Jump to content

Recommended Posts

ЛЪВ И МИШКА

Всеки знае, че лъвът е цар на животните. Той е силен и горд, Всички животни се страхуват от него.

Един ден, като се разхождал из гората, лъвът видял да шава в шумата малко мишле. Приближил се царят на животните до дребничкото животинче и го грабнал с голямата си тежка лапа.

Изплашеното мишленце извило очи към великана и с треперещ глас рекло:

— Моля ти се, царю, не ме изяждай, пусни ме да занеса храна на моите братчета, които градят покрива на зимното ни жилище! Моля те, пусни ме, а може би и аз някога да ти направя добро.

— Ха, ха, ха!—изсмял се лъвът. — Ти да ми направиш добро ли? Че какво добро мога да чакам от тебе? Аз съм цар на всички животни, а ти си нищожна и дребничка гризана!

— Вярно, че ти днес си най-голям и нямаш нужда от никого, но утре? Даже и да не се срещнем, за доброто, че Ме оставящ да живея, ти от другаде добро ще намериш/

—. Какво съм седнал да се занимавам с тази гадинка! Хайде бягай, скривай се of очите ми! — измърморил лъвът и пуснал мишлето.

То, горкото, като се видяло свободно, разтърсило смачканата си козина и избягало.

Минало време. Изкусни ловци хванали лъва в гората и го вързали с едно въже за едно дърво, докато отидат да повикат и други хора, за Да им помогнат да го отведат в града. Умислил се лъвът и навел глава. — „Свършено е с мене“. Но ето че през това време случайно преминало малкото мишленце. Гледа, гледа и не вярвана очите си. „Това той ли е, лъвът, който ме пусна на свобода?“ Още недоизрекло тези думи, мишлето се спуснало към въжето, което обвързвало краката на лъва, и започнало да го гризе. Лъвът пъшкал и съвсем не забелязвал какво. става около него. Изведнаж въжето се отпуснало, лъвът се видял свободен. Обърнал се той и едва тогава видял малкото мишле — своя стар познайник. „Направи добро, за да намериш добро“ — прошепнало мишлето и се скрило в шумата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...