Jump to content

Recommended Posts

ОЧИТЕ

Очите са най-висшето благо, дадено на човека, най-доброто и най-съвършено сетиво, което може да му достави най-много и богати впечатления. Днес няма по- велико устройство, по-велико нещо от човешкия мозък и човешките очи. Тяхното устройство и начинът, по който те реагират, са все още в процес на проучване. Очите са израз на човешката Душа, отразяват вълненията, които стават в Двойника на човека - в неговото Звездно тяло. Красивите очи с мекия си, приятен и привлекателен поглед са израз на хармонията, която цари в Звездното тяло. Такъв човек е приятен и желан във всяко общество. Красивите очи са ясни, с мек, установен и дълбок поглед. Лъчите на светлината, която излиза от тях, вървят малко нагоре. Човек с такъв поглед е уравновесен, благороден, интелигентен. От тях всякога изтича нещо ново, те са огледало на вътрешния живот на човека, В очите няма абсолютно никаква лъжа. Затова, когато човек лъже или иска да скрие нещо, направено с лоши замисли, той мига, затваря очите си или гледа надолу, крие погледа си. Това особено ясно е изразено при децата.

За да познаете дали един човек е благороден, погледнете го 10 - 20 секунди в очите и вижте - ако не се смути от погледа ви, той е благороден, ако се смути - обратното.

Ако лъчите, които излизат от очите на даден човек. вземат направление надолу, това показва, че вниманието и мисълта му са заангажирани и вземат надмощие в разрешаването преди всичко на материални въпроси, свързани с нуждите на ежедневието.

Ако човек постоянно се тревожи и държи в ума си еднообразни мисли, а също и такива чувства, то зрението отслабва. Хора, които са прекарали големи тревоги и безпокойства, имат слаби очи.

Разногледите очи, при които погледът не е координиран, говорят, че този човек периодично, от времена на време, има неестествени прояви, нямащи нищо общо с нормалната човешка мисъл.

Nikolai_Doinov_astrolog_2_015.jpg

Хора, които имат много отворени очи, обичат разнообразието, разнообразните впечатления, разнообразния живот, жадни са за впечатления и живот. Външните явления особено много ги занимават (фиг. 38 а).

Колкото очите са по-затворени, толкова този човек живее по-интензивен и богат вътрешен живот, не се интересува от външните изяви на живота. Калугерите, монахините, набожните хора имат по-малко отворени очи (фиг. 38 б).

Nikolai_Doinov_astrolog_2_016.jpg

Големите очи показващ лакомство и са признак на разсипничество, а също и на тщеславие, а чрезмерно големите очи са признак на човек с големи желания (фиг. 39 а).

Малките вдлъбнати очи показват човек, който е егоист, който живее само за себе си. Той също така проявява лукавство, скъперничество, слаба интелигентност. Ако тези малки очи са черни и лъскави като маслини, това подсилва казаното за тях (фиг. 39 б)

Хора, на които очите са изпъкнали, обичат много да говорят. Ако обаче очите са прекалено изпъкнали, това говори за едно нездравословно състояние на човешкия организъм.

Хора, които имат дълбоко хлътнали очи, виждат първо лошото в хората. Те са мълчаливи, не обичат да говорят, гледат въобще с мрачен поглед на нещата и хората. Такива хора са, минали през лоши външни условия. Поради липса на радост такива хора са измъчени и очите им хлътват. Ако са много хлътнали, то такъв човек е нервен. Очите трябва да бъдат нито много изпъкнали, нито много хлътнали.

Nikolai_Doinov_astrolog_2_017.jpg

Ако очите са близо до носа, това говори за малък обзор на впечатленията - малко вижда, но добре го вижда (фиг.40б). Ако в някой човек преобладават личните чувства, то очите му са ясни, но лишени от мекота. Такива очи носят в себе си грубост и са неподвижни.

Хора, на които очите са силно отворени и изпъкнали са груби както в своя говор, така и в отношенията си към хората.

Игривите очи и премреженият поглед не са добри, такива хора носят в себе си фалш и неискреност.

Ако очите са по-далеч от носа, имаме човек, който има слаба впечатлителност. Вижда много неща, но видяното оставя слаби следи в него. Нормалното разстояние (базата) между очите се измерва между най-вътрешните точки (тези до носа); това разстояние трябва да бъде равно на дължината на самите очи (фиг. 40 а). Ако това разстояние е по-малко, приемаме, че очите са близки едно до друго; ако е по-голямо, имаме раздалечени очи (фиг. 40 в).

Ако очите сълзят от най-малките преживявания, от най-малките вълнения, такъв човек има слаба, лабилна нервна система.

Ако очите трудно сълзят или въобще не сълзят при възбуда, имаме човек с крепка нервна система.

Хора с отворени и не много изпъкнали очи са по-весели и разположени. Това показва също, че външните условия, при които са живели, са добри. Те имат обилни чувства и са разговорливи, контактни.

Хора със сини очи притежават хладни и отмерени чувства, но са изпълнителни във всяко отношение и имат похватност във всичко. Те са като ясното,чисто и синьо небе.

Хора с кестеняви очи са меки и общителни по характер.

Черните очи показват дълбочина и горещина на чувствата. Те са енергични, но са сприхави, мислят за удобствата си и повече за своя личен живот, да бъдат добре задоволени по отношение на хапването, пийването и мекия диван за почивка.

Хора, които бързо мигат, нямат спокойни и установени чувства и мисли, трудно успяват в работите си и в живота.

Сенките под очите говорят за големи нервни напрежения.

Очи с наклонени оси говорят за суровост на характера (фиг. 39 в).

Очи във форма на бадеми (заострени на края) говорят за човек, който навсякъде търси своя интерес.

Колкото зениците на очите са по-малки, толкова човек е по-интелигентен и обратното - големите зеници са признак на слаба интелигентност.

Ако дейността на ума отслабва, то зрението на човека започва да отслабва. Децата имат по-силно зрение, защото напрягат ума си, за да разберат и научат всичко. Възрастните хора започват да не се интересуват от външния свят, поради което и зрението им започва до отслабва.

Големите очи са израз на алчност. Те са станали големи поради стремежа на човек да обсеби нещата; и желанието си да ги обхване, да ги задържи за себе си той е изразил чрез силния стремеж да отваря очите си.

Ако миглите на очите са дълги, извити нагоре, то такъв човек е под силното влияние на Венера. Той е привлекателен за противоположния пол, много е влюбчив и ще има много любовни приключения.

За усилване на очите се препоръчва в бурни и тъмни нощи да се прекарва навън на открито около един час. По този начин очите се напрягат и към тях приижда повече кръв. Препоръчва се също такъв човек да реже лют кромид лук; дразненето на лука помага за усилване на зрението. Също и край огън, разпален от дърва, лютивият пушек помага за усилване на зрението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...