Jump to content

15. Аум


Recommended Posts

15. АУМ

Музика:
„Аум“ - размер 3/4 - 28 такта.
Panevritmia_2013_083.jpg

изпълнява се 4 пъти

Изходно положение: Всички изпълнители са наредени в кръг (по двама), лявото рамо към центъра на кръга, краката прибрани, ръцете отстрани на тялото.

Ход на движенията:

Ауфгакт - изнасяне напред десния крак, едновременно дясната ръка се издига напред.

1-ви такт - 1-во време - стъпка напред с десния крак; дясната ръка се издига нагоре и напред до 45°, длан напред, лявата ръка назад с длан навън (назад). Ръцете образуват една линия (в крайното си положение). Тялото е устремено нагоре и напред (Фиг. 15.1).

Panevritmia_2013_084.jpg

В края на 2-ро време тялото и ръцете са обтегнати, левият крак се отделя за малко от земята. При ауфтакт се пее „а“, а при 1-во и 2-ро време на първия такт се пее „ум“.

3-то време - левият крак се изнася напред, както при ауфтакта, дясната ръка се сваля (надолу и назад) и лявата се изнася напред (и нагоре).

2-ри такт - 1-во време и 2-ро време - се правят същите движения, както при 1-во и 2-ро време на първия такт (но с разменени крайници) (Фиг. 15.2).

Panevritmia_2013_085.jpg

Горните движения на ръцете и краката се повтарят до края на музиката „Аум“ - седем стъпки. Упражнението се изпълнява четири пъти.

В ауфтакта и следващите три такта се пее 3 пъти „Аум“, в 4-ти и 5 такт се пее два пъти „Ом“, в 6 такт се пее „Ау“, а в 7 (1-во и 2-ро време) - „мен“.

Обяснение: Има едно течение, което идва от Слънцето и минава през центъра на Земята, и друго едно течение, което изхожда от Земята, и минава през Слънцето. Когато протегнем едната ръка нагоре под ъгъл 45°, то чрез нея възприемаме Божественото. Чрез крака, с който стъпваме, приемаме земни енергии. Чрез тая ръка и този крак, които са надолу, изхвърляме нечистото, набраните необработени, дисхармонични енергии вън от нас, към Земята. Последователно повдигане на ръцете наклонено напред и нагоре, с последователно повдигане на нозете - това е полетът на човешкия дух, вечният му стремеж към висините. Човек работи на Земята, но вътрешният му поглед е винаги свързан със света на звездите. Той гради на Земята, но иска да въплъти това, което долавя от звездните сфери. Това движение е правилен път за свързване с Природата, за влизане в хармоничен допир с нея.

Panevritmia_2013_086.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...