Jump to content

Съвършено здраве


Recommended Posts

СЪВЪРШЕНО ЗДРАВЕ

Без правилно и дълбоко дишане не можем да бъдем здрави, не можем ла имаме истинско, съвършено здраве. Дишането е първата необходи- мост, първата и най-насъщна храна, първата и най-съществена предпоставка за нашето здраве, за нашето нормално физическо съществуване и развитие

Чрез дълбокото дишане, постепенно, ние можем да си възвърнем изгубеното здраве, можем да закрепим разклатеното такова и можем да станем много по-здрави и по-силни, отколкото сме били по-рано.

Всичко това не отрича необходимостта, съществеността и изобщо голямото значение на другите елементи на здравето: здравата и чиста храна, здравите и чисти мисли, здравите и чисти чувства и постъпки. Ни най-малко ние не искаме да умаловажим или да отхвърлим тяхното значение. Ние тук искаме само да подчертаем, че дълбокото дишане е средата, основата, необходимия съществен елемент за здрава, т. е. за правилна проява на нашите мисли, чувства и постъпки, а всичко това, именно, дава съвършения живот, съвършеното здраве.

Мислите, чувствата и постъпките на човека с до голяма степен обусловени от неговото правилно дишане, също така, както и неговото дишане е обусловено до голяма степен от неговите мисли, чувства и постъпки. Това показва, че всички тия основни прояви на нашия живот със свързани помежду си, че всички те представляват едно единство и затова се намират в едно непрекъснато взаимодействие, в едно непрекъснато взаимно влияние.

Здравето е именно резултатът, функцията, равнодействуващата на всички тези сили в тяхното непрекъснато взаимодействие. То е следствие на правилното дишане, на правилното хранене, на пра- вилното мислене, чувствуване и постъпване.

Здравето не е само атрибут на тялото. То е също така и в еднаква степен такъв и на душата, и на сърцето, и на ума. Само физическото здраве не е пълно здраве. То не е истинско, не е съвършено здраве. Истинското здраве представлява хармония в проявите на мислите, чувствата и постъпките на човека, извършващи се в пълно съгласие с основните и вечни закони на живота: любовта, мъдростта и истината.

Здраве има само там, гдето има любов. гдето има мъдрост и гдето има истина. Без действието на тия основни принципи, без помощта на тия основни закони на космичния живот, ние не можем да имаме здраве, а още по малко истинско, пълно, съвършено здраве.

Любовта носи здраве, мъдростта носи здраве и истината носи здраве. Любовта закрепва нашето сърце, мъдростта закрепва нашия ум, а истината закрепва нашата воля. По такъв начин, ние имаме хармонично развитие и хармонично взаимодействие на трите основни елементи на нашата, човешка природа — ума, сърцето и волята, а всичко това ни носи здраве и правилно развитие и осъвършенствуване.

Любов, мъдрост и истина — правилно действие и правилно развитие на ума, на сърцето и на волята — това е пътя към истинския живот и ключа на съвършеното здраве.

А любовта, мъдростта и истината, т. е. сърцето, ума и волята ни се подхранват, както бозайничетата от майка си, от правилното дишане, от усиленото поглъщане на жизнения елексир, наречен прана и съдържащ се във въздуха, от гдето ние най-лесно, най-бързо и най-непосредствено можем да го възприемем.

Изобщо, нещата в живота са свързани, те са комплицирани — никога те не могат да действуват напълно и безусловно самостоятелно, никога те не могат да избегнат взаимодействието и влиянието на другите сили и фактори.

Затова — дълбокото дишане е един основен елемент, насъщна храна, първа необходимост за правилното действие и правилното развитие на нашите ум, сърце и воля и, поради това, съществен фактор за реализиране на нашите идеали и изобщо за нашия успех в живота.

Дълбокото, правилното дишане ни изпълня с енергия, и ако употребим правилно тази енергия, ний ще имаме като резултат истинското благо за нашия живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...