Jump to content

Recommended Posts

НОКТИТЕ

Ноктите са също образувание на кожата и оттам произтича и тяхната тясна връзка с нервната система и мозъка. Тяхната форма, цвят, качествата им и белезите по тях дават известни указания, както за способностите на човека, така и за неговото физическо състояние, здраве, болести и пр. Затова те са един важен елемент в разглеждането на ръцете.

Ноктите се разглеждат като нормални, дълги, къси, широки, тесни и с други белези, за които ще отбележим.

Ноктите са с нормална дължина, когато заемат половината от дължината на връхната (първата) фаланга на пръстите. Ако те са по-къси от половината фаланга, приемат се за къси. Ако са по-дълги - за дълги.

Нормалните нокти са тези, при които дължината и ширината са еднакви, като при това те са нито меки, нито твърди, нито чупливи. Те имат розов цвят, гладка повърхност, естествена лъскавина, лека заобленост с изразена еластичност, нормално пълнолуние в основата си. По ноктите няма никакви белези. Такива нокти показват човек с уравновесен характер, весел, разположен, здрав, разумен, с добра интелигентност.

Дългите нокти разделяме на два вида - дълги широки и дълги тесни. Хората с дълги и широки нокти са общителни, по-малко критични, впечатлителни, спокойни в мисленето и постъпките си, търпеливи. Обичат да мислят по-дълго и повече, преди да кажат или изпълнят нещо; сдържани са, тайни, недоверчиви, имат системност в работата си, прекалено въображение и отсъствие на агресивност. Тези дълги нокти имат по-голяма дължина от ширината.

Дългите тесни нокти показват прекалено въображение, стремеж към лукс, подвластност на настроения, егоизъм, слабо здраве. Ако такива нокти са извити като на тигър, показват още жестокост - егоистичен човек. Ако не са извити, показват и артистичност.

Орлово закривени нокти показват себичност, скържавост, нетърпеливост, амбиция, хитрост, преструване, склонност към преувеличаване, но също и артистичност.

Късите нокти, когато са розови,еластични, гладки, добре оформени и без каквито и да било белези, показват активен, деятелен човек с инициатива и прямота. Той е приказлив и склонен към критика, с бърза схватливост Когато късите нокти нямат описаните качества, а са твърди, негладки, неправилно оформени, нямат розов цвят, нямат необходимата еластичност, тогава имаме един раздразнителен, докачлив, критичен, дребнав, склонен към кавгаджийство човек.

Кръглите нокти дават указание за сърдечна слабост и нервни смущения, а също и за възможни страдания в гръбнака.

Когато ноктите са кръгли, издути, с форма на часовниково стъкло, циркулацията на кръвта не е добра, а също е налице и предразположение към заболяване на белите дробове. Това наблюдение е било направено още от Хипократ - най-великия медик на древността, живял между 460 и 350 преди Христа. Затова нокти с такава форма се наричат хипократови. Такива нокти показват и предразположение към повишено ниво на захар в кръвта. Хора с такива нокти са крайно чувствителни, милосърдни, щедри, префинени, великодушни. Такива хора в Астрологията се отбелязва, че са под силното влияние на планетата Нептун.

Хора с много малки и кръгли нокти са избухливи, неудовлетворени, взискателни.

Нокти, които в основата си са тесни и нагоре се разширяват, приличат на буквата „V" и са присъщи на хора възбудими и с нервни смущения.

Къси нокти върху дебели пръсти показват слаба памет и неспособност за учене.

Твърдите нокти показват стабилна костна и мускулна система, здраве и енергия, материалистичен начин на мислене.

Много тънки, меки нокти са признак на слаба костна и мускулна системи, изобщо на слаба телесна конструкция, деликатно здраве и слаба воля.

Прекалено твърдите и чупливи нокти показват злоба, болезнено самолюбие, насилнически характер, жажда за пари.

Нокти плоски, широки, малко извити нагоре са присъщи на хора, които искат да се представят за това, което не са, и лесно се отклоняват от правдата.

Плоски, лопатовидни нокти показват усърдни, но недоброжелателни, твърдоглави, горди, но правдиви по дух хора.

Плоски нокти показват хора предпазливи, наивни, с мекота, изобщо - лимфатични по темперамент.

Навикът да се хапят и гризат ноктите говори за нервност, ненормална чувствителност, предизвикваща свади, препирни, а също и възможност за стомашни страдания.

Къси, меки нокти с надвиснали по краищата им кожни гънки са признак на силна чувствителност (куртизанки).

Много късите нокти при жена показват страдания на яйчниците.

Бразди по дължината на ноктите означават нервност и смущение в храносмилателната система.

Вдлъбнатини и дупки по ноктите показват смущения в далака.

Цепене на ноктите в края, подобно на слюда, показва заболяване от тении и глисти.

Напречни набраздявания на ноктите, особено ако те са твърди, показват склероза (втвърдяване) на кръвоносните съдове.

Затъмнения, ямички, точки, петна, неправилен растеж също и различни нюанси, отличаващи се от цвета на ноктите, показват известни нарушения в здравето на човека.

Квадратните нокти показват хора практични, уравновесени, обичащи реда и точното изпълнение на всяка поставена задача.

Ако ноктите са твърде дълги и значително широки, означават мудност във всяка работа, недоверие, скритост в действията, а също така стеснителност и отстъпчивост при агресия. Дължината на ноктите се измерва до мястото, където те повече не могат да се подрязват. Хора с къси нокти не могат да имат успех в работите, при които е необходим контакт с публика, тъй като те лесно стават неучтиви и неприветливи благодарение на свойствената им критичност и склонност към възбуда и възразяване. Но в работите, където се изисква бързо реагиране, те успяват, защото са по-чевръсти на думи и дела.

Нокти с конична форма показват стремеж към красотата; такива хора лесно се възхищават.

Ако ноктите имат триъгълна форма, показват голяма чувствителност, впечатлителност, хора, които лесно менят настроенията си от една крайност в друга - от тъга в радост.

Нокти с форма на маслинови костилки показват хора с лесна възбуда и непостоянство.

Нокти с форма на бадеми говорят за чувствителни, признателни, щедри, великодушни, префинени хора, които имат чувствителни бели дробове.

Плоски нокти върху лопатовидни пръсти показват хора усърдни, правдиви по дух, с достойнство, горди, но и твърдоглави.

Ако ноктите са с червен, тъмен цвят, имаме човек пълнокръвен, който лесно се дразни и е с насилнически характер.

Белите нокти показват лимфатичен темперамент и слаба воля.

Нокти със зелен цвят показват гнойни заболявания в кръвта (сепсис) и мускулите.

Бели петънца или точки по ноктите показват нервни напрежения.

Ненормални по размер нокти, неравно оформени, счупени и тъпи на върха, изобщо лошо оформени, показват хора с нисш и лош характер.

Каквито и да било затъмнения, ямички, петна, точки, неправилен растеж, напречни браздички, различни окраски, които се отличават от цвета на кожата, показват също дефекти в характера на човека, а също и несъвършено здраве.

Ако ноктите са много къси, показват сприхавост, придирчивост, агресивност, непримиримост.

Хора със средни по големина, но кръгли нокти са с добро, благоприличие държание и мек характер.

Синкавите нокти са указание за лошо здравословни състояние, сърдечни смущения, лошо кръвообращение, натрупване на отрови в организма, бавно мислене и схващане.

Полулунията в основата на ноктите са светла субстанция, която се образува при нормално функциониране на сърцето, добро здраве и добра циркулация на кръвта, ако силата на сърцето отслабва чрез отслабване на сърдечния нерв, прииждането на тази бяла субстанция намалява, полулунията стават все по-малки до пълното им изчезване, а това показва слабост на сърдечния нерв. Ако пък нокътните полулуния са много големи, ясно очертани и светли, показва силна, свръхнормална сърдечна дейност и означава възможност за сърдечен удар. Такива хора са склонни към възбуда и при най-малкия случай, изобщо са резки и раздразнителни.

Грижата за ноктите също дава възможност да се съди за някои качества на човека. Хора, които имат кални и мръсни нокти, са неподредени и в мислите си.

Твърде грижливият маникюр на ноктите показва, че човек предава голямо значение на външната страна на живота в ущърб на вътрешната му страна.

Кожичките в основата на ноктите (епонихиум) никога не трябва да се режат. Изрязването и прибирането им навътре причинява зачервяване и малки възпаления, които сериозно могат да засегнат нокътното легло и да причинят възпаление, нагнояване и даже загуба на нокътя.

Лакът за нокти е много вреден и такива козметични средства трябва да бъдат изхвърлени от употреба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...