Jump to content

Recommended Posts

ВУЛКАН

Първата Планета от Слънчевото семейство, най-близката, най-младата, галеното дете, намираща се между Слънцето и Меркурий, поради своята изключителна активност на силови течения е наречена от древните звездобройци ВУЛКАН. Така ще я наричаме и ние. Тази Планета има едно от най-хубавите, интересни и, както отбелязахме вече, силни влияния върху човека. От астрономите от по-ново време само д-р Лескаро твърди, че е можал да наблюдава тази Планета през 1859 г. А в най-ново време италианският професор по астрономия Бенанди съобщи, че е открил Планета между Слънцето и Меркурий, която нарича ФАЕНЦА. Други астрономи не са съобщили за съществуването на такава Планета, но това не трябва да ни дава основание да я отричаме. Така например през 1876 година големият италиански астроном СКРИАПАРЕЛИ, по време на т.нар. Велико противостояние на Марс, станало тогава (то става на всеки 15 и 17 години и Марс е най-близо до Земята и най-удобен за наблюдение - само на 50 000 000 километра), пръв открива на тази Планета канали. Други астрономи от това време, а и доста по-късно, не са открили подобни образувания. Те просто приеха, че това е било дефект в телескопа или пък тогава е имало някакви смущения на Земята. Но в по-ново време астрономите видяха каналите на Марс и с това потвърдиха откритието на великия италиански астроном. Така че и ние ще чакаме потвърждение от астрономите на бъдещето за съществуването на Планета между Слънцето и Меркурий. Доколкото разбирам, съвременните астрономи не са проявили достатъчно желание, настойчивост и упоритост за нейното издирване. Те смятат, че тяло, отстоящо от Слънцето по-близо, отколкото стои Меркурий, би изгоряло. Това не е вярно, защото близо до Слънцето и около него се движи в доста разтеглена елипса кометата ЕНКЕ, която за период от около три и половина години прави пълна обиколка. Когато тя дойде в ПЕРИХЕЛИЙ, т.е. най-близо до Слънцето, тя отстои от него само на 600 000 километра. Въпреки това не е изгоряла и продължава да съществува. Голямата комета от 1843 година е минала само на 127 000 километра от Слънчевата повърхност, като е летяла със скорост от 586 километра в секунда; тя също е оцеляла. Голямата комета от 1882 година също е минала много близо да Слънцето и тя не е изгоряла. При движението на Меркурий около Слънцето, когато той застава най-близо до него (в Перихелий), се забелязват известни смущения в орбитата му. Астрономите сега обясняват тези смущения с теорията на Айнщайн за относителността, но тази теория не може напълно да ги обясни. Следователно тя не е приложима за този случай. Тези смущения се дължат на присъствието на Планетата по-близо до Слънцето. Друга причина за нейното неоткриване, която наистина е оправдана, е фактът, че обекти близо до Слънцето много трудно се наблюдават. Телескопите трябва да имат специални приспособления за такива наблюдения. Има и друга причина за трудното й откриване, която ще отбележим по-долу.

Като доказателство за съществуването на тази Планета могат да се направят математични изчисления, прилагайки някои от интересните закони на астрономията. На първо място - споменатия вече закон на Тициус - Боде - закон за дистанциите на Планетите до Слънцето. Използувайки тази схема от числа, дадени в закона, можем да направим едно разширение, вземайки още един член наляво от нулата, който е минус три. Следвайки правилата на този закон, прибавяме 4 и получаваме единица. Делим тази единица на десет и получаваме една десета от астрономическата единица» което е равно на 14 960 000 километра или кръгло 15 000 000. На такова разстояние от Слънцето би трябвало да се намира планетата Вулкан. Навярно някой би запитал на какво основание се взема член наляво от нулата. Първо, астрономите не са обяснили основанието, на което е включена нулата в тази поредица от числа, която те приемат за геометрична прогресия, а нулата не може да бъде член на такава прогресия. Второ, приемайки за член минус три, то за краен резултат получаваме реалното число плюс единица, а съвсем в края - също реалното число една десета. Втори член наляво, който би бил минус шест, не можем да вземем, защото за краен резултат ще получим отрицателно число.

Основоположникът на съвременната Небесна механика Йохан Кеплер е дал три основни закона. Третият от тях гласи, че разстоянието на всяка Планета до Слънцето, повдигнато на трета степен, е равно на времето, за което Планетата ще обиколи Слънцето, повдигнато на. втора степен. Използувайки този закон, ние можем да пресметнем, че планетата Вулкан ще обикаля около Слънцето за около 36 земни денонощия. Изразено алгебрически, това е една десета от нашата година.

Ако използуваме най-голямото отклонение, което Меркурий прави спрямо Слънцето, изчислено на 28 градуса, ние можем да пресметнем, че Вулкан би правил спрямо Слънцето отклонение най-много от 6-7 градуса. Известно е обаче, че Меркурий, заедно с Марс и Плутон, имат за свои орбити най-разтеглени елипси, което от гледище на Астрологията е причина за някои неблагоприятни техни влияния. Пак от гледище на Астрологията (изхождайки от влиянието на Вулкан, което е особено благоприятно) можем да направим извод , че неговата орбита е окръжност или близка до окръжността. Това ще ни наведе на мисълта, че отклонението, което Вулкан прави от Слънцето, ще е по-малко от изчисленото, което също прави откриването му трудно. Астрологията приема, че всяка Планета, която може да дойде на такова разстояние до Слънцето, е в съвпад с него. Следователно, когато определяме от таблиците положението на Слънцето за дадено място и време, ние всъщност определяме и положението на Вулкан за това място и време. Така че съвсем погрешно приемаме, че Слънцето е дало съответните качества, способности и събития за дадения човек, а всъщност тези данни са от планетата Вулкан, Отбелязахме, че Слънцето има много по-голяма и благородна задача за Планетите и човека. Влиянието на Слънцето от гледището на Астрологията на Саабей не може да се отъждествява с влиянието на една Планета.

При наличие на такива данни за Вулкан простите пресмятания ще ни доведат до извода, че температурата на неговата повърхност няма да бъде по-малка от 1600 градуса. При такава температура както минералите, така и металите ще бъдат в светещо състояние - огнетечна маса. Това означава, че Вулкан ще свети, следователно, когато той преминава в своята обиколка пред диска на Слънцето, гледан от Земята, няма да може да бъде видян като черно кръгче, както става при преминаването на Меркурий и Венера. Това е най-съществената причина, за да не се открие досега Вулкан.

Влиянието на планетата Вулкан върху човека, поради своята активност, е особено ясно изразено във всички четири свята, за които споменахме. Тази Планета е създала мозъчните центрове между двете хемисфери на главния мозък пред ПИНЕАЛНАТА жлеза. Когато тези центрове са добре развити, влиянието на Вулкан е силно; налице е оптимистичен поглед към живота, към всяко нещо в света. Човек притежава възможността да се чувства като една ясно изразена величина, напълно оформено същество, т.е. да притежава силно САМОСЪЗНАНИЕ, което някои идейни течения наричат чувството АЗ СЪМ; желанието да се изтъква и подчертава в обществото, за да се видят и разберат неговите качества от всички (съзнание за достойнство).

Силовите течения на Вулкан активизират действията (влиянията) на всички Планети и Луната, с които тези течения влизат в контакт или, както се казва, в АСПЕКТ. Какво нещо са аспектите? Аспекти имаме тогава, когато между Планетите, включително и Луната, са налице следните ъглови разстояния: нула градуса - когато два члена от Слънчевото семейство са на едно и също място върху Небесната сфера, гледани от Земята. Този аспект се нарича СЪВПАД и се бележи със символичния знак кръгче с наклонена чертичка /Nikolai_Doinov_astrolog_1_047.jpg/. Ъгловото разстояние от 30 градуса се нарича ПОЛУСЕКСТИЛ и се бележи е чертичка и ъгълче отгоре /Nikolai_Doinov_astrolog_1_048.jpg/. ПОЛУКВАДРАТЪТ е от 45 градуса, бележи се с прав ъгъл /Nikolai_Doinov_astrolog_1_049.jpg/. От 60 градуса се нарича СЕКСТИЛ, бележи се със звездичка /Nikolai_Doinov_astrolog_1_050.jpg/ От 72 градуса се нарича ПЕНТОЪГЪЛНИК, бележи се с остър ъгъл нагоре /Nikolai_Doinov_astrolog_1_051.jpg/. От 90 градуса се нарича КВАДРАТУРА, бележи се с квадрат /Nikolai_Doinov_astrolog_1_052.jpg/. От 120 градуса се нарича ТРИГОН, бележи се с триъгълник /Nikolai_Doinov_astrolog_1_053.jpg/.От 135 градуса се нарича КВАДРАТ И ПОЛОВИНА, бележи се с квадрат и ъгълче в него /Nikolai_Doinov_astrolog_1_054.jpg/. От 150 градуса - нарича се КВИНКОНЦИЯ, бележи се с чертичка и ъгълче отдолу /Nikolai_Doinov_astrolog_1_055.jpg/. И най-после, от 180 градуса се нарича ОПОЗИЦИЯ, бележи се с две кръгчета, съединени с чертичка под наклон /Nikolai_Doinov_astrolog_1_056.jpg/. Това са ъглите на всички кристални форми, които има по Земята

Аспектите носят сила и възможности за изява и определят условията, при които човек ще се намери през живота си. Те определят също вида и израза на човека, които най-добре са демонстрирани по лицето и ръцете. Тези въздействия се осъществяват в две направления: благоприятни, когато подтикът е към обединяване, създаване, творчество, стремеж към прогрес, към топъл сърдечен контакт с другите и към благоприятните условия, при които човек ще се намери през живота си. При тези случаи формите, размерите на частите и органите по лицето са особено хармонично устроени, с мек и приятен за гледане израз. А отделните части на ръцете - длани, пръсти, нокти, кожа, линии - са също добре оформени.

Второто противоположно направление е неблагоприятното, което тласка към разединение, към заядливи и неприятни отношения с околните и към лошите условия в живота. А когато няма аспекти, тогава е налице пасивност, липса на възможност за онова, което планетните влияния носят да се изрази.

Благоприятните аспекти са: Полусекстил, Секстил, Пентоъгълник, Тригон и Квинконция. Неблагоприятните са: Полуквадрат, Квадратура, Квадрат и половина, Опозиция. За съвпада, който е най-силният аспект, ще посочим за всеки отделен случай при различните членове на Слънчевото семейство. Аспектите се делят още и по сила: силни са Съвпад, Квадратура, Тригон, Опозиция. Средни са Секстил, Пентоъгълник, Квадрат и половина и Квинконция. Слаби са Полусекстил и Полуквадрат.

Когато аспектите са точни: 0, 30, 45, 60, 72, 90, 120, 135, 150 и 180 градуса, те се изявяват в своята най-голяма сила, особено ако Планетите и Луната се намират точно или съвсем близо до границата между домовете, т.е. върху резките, които ги разграничават (затова вече отбелязахме). Точните аспекти не само че дават ясно изразени качества, способности, но и известни ефекти, събития в живота на човека. С промяната на точността силата на аспекта бързо намалява.

Отклонението, до което един аспект все още действува, е: за слабите - Полусекстил и Полуквадрат - до 2-3 градуса. За средните - Секстил, Пентоъгълник, Квадрат и половина и Квинконция - до 4 градуса. За силните - Съвпад Квадратура, Тригон, Опозиция - до 7-8 градуса. Когато обаче аспектите са между Вулкан и Луната с другите членове от Слънчевото семейство, тогава може да бъде и до 10 градуса.

Планетата Вулкан според Саабей е получила подкрепа за своето образуване и оформяне от Зодиакалното съзвездие ЛЪВ. В това съзвездие с просто око могат да се видят около 70 звезди, но общо взето, те слабо се забелязват не защото са слаби, а защото са отдалечени. По този начин до нас съгласно Доплеровия принцип, идват силовите течения с по-къси вълни, които въздействуват предимно на по-горните слоеве от мозъчните центрове. Оттам е и силното, благородно въздействие върху планетата Вулкан. Това особено много се подсилва от могъщите Слънца в това съзвездие, известни с името РЕГУЛ (от първа звездна величина) и ДЕНОБЪЛ (от втора). Регул е ярко, величаво и много интересно Слънце. То е около три пъти в диаметър по-голямо от нашето Слънце. Температурата на повърхността му е измерена на около 14 000 градуса, докато на нашето Слънце има само 6 000. Благодарение на тази висока температура повърхността му е бяла. Физическите особености, които Регул има със своя размер, цвят и температура, както и намиращото се в това съзвездие друго величаво Слънце ДЕНОБЪЛ, а също така и много двойни слънца, и особено галактиката в това съзвездие са дали на планетата Вулкан много ценни качества, които тя чрез своето влияние предава на човека, когато мозъкът му е добре устроен. Една царственост, величава осанка, замах, възможности да ръководи и всякога да намира правилното и лесно разрешение на задачите, които среща, т.е контакт с идейния свят.

Саабей и древните звездобройци са разбирали много добре силовите течения, които изтичат от това съзвездие, и затова като негов символ са поставили красивата и величава осанка на гривестия ЛЪВ. Те съвсем правилно са определили, че под това съзвездие и под ярко изразеното влияние на Вулкан се раждат царе, и затова на най- яркото слънце в него са дали името РЕГУЛ, което значи цар. Това съзвездие създава в планетното влияние на Вулкан стремеж към господство.

Всяка една от Планетите и Луната, както вече споменахме, определят както изразени вътрешни качества, така и външния физически образ, ярко изразен по лицето и ръцете. Този израз може да бъде обособен в две направления -добри и лоши. Това в подробности ще бъде разгледано при всеки отделен случай на аспектите.

Всяка жива форма е завършек на едно еволюционно минало, завършек на цял ред усилия на една творческа мисъл, чувство и действие. Те именно създават формите. Съвършенството на една форма определя онова стъпало на развитие, на което са се намирали мисълта, чувството и способността за творчество. Най-завършеното и хармонично по форма и съдържание принадлежи на най-напредналите Същества в пътя на еволюционния процес. От всички живи същества човек има най-добре изразена тази вътрешна природа. Когато е организирана и облагородена, тя е способна да създаде и най-съвършеното по форма тяло. Да може човек да чете по формите на тялото ще рече, че може да разбира естеството и силата на планетните влияния. Ако пък разбира силата и естеството на планетните влияния, то ще разбира и самия човек - неговите форми на тялото, на лицето, също така и психическото им съдържание, както и условията, които той ще има в живота си, т.е. пътя, по който ще мине.

Човек в пасивно състояние е едно нещо, а когато се даде възможност да се проявят планетните влияния в Двойника му, тогава той ще бъде нещо съвсем друго. Това става, когато той попадне при неблагоприятни или благоприятни условия, които създават силна възбуда и напрежение. Тогава всички планетни течения дават своя израз, проявява се целокупният човек. По-далечните Планети имат по-задълбочено и по- устойчиво влияние, което по-бавно дава своя израз. Всяка една Планета и Луната, освен вътрешните качества в човека, дават и характерни типове хора. Оттук съществуват и дванадесет типа. Вярно е, че съвсем чисти типове рядко се срещат, защото и другите планетни влияния оставят белези, но все пак някои от Планетите при по-специални положения, за които ще упоменем, дават своя очебиещ израз. Създаването на едно добре оформено Звездно тяло, способно да създаде пълноценни мозъчни центрове, готови да приемат цялостните, организирани и облагородени влияния на всички Планети, които да изградят пълноценния човек, е един бавен и .продължителен процес през периодите на многото прераждания. До каква степен е стигнал този процес, може да се разбере още при раждането на човека чрез съставяне на ХОРОСКОПА, а също така и малко след раждането. Ако главата на детето (черепът) рано започне да се втвърдява, то роденият човек е с посредствени качества. При такива деца черепът и изобщо главата все пак бавно нараства; ако към 25-30 годишна възраст разстоянието от корена на носа през главата до края на задната тилна кост достигне към 22 - 23 сантиметра и обиколката на главата около веждите и ушите (но не върху тях) не надмине 33-35 сантиметра, то пред нас е крайно изостанал човек. В такъв човек силовите течения на Планетите и Луната все още не са създали и оформили мозъчни центрове, способни да приемат техните по-ярки влияния, а само най-примитивните, и то до Марс. Когато тези размери достигнат за първия към 36-37 сантиметра, а за втория - 56-57, то имаме вече създаден и пълноценни мозъчни центрове, способни да приемат изцяло планетните влияния. Оттам нататък Слънцето има за задача все повече да организира и облагородява мозъчните клетки.

При добре оформено Звездно тяло, при добър хороскоп главата на детето бавно се втвърдява, показвайки едно хармонично уголемяване в размери и форми на отделните части и органите по нея, които придобиват правилни размери и разпределения. Лицето е мило, симпатично, приятно за гледане, вдъхва разположение и обич у всички. При такива личности развитието на главата е посочено на фиг.1.

Nikolai_Doinov_astrolog_2_003.jpg
Nikolai_Doinov_astrolog_2_003.jpg

Пълните планетни влияния създават добре оформени мозъчни центрове; когато те се възбудят, настъпва силно прииждане на кръв в тях, водещо до тяхното разширение, което напъва върху черепните кости и главата се разширява. Това разширение има свой изначален и разумен предел, т.е. не може непрекъснато да се развива. Този разумен предел отнема възможността на главата рано да се втвърдява, когато планетните влияния са ясно изразени. При благоприятни аспекти това разширение и оформяне на черепа и лицето е хармонично, меко, приятно за гледане. При неблагоприятни аспекти разширението и оформянето на черепа и лицето са по остри, дисхармонични и неприятни. Този процес на бавна промяна съществува през целия живот на човека; колкото животът му е по-бурен и разнообразен, толкова и промените са по-ясно изразени и в добрия, и в лошия смисъл. На стари години, когато активността на мозъчните центрове намалява, тогава интересите на човек се притъпяват, променя се и главата му. която бавно намалява.

При раждането на детето най-рано се изявяват силовите течения на Луната, която създава и оформя мозъчните центрове на стомашната система; те именно тласкат детето към ядене, към нуждата и необходимостта да се нахрани. След това идват теченията на Меркурий, при които детето проявява интерес и внимание към всичко, което го заобикаля; на Венера - чувствата, любовта; следват и тези на Марс - жаждата и подтика към активност, движения, а в някои случаи на лоши аспекти - да руши и да прибягва към жестокости. Ако Звездното тяло е оформило мозъчни центрове, създадени и от другите Планети, то по-късно постепенно се проявяват и способностите, които те дават.

При сегашното развитие на човешкия род голяма част от хората, поради още не добре оформени мозъчни центрове в Звездното си тяло, ръководещи по-висшите прояви, показват развитие само на тези на Луната, Меркурий, Венера и Марс, и то на елементарен стадий. И наистина стремежите на хората са предимно към удоволствие от ядене и пиене -удоволствия, които добре развитият стомах дава. Следват стремежите за личната изгода, интересът за лична полза във всяка работа, което е влиянието на Меркурий; жаждата за чувствени наслади, дадена от влиянието на Венера; и най-после, стремежът към запазване на всичко придобито, а при лоши аспекти - придобиване по нереден начин. Подтиците и стремежите, които другите планетни влияния дават, се срещат по-рядко при хората.

Когато лошите аспекти се изразяват в даден човек, те събуждат у нас неприятна резервираност към него. Но ние трябва да разбираме, че той е в процес на развитие, на усъвършенствуване, и това трябва да ни дава подтик да му помогнем, да бъдем разположени към него, защото само добрите чувства дават възможност за помощ. Изобщо дълбокото познаване на човека се предхожда от добрите чувства към него. Колкото човек по-добре вижда и разбира несъвършенствата, толкова по-добре вижда и разбира съвършенството. Задълбоченото и всестранно разбиране на човешката природа, била тя добра или лоша, ни дава възможност за придобиване на знания и мъдрост, за прогрес по пътя на еволюцията.

От гледище на Астрологията човешкият род в сегашния си стадий все още не е достатъчно добре развит, не е завършен, не е красив. Известният и талантлив художник Рьорих с много тънък усет и разбиране за съвършенство, с рядко умение е изобразил два човешки образа, отбелязани като МОРИЯ и ХУТХУМЕ. Но такива съвършени човешки типове къде се срещат? В далечното бъдеще такива ще бъдат хората и ще диша от тях съвършенството.

АСПЕКТИТЕ НА ВУЛКАН С ЛУНАТА И ДРУГИТЕ ПЛАНЕТИ

За символ на Вулкан ще приемем символа на Слънцето, защото в таблиците, с които си служим при съставянето на хороскопа, е дадено положението на Слънцето за всеки ден, а там, както отбелязахме, е и Вулкан. В едни от издадените таблици положението на Слънцето е дадено за началото на денонощието (нула часа през нощта); същото е и за Луната и Планетите. Това положение имаме, когато сидералното време е започнало от есенната равноденствена точка около 22 септември. В други таблици положението на Слънцето, Луната и Планетите е дадено за 12 часа на обяд. Това положение имаме, когато Звездното време е започнало през пролетната равноденствена точка - около 22 март. След това трябва да изчислим положението на Слънцето, Луната и Планетите за дадения час - местното време. За Слънцето приемаме, че за едно денонощие изминава по около един градус; следователно за един час то ще измине по около две и половина ъглови минути. Броя на часовете от нула часа в полунощ (ако работим с таблиците, където денонощието започва от среднощ) умножаваме по две и половина и полученото прибавяме към градусите и минутите на Слънцето за този ден. По този начин получаваме положението на Вулкан в даденото време на този ден. Ако обаче денонощието започва от 12 часа на обяд (обяснихме вече при кои случаи) при условие, че раждането е било предобед, то броя на часовете до обяд умножаваме също по две и половина ъглови минути и полученото изваждаме от даденото по таблиците положение на Слънцето за този ден. Ако местното време на родения е следобед, то броя на часовете от 12 часа на обяд до местното време също умножаваме по две и половина и полученото прибавяме към определеното в таблиците положение на Слънцето - Вулкан, за да получим точното им положение за рождения час. Такива изчисления правим и за Луната и Планетите. На практика при изчисленията на крайния резултат закръгляме минутите, защото би било много трудно и бавно в понататъшните пресмятания, а при това не са от решаващо значение. Следователно, ако имаме даден градус и минутите са повече от 30, то вземаме следващия градус за положение на членовете на Слънчевото семейство.

Например, ако сме получили 16 градуса и 45 минути, ще вземем 17 градуса в дадения Зодиакален знак. Ако минутите са по-малко от 30, ги пренебрегваме и остават само градусите.

Например за 16 градуса и 20 минути ще вземем 16 градуса. Преди да пристъпим към значението, което дават Аспектите, ще изложим най-характерното както в образа и чертите на самия човек, така също и в същността, в неговата вътрешна природа, което всяка една от Планетите и Луната дават чрез своите влияния.

Според формата и обема на главата различаваме два типа хора: дългоглави или както още ги наричат ДОЛИХОЦЕфАЛИ; такъв тип имаме, когато Планетите, които създават и оформят мозъчните центрове на чувствената (емоционалната) и умствена природа, преобладават. Вторият тип са широкоглави - БРАХИЦЕФАЛИ; при тях планетните течения са създали и оформили предимно мозъчните центрове, тласкащи към активност и творчество.

Черепът на Вулкановите типове е по-скоро дългоглав, но не му липсва и ширина. Лицето им е овално, с чист и красив рисунък. Косата им е обикновено руса и по-рядко кафява. Тя е красиво накъдрена на едри вълни и добре покрива главата, а при по- интелектуалните натури понякога малко оредява. Челото е голямо и великолепно, с подчертан интелектуален израз. То е издуто както напречно, така и надлъжно - отгоре надолу. Има слаби, спокойни бръчки, които показват липса на умора, нервност и мъчителни усилия. Изразът му е такъв, че когато иска нещо, не настоява. Чело с дълбоки бръчки и бразди е на човек, който иска, настоява и постига с усилия. При Вулкановите типове искането е съвсем естествено, без натиск и сурово задължение. Това говори за едно самоовладяване. То е най-хубавото от всички чела. Долу то завършва с едни почти хоризонтални или леко дъгообразни вежди, които имат артистичен вид и са доста гъсти. Тези вежди изразяват контролирана енергия дори когато човек е във възбудено състояние. Очите са сравнително големи, отворени, но не кръгли и са украсени с хубави ресни. Те ясно говорят за всичко онова, което искат да кажат. В тях се чете непоколебима енергия, свързана с пленителна благост. Гледат право, честно, без закана, без принуда, но не и слабо. Погледът е магнетичен, приятен, с подтик за справедливо отношение към онова, което се разглежда. Носът на Вулкановите типове добре хармонира с изпъкналото чело.Той е дълъг, леко извит и при върха е нормално широк. Устата е хубава, със среден размер. Устните са с красиви извивки, като горната е по-добре изразена; те едва се допират - не са стиснати, за да изразяват усилие и твърдост. В края не са спуснати, което е израз на песимистично, подозрително гледане на всичко, а говорят за достойнство, себевладеене, спокойствие, доброта. Усмивката е трезва и приятна. Брадата е добре оформена и не е издадена напред, за да показва твърдост и инат. Тя подчертава равновесието, което всички части на лицето показват; нито пък е къса и хлътнала, което е израз на променливост, безволие, а хармонира с овалното лице. От цялото лице на Вулкановите типове се излъчва едно равновесие, хармония, спокойна сила и приятност.

В морално отношение Вулкановите типове стоят твърде високо. Те са интелигентни, спокойни, силни хора, които успяват, защото всякога долавят правилните идеи и методи за разрешаване на всяка поставена задача. Контактът им с идейния свят е много тесен. Излъчват самообладание и щастие, когато са в общество. На събрание привличат; вниманието и погледите на всички и извикват възхищение. Околните млъкват или слушате внимание и с необходимост да им се подчинят. Те представляват една сила в състояние на покой, сила на самоувереност, която не се проявява без нужда, защото знае, че още при първи зов ще се изправи на крака и с един скок ще бъде готова да блесне като светкавица. Речта на Вулкановите типове е звучна, с ясен тембър, умее да обладава, да мята гръмотевици и да прощава. Могат да станат учени във всички отрасли на човешкото знание, носа предимно големи организатори - шефове. Превъзходството над другите е причината, поради която мъчно си намират другар в любовта.

Nikolai_Doinov_astrolog_1_003.jpg

Фиг. 2. Мъжки Вулканов тип

Nikolai_Doinov_astrolog_1_004.jpg

Фиг. 3 Женски Вулканов тип

Вулкановите типове - мъже, страдат от женските дребнавости. Жената - Вулканов тип, е благородна дама с развит ум, която дири мъж, който да я превъзхожда. При нея има приятна и хармонична изтънченост на линиите по тялото и лицето, която изразява както изящество, така и сила. Енергична е, но нейната енергичност е съпроводена с повече гъвкавост и липса на раздразнителност. Има добре развити гърди; гръдният кош, седалищните мускули и бедрата са добре оформени. Особено характерно за Вулкановите типове, както за мъжете, така и за жените, е, че гръбначният стълб е изправен - те ходят много изправени, без никаква превитост. Имат добре сложен гръден кош и изтънчен таз. Чистите и хармонични линии на раменете, на бедрата, на прасците правят от тях блестящ образец на човешката хубост. Мускулите при тях не са само един инструмент за движение, но са и работници за здраве и носители на красота. Общо взето, както мъжкият, така и женският тип имат и излъчват от себе си една приятна, обилна привлекателност. Те са най-красивите и подчертават своята личност където и да са - „Аз съм“ - с ясно изразено самосъзнание.

Палецът на човешката ръка е израз на силите, изтичащи от Вулкан. Той е винаги малко по-настрана от другите пръсти, а когато е в юмрук, когато иска да действа, той трябва да бъде над другите пръсти. Ако при юмрук го покрият другите пръсти, т.е. остане ли под тях, то личността е загубена.

Това е типът на Вулкан, когато мозъчните центрове, които той е създал и оформил, са организирани и облагородени. Силните позиции, където той ярко се изразява, са: при изгрев - на границата между дванадесети и първи дом или близо до линията, която разделя двата дома. Това е най-доброто. Също така е добре, когато е точно на Меридиана - в Зенита и Надира. Когато е на границата между другите домове, е също добре, но се изразява в по-слаба форма. Трябва Вулкан да има и добри аспекти с Луната и другите Планети - Съвпад, 30, 60, 72, 120, 150 градуса. При лошите аспекти на Вулкан от 45, 90, 135 и 180 той се проявява с една арогантност, жажда да се изтъква навсякъде, където трябва и не трябва. Лесно се обижда, нервно избухва и не разрешава да му се правят бележки; пред нас е човек без съчувствие и желание за услуга, със студено отношение към околните, линиите по лицето са остри и дразнещи.

Ако в даден човек Вулкан няма аспекти, то той е без инициатива, вял, живее без цел и посока в живота си, без каквото и да било желание да се изтъква.

Влиянието на планетата Вулкан се изразява в две направления: първо, определя неговото здравословно състояние, т.е. има отношение към самия човек, неговата жизненост, възможността му да се изяви. Второ, определя неговото обществено положение, мястото му в обществото-професията, условията, които ще има в живота си. При добре поставен Вулкан ще имаме богат и разнообразен живот, с пътувания и благоприятни промени. Затова всеки аспект на Вулкан с Луната и Планетите, както и неговото място в хороскопа (в кой дом е и къде точно), трябва да се разглеждат в тези именно две направления.

ВУЛКАН В РАЗЛИЧНИТЕ ДОМОВЕ

За първия дом е в сила всичко, което отбелязваме за него.

Във втори дом имаме само едно подсилване на жизнеността, която той дава.

В трети дом човек е склонен и има подтик към ръководство - ръководна работа.

В четвърти дом, където са изразени условията на семейството, където човек се е родил, Вулкан дава добри условия на личността във всяко отношение, материални възможности за богати впечатления от пътувания, срещи и контакти с хората, а поне един от родителите ще има добра ръководна служба.

Пети дом има отношение към чувствената - емоционална - природа на човека и определя какви чувства той ще получи и ще има най-вече от и към противоположния пол. В този дом Вулкан ще даде на родения богати и обилни чувства от най-близките му хора и най-вече от противоположния пол, с който ще бъде свързан. Роденият ще има връзка с добра, интелигентна, възпитана и с достойнство личност.

В шести дом, който определя отношението на родения към неговите най-близки (роднини преди всичко), Вулкан ще му даде добра материална и морална подкрепа от близки, но високопоставени лица, а също с близките си роднини ще има добри, коректни отношения.

Когато Вулкан е в седми дом, който е дом на женитбите - женитбените отношения и най-близките му сътрудници в работата, роденият ще има за партньор добър, благороден Вулканов тип, т.е. човек, с който добре ще върви семейният живот и работата му с най-близките сътрудници. Изобщо Вулкан в този дом изразява добре своята сила.

В осми дом влиянието на Вулкан ще бъде в значителна степен ограничено, понеже Планетата се изразява там слабо и е малко парализирана.

В девети дом Вулкан говори за една широта на търпимост към околните, добро здраве, добро обществено положение, особено ако е близо до меридиана; също и много пътувания, изобщо задоволен живот.

В десети дом, който е дом на общественото положение. Вулкан ще даде на родения добра ръководна служба, т.е. човек, който ще има умението и възможността да предава своите знания на другите и да ги ръководи. Ако и Меркурий е там, ще имаме преподавател, учител, професор от висока класа.

В единадесети дом, който е дом на връзките с околните хора - хората, с които работи, Вулкан ще даде на родения вниманието, помощта и подкрепата на високопоставена личност, която ще му помогне в заемане на служба и при ред други случаи.

В дванадесети дом, особено ако е близо до хоризонта - Асцендента, ще имаме човек с редуващи се много благоприятни житейски събития както в материално, така и във всяко друго отношение. Ако и Меркурий е там, то ще имаме човек с писателски талант за проза и поезия.

АСПЕКТИТЕ НА ВУЛКАН

С ЛУНАТА при благоприятни аспекти - съвпад, полусекстил, секстил, 72 градуса, тритон и квинконция - дава, на родения много добро и устойчиво здраве, богата жизненост, голяма съпротивителна сила срещу лошите условия, способност за понасяне несгодите в живота, смелост и решителност, добро и ръководно обществено положение. Тези качества особено силно се изразяват при съвпад и тригон.

При лошите аспекти - 45, 90, 135, 180 градуса - жизнеността, здравето, съпротивителната сила, смелостта, решителността са също добре изразени, но с една променливост, при която често се нарушават; често явление са болестите, неразположенията, но организмът ги преодолява лесно и бързо. В отношенията си към хората и към всичко е налице малко по-грубо отношение. В общественото положение също имаме промени от добро към лошо и обратно.

Когато между Вулкан и Луната няма аспекти, тогава здравето, жизнеността и съпротивителната сила са слаби, липсва смелост и решителност. От този човек лъха една вялост и неопределеност. Същото е и в общественото му положение - неустойчивост, липса на постоянство и привързаност към работата - професията му, т.е. живот еднообразен, без каквито и да било особени промени.

С МЕРКУРИИ

Известно е от астрономията, че Меркурий може да има от Слънцето - Вулкан, отклонение най-много 28 градуса.

При положение между Вулкан и Меркурий може да има само съвпад и полусекстил, които аспекти са благоприятни за интелектуалните способности на родения.

Съвпадът може да бъде изразен, както се показва на фиг. 4, в два варианта: първо, когато Меркурий е между Земята и Слънцето, или както се казва в астрономията „ДОЛНО СЪЕДИНЕНИЕ“; тогава Меркурий се отбелязва с буквата „R”, което ще рече РЕТРОГРАДНО, обратно движение. Тогава в своя обратен път от изток към запад той идва в долно съединение. При този съвпад аспектът е особено силен и дава много добри и силни интелектуални качества и способности, предимно в практичната сфера на живота: бързо да съобразява интереса и изгодата, която щ има от всяка работа,от всяка поставена задача, заедно с подчертан интерес към външна изява. Има също добри способности за учене на езици.

Nikolaj_Dojnov_6.jpg

Вторият вариант на съвпада е, когато Меркурий е зад Слънцето - Вулкан, а Слънцето е между Меркурий и Земята; това положение в астрономията се нарича „ГОРНО СЪЕДИНЕНИЕ“. Меркурий стига до този съвпад, движейки се по право направление - от запад към изток. При този съвпад на Меркурий с Вулкан имаме по- мека изява на меркуриевите качества, изява с по-малък контакт и изразеност в практичния живот, по-облагородена интелигентност и интерес не само в практичните задачи, засягащи личния живот на човека, но и към по-отвлечените знания и наука Също и тук имаме добри способности за изучаване на чужди езици.

Другият аспект, които е непълен - полусекстил, дава онова, което съвпадът при горно съединение дава, само че в много по-слаба форма. Ако между Вулкан и Меркурий няма аспекти, то имаме човек, който няма подтик да се изявява и изтъква в обществото, в работата, професията - живее без интерес и тръпка. Той може да има способности, дадени от аспектите на Меркурий с Луната или другите Планети, но му липсва един подчертан устрем да се изяви, а трябва все да се подтиква от неговите близки.

С ВЕНЕРА

Известно е от астрономията, че Венера може да има спрямо Слънцето - Вулкан, отклонение най-много от 48 градуса. При това положение Вулкан и Венера могат да имат следните три аспекта: съвпад, полусекстил и полуквадрат. Всички тези три аспекта на Венера с Вулкан са много добри л и дават добри и ценни качества на родения човек предимно в изкуството. Аспектът от 45 градуса, които при други случаи и други Планети минава за лош, тук между Вулкан и Венера е много добър. Той дава на човек възможността да се прояви с големи способности предимно в приложните изкуства и всяка работа, която подхване, да я изпълни с изящество.

Съвпадът на Венера с Вулкан, също както и при Меркурий, които са т.нар. ВЪТРЕШНИ ПЛАНЕТИ, се изявява също в два варианта. Първият е, когато Венера е между Земята и Слънцето - Вулкан, в т.нар. долно съединение. Тогава към символа на Венера също добавяме едно „R“, което, както изтъкнахме, показва ретроградно, обратно движение от изток към запад. Тогава, ако Венера е Вечерница (когато тя следва Слънцето), всеки ден тя ще се приближава към него, докато се слее (затули) с него, а след време ще се яви като Зорница, при което положение вече ще се отдалечава от него, докато достигне най-голямото си отклонение от 48 градуса. След това Венера започва правото си движение - от запад към изток, т.е. приближаване към Слънцето, докато също се затули зад него. При долно съединение Венера идва от всички Планети най- близо до Земята и тогава нейното въздействие е изключително силно. Дава ценни качества на човек в изкуството, предимно в изящните изкуства с подчертан устрем за изява, особено при облагородени от Слънцето типове. Ако те не са толкова облагородени, имаме човек (особено жена), който се докарва с най-различна козметични средства и пищни оригинални облекла. Тези типове създават козметиката и модата. Имат, разбира се, и умението да вършат всяка работа по най-изискан, красив и изряден начин. Но често те са много мързеливи, особено при по-примитивните типове, и търсят все някой друг да им свърши работата.

Вторият вариант е, когато Венера се намира зад Слънцето, или както се казва (също както и при Меркурий) в горно съединение; тогава Слънцето е между Земята и нея. Този съвпад се получава, когато Венера, движейки се около Слънцето в права посока от запад към изток, идва до съединение с него. При този съвпад на Вулкан с Венера отново влиянието на последната е силно и също дава качества в изкуството, но те не са така ярко изразени, а и устремът за изява е значително по-слаб. Налице е способност и възможност да прави всичко най-изящно и красиво и с подчертани качества.

При аспекта полусекстил (30 градуса) имаме същото, както при съвпад без „R” (при горно съединение), но в значително по-слаба форма. Разбира се, както вече отбелязахме, и тук точните аспекти силно и ясно изразяват тези качества.

Ако между Венера и Вулкан няма аспекти, имаме човек без какъвто и да било интерес към изкуството и без проява в него. Ако Венера има добри аспекти с Луната и другите Планети, даващи качества за изкуство, то у този човек има качества, които Венера дава, но липсва стремеж да ги показва и да ги изразява, поради което трябва да се подтиква от близките му.

АСПЕКТИТЕ НА ВУЛКАН С МАРС

Марс е първата външна планета и затова, обикаляйки около Слънцето, тя може да има с Вулкан всички аспекти от нула до 180 градуса. Съвпадът на Марс с Вулкан дава ценни качества на човека: добре пресметната смелост, решителност, гъвкави и хармонични, приятни за гледане движения и походка. Такива хора имат възможността (особено ако Вулкан има аспект с Венера) да бъдат с добра изява в балета, художествената гимнастика, танца и всички видове спорт, в които те могат да имат големи постижения. Те са стройни, с добре оформени мускули, които дават не само възможност за движение и здраве, но и красота. При другите благоприятни аспекти също имаме спортни постижения, влечения и изяви, но без толкова изящество, както при съвпада. Но и тук е налице пресметлива смелост и решителност.

При лошите аспекти, особено при квадратура и опозиция, ще имаме един брутален, рязък в своите отношения човек, който не приема никакви съвети, забележки, напътствия. Обича да заповядва и разпорежда. Той обикновено е по-висок, мускулест, със здрава костна система, обича пресилените спортове и пресилените смели решения, затова по него почти всякога има белези от остриета и всякакви други наранявания. Когато Марс има обратно движение (ретроградно), всичко казано за него се подсилва. Разбира се, и тук точните аспекти са с изключителна сила по отношение на отбелязаното.

Ако няма аспекти, то имаме човек без какъвто и да било стремеж към спортни изяви, туризъм и каквито и да било движения, израз на мускулно напрежение, без усилия и без постигане на практични задачи.

АСПЕКТИТЕ НА ВУЛКАН С ЮПИТЕР

Като външна планета, Юпитер също може да има всички аспекти с Вулкан. При съвпад дава на човека ценни качества и склонност към артистични изяви и много добър късмет в живота. И другите добри аспекти дават добрия шанс. Такива хора при каквито и неблагоприятни и трудни условия да се намират, всякога ще се оправят добре и благополучно. Тези аспекти дават на човека способност да схваща и разбира правилно идеите и методите за изпълнение на всяка поставена задача. Имат голяма инициатива, когато ще трябва да се свърши или предприеме нещо, особено от практично значение; притежават правилна разпоредителност за осъществяване на всичко, което има да се прави. Затова са способни да бъдат добри ръководители на предприятия и обществени организации. Имат добро здраве и като характер са разположени към всички, с подчертано бащинска обхода към тях. Имат оптимистичен и ведър поглед към живота; това разположение към живота създава у тях приятна широта, хумор; с охота приемат всичко, що е за ядене, затова обикновено са едри и пълнички.

При лошите аспекти имаме хора крайно честолюбиви, с високо мнение за себе си. Те се изтъкват, че всичко знаят и разбират. Имат презрително и фалшиво отношение към околните. Общественото им положение е с промени и при точен аспект често се чувствуват оскърбени от началствата и често напускат работата си, което е погрешна тяхна стъпка. Здравето им е също добро. Имат също инициатива, жажда за разпоредителност, но често пъти тя е не на място.

При липса на аспекти хората са без каквото и да било желание и устрем за изява, тласкат ги вълните на живота без цел и насока, изобщо имат слабо изразен живот.

АСПЕКТИТЕ НА ВУЛКАН СЪС САТУРН

При съвпад, който е лош аспект, до известна възраст имаме човек със слаба жизненост, неустойчив към пристъпите на неразположение и болести. Непрекъснато и често боледува, но има известен устой и няма фатален край. Това трае докъм 25 - 26 годишна възраст, след което човек укрепва и е устойчив по отношение на своето здраве. Сатурн има отношение в човешкото тяло към кожата, костите, коленете зъбите и ушите. При лоши аспекти те (или някои от тях) са засегнати. Такива хора страдат от кожни заболявания, рано им се развалят зъбите, често имат счупване на кости, сакатост в ръцете, краката, гърбица, коленете им понякога са деформирани или в по-напреднала възраст се деформират, имат шипове там или в другите стави. Имат също отслабване на слуха. Като характер са всякога критични, недоволни, мрачно гледат на живота с потиснатост и песимизъм. По-нисшите типове са злобни, отмъстителни, с готовност всякога да направят зло на другите и с усърдие към доносничество.

При добри аспекти имаме човек, който обича и държи за реда и порядъка. Има задълбочена мисъл и обикновено е добър математик, способен е да приема големи и отговорни задачи, които с успех завършва. В обещанията си се проявява с точност и изпълнителност във всичко. Той няма отношение към вкусовите възприятия и към всичко, което може да се приеме като храна, поради което има по-слабо тяло, мускулите му са в ограничен размер - мускули за работа, но не и за красота. В отношенията си с хората е коректен и изпълнителен. Може да бъде научен и търпелив работник, дълбоко и с постоянство да изучава и да изследва всеки въпрос, поставен пред него. Разбира добре, че светът пред него е една съвкупност от загадки, които трябва да разрешава.

При липса на аспекти имаме човек, който няма отношение към реда, изпълнението на задачите, а светът за него е блед и безинтересен.

АСПЕКТИТЕ НА ВУЛКАН С УРАН

Влиянието на Уран има отношение към нервната система на човека, а това на Вулкан - към сърцето. Затова при съвпад нервната система е много напрегната, което се отразява на сърцето и човек често чувствува известна тежест около сърдечната област, която не е опасна. При други добри аспекти имаме човек със здрава нервна система, които спокойно и с търпение понася, каквито и да било случки изненади. В обществения живот човек с добри аспекти на Вулкан с Уран ще има резки, неочаквани и благоприятни промени. Новостите и оригиналните идеи за обществена ориентация, работа, служба и професия всякога съпътстват човека.

При лошите аспекти имаме човек нервен, нетърпелив, с неприятни, резки и неочаквани промени и подтици, а понякога и със странни идеи за промени в професията, работата, службата, които са всякога неудачни.

При липса на аспекти имаме човек, в който идейният свят и нервните възбуди са в спящо състояние.

АСПЕКТИТЕ НА ВУЛКАН С НЕПТУН

Нептун има отношение към емоционалната природа в човека При съвпад и добри аспекти имаме много мил и симпатичен човек, който предизвиква топло разположение на всички околни; това е особено силно при съвпад. Тези хора са въобще милосърдни, състрадателни, отзивчиви, с готовност любезно да услужат при нужда. Едно топло, мило съчувствие лъха от тях. Обществения живот малко трудно го разбират, малко далеч са от материалните интереси, по-точно не се вкопчват в тях, макар че своята професия изпълняват с топлота и разположение. За тях е някак безразлично каква професия - работа, ще изпълняват и ще имат.

При лоши аспекти имаме крайно неотзивчиви хора, без съчувствие, студени, хапливи, остри, без всякакъв подтик за услуга и помощ към околните и хората, с които влизат в контакт. Поддават се на лоши влияния, най-вече за употреба на опиати, цигари, алкохол и други от този род. Работата си изпълняват с досада, от немай-къде. Всичко това е по-изразено при по-елементарните типове.

При липса на аспекти имаме човек мекушав, разхлабен, безизразен.

АСПЕКТИТЕ НА ВУЛКАН С ПЛУТОН

Плутон има отношение към енергията, твърдостта и волята на човека. При съвпад той действува много лошо със своята твърдост и склонност да ограничава, сковава, парализира всичко хубаво и всички добри възможности в живота на човека. Периодически отнема възможността за изява на онова, което Вулкан при аспектите си с другите Планети дава и носи за здраве, обществено положение служби, професии и сполуки в живота.

При добри аспекти - 30, 60, 72, 120, 150 градуса - дава на човек много енергия. От този човек блика енергия, даваща му възможност да бъде издръжлив и устойчив във всяко отношение. Човек с такива аспекти, където и да отиде в каквото и общество да се намери, вдъхва респект в околните и една необходимост да му се подчиняват.

При лошите аспекти имаме хора, които брутално се налагат непременно тяхното да бъде, хора е диктаторски похвати. В обществения живот работата и професията име свързана с команди и разпореждания. При липса на аспекти енергията, устойчивостта и съпротивителната сила е вяла и слаба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...