Jump to content

Recommended Posts

Новата опитност с бостана

През пролетта на 1923 година аз пак посях дини, но на по-малко пространство и се стараех да бъда буден, да не би пак да ме измамят духовете.

Всичко се развиваше добре - и лозята, и бостанът. Но пак към 20 юни, тъкмо по обяд, когато се прибрах в колибата да обядвам, откъм северозапад се зададе един черен облак с мълнии и буря. Помислих си: „Ето, пак иска да се повтори миналогодишният случай“. И преди да вляза в колибата, съблякох си горното палто и, като се изправих срещу облака, от който падаха вече едри парчета град, викнах с всички сили и ревнах: „Господи, не искам този път духовете да ме измамят! Нека да ме убие градушката, но аз няма да се прибера в стаята, докато не престане! Няма да позволя този път духовете да ме измамят!“

И стана чудо! Облакът се раздели на две и започна да вали проливен дъжд, от който се чувстваше голяма нужда. Едва тогава се прибрах в стаята цял измокрен и треперещ от преживяното напрежение151.

Когато Учителя дойде в началото на август 152, аз му разказах подробно как застанах и ревнах срещу облака и как облакът се раздели на две и заваля дъжд, а градушката престана. „Това случайно ли стана, Учителю, или поради моята силна молитва?“ Учителя каза: „Рекох, имал си една реална опитност“.

Поради септемврийските събития през 1923 година съборът не се състоя153.

______________________________________________

151 Вероятно след тази случка през месец юли на 1923 г. Петър Камбуров отива за известно време в Русенската комуна. За това свидетелства Г. Томалевски в спомените си за Русенската комуна.

152 Учителя преди това е бил в Русе и е престоял там малко повече от седмица

153 Тук се има предвид деветоюнският преврат и последвалата реакция на т. нар. Септемврийско въстание през 1923 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...