Jump to content

9. Чистене


Recommended Posts

9. ЧИСТЕНЕ

Музика: „Първият ден на Пролетта“ № 9 - размер 3/4 - 40 такта.

Panevritmia_2013_053.jpg

Изходно положение: преминава се от предното упражнение към новото. Ръцете, които са пред лицето, се приближават пред устата, допират се палците, показалците и средните пръсти на всяка ръка, другите пръсти са свободни, длани, обърнати напред (Фиг. 9.1).

Panevritmia_2013_054.jpg

Ход на движенията:

1-ви такт - 1-во време - стъпка напред с левия крак; при 1-во, 2-ро и 3-то време двете ръце се разтварят хоризонтално встрани с длани надолу. През това време се издишва през устата чрез духане. (Фиг. 9.2)

2-ри такт - 1-во време - стъпка с десния крак напред; при 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете се прибират в изходното положение, като в същото време се вдишва през носа.

При изпълнение на това упражнение не може да се пее.

Тези движения се повтарят до края на музика № 9.

В последния такт ръцете се намират пред устата.

Обяснение: Движението на ръцете от пред устата с прибрани пръсти встрани е придружено с духане. Духането - това е Словото, а движението на ръцете встрани - това е посяване на Словото.

Panevritmia_2013_056.jpg

Това упражнение говори за възприемането на Словото и посяването Му. То изразява, че разумното Слово, което се дава чрез езика, трябва да се посее. То може да се нарече още: Внасяне на чистото Слово в живота или Правилен път за внасяне на чисти мисли, чувства и постъпки в живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...