения, да имате Любов, да култивирате гостоприемството. Тогава ще имате Божието благословение.

Ще приложите Божествените принципи. По- младите гледат вас какво правите. Копират от вас, внимателни бъдете!

Ако при нас дойде някой и иска да му уредим работите и той трябва да уреди нашите. Това е принципът - един за всички и всички за един.

Бързането всякога препятства. Ако Братята Отгоре кажат да започнем нещо, да започнем, да не бързаме на своя глава. Трябват хора, братя и сърца.

Да не се смущавате, във всички държави са пуснати хора, които ще оправят света. Сега ангелите дирижират света. Русия е главната пещ, огнището, Америка е капитана, който държи кормилото и [,..].32

Когато правите събрания, гледайте времето. Ако е ясно, проектът ще успее. Ако има облаци, няма да върви добре. Сега отвън препятствия няма - то е отвътре.

Аз съм доволен от братствата. Постът е полезен, докато си на крака и бодър. Щом клюмнеш, той не е вече приет от Бога.

ПОСТЪТ

Дългите пости ще започвате при разсипа на Луната. Ще ги започвате в разни дни, като се почне от 3 дни. Всеки ден съответства на разни качества и недостатъци:

1. В четвъртък - за да се отмахне честолюбието;

2. В сряда за бързината, то е Меркурий;

3. Във вторник - за малодушие и страх;

4. В понеделник - за променчивостта;

5. В петък - за коравосърдечието;

6. В събота - за справедливост;

7. В неделя - за недъг или неиндивидуа- лизиране;

За развиване на положителни качества има други дни.

Ще ви препратя някоя мисъл да вземете и вие някой пост.

Дълги пости не взимайте, ще ги увеличавате с по един ден. Тоя пост ще го прекараме за 1, 2, 3 до 7 години.

Ако не сте в състояние, ще станат неприятности, защото ще се предизвикат сили Отгоре и отдолу. Туй, което е чисто на небето, чисто е и на земята. Трябва да издадем много хубави влияния, за да се пазим от Черната ложа.

Хора, които постят, на екскурзия да не ходят. Които не са изпълнили моите съвети, все са страдали.

При отговяването вряла вода ще се пие - няколко чаши, сос от спанак и супа от картофи, за да станат отделенията. Тъй както вървите, аз съм доволен.

През време на поста не бива да се работи. Тялото ще почива, а умът ще работи. Постът е доброволен.

Във време на поста трябва на топло да седи човек. Хладно и студено - не, да не се разхладява никоя част на тялото.

Ще употребите едно правило:

Всеки неделен ден със специалния наряд преди изгрев на Слънцето ще мислите върху:

1. Любовта - какво влияние указва в живота върху тялото, сърцето, ума и волята;

2. Мъдростта - каква светлина внася в тялото, сърцето, ума и волята;

3. Истината - каква сила внася в тялото, сърцето, ума и волята;

4. След тая медитация ще се произнасят думите: „Бог да въдвори Своето Царство на земята между нас.“

Мястото и условията няма да се гледат. Продължителността на медитацията ще бъде по чувство.

Всички вие през всеки месец ще си пишете по едно писмо. Съдържанието да е много избрано, но не официално. Може да се пише и някой стих. Това ще бъде до събора33. То е едно добро средство, ще се упражните в постоянна връзка. Това е една проповед.

Отче наш

Групата от 10-тях - Хармонията, ще се събира всеки в дома си, в едно и също време. Излизането нощес ще почне през месец май, групово ще бъде, а силният може сам да го направи. Който е слаб, да не отива.

__________________________________________

31 Шикан - умишлено създавани извъртания, мъчнотии и неприятности, главно в учреждения, канцелария, съдебен процес.

32 Думата не се разбира.

33 През същата година църквата и властта попречват за провеждането на събора в Търново.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...