Jump to content

Необходими познания


Recommended Posts

НЕОБХОДИМИ ПОЗНАНИЯ1)

Как дишаме обикновено ний, хората? Задавали ли сте си този въпрос? Колко въздух вкарваме в гърдите, в дробовете си и достатъчен ли е този въздух, за да извърши напълно окисляването и пречистването на кръвта, намираща се в даден момент в крайните разклонения на нашите бели дробове? Какво е отношението между капацитета на нашите дробове и това количество въздух, което ние поглъщаме при нашето слабо и едва забележимо дишане? Наблюдавайте се малко и вие ще забележите веднага това: ние обикновено вкарваме в дробовете си малко, съвсем малко въздух, когато, при съзнателно дишане, ние можем да вкараме в дробовете си много по-голямо количество. Направете неколко опити и вие ще почувствувате скоро разликата между резултатите на едното и на другото дишане.

Спрете се спокойно, и бавно, съсредоточено, едно след друго, направете неколко дълбоки вдишвания, като задържате въздуха в гърдите си по възможност повече и издишвате също така бавно,, ритмично, спокойно. Вие веднага ще почувствувате едно освежаване на ума и едно ободряване на цялото тяло. Това е ясния, видим и напълно реален резултат само на едни малки, откъслечни, незначителни усилия за правилно дишане. А какъв ще бъде резултата на дълги, систематични, настойчиви усилия в това направление? — Естествено резултата ще бъде много по-голям, той ще бъде огромен.

Ето що казва Учителя за дишането:

„Съвременните хора дишат бързо и повърхностно. В една минута те правят 20 вдишки и издишки. Значи, в една минута те вземат 20 въздушни обяда. Това е извънредно много. Това е бързо и плитко дишане. Като се учи човек да диша правилно, той трябва да намалява постепенно вдишките, които прави в течение на една минута, докато дойде най-първо до 3 въздишни обяда на минута, а после и до два. Това се постига постепенно, с течение на времето. Човек като достигне до задържане на въздуха даже до 30 секунди, той ще се справя с много от своите неразположения и болести“.

На друго място Учителят казва: „Ако човек в минута прави три вдишки, той е здрав. Колкото повече се увеличава бързината на дишането, толкова той по не е здрав. За да бъде човек здрав, една вдишка, една задръжка и една издишка заедно трябва да завземат 20 секунди — всичко в 60 секунди три вдишки. Дишането на всички нетърпеливи хора е неправилно. Дишането на търпеливите хора е дълбоко, а не плитко“.

„Човек се нуждае от дишане, не само за да приеме въздух, но и за да храни своя етерен двойник. Въздухът съдържа особена енергия, на речена от индусите „прана“. Други учени я наричат „животворно електричество“ и животворен магнетизъм“. Вие отивате на планината не само за чист въздух, както мнозина мислят, но още и за праната, т. е. за животворното електричество и магнетизъм. Дробовете приемат праната от въздуха най-добре сутринта. Когато човек усвои праната чрез дробовете си, тя веднага се разпространява по цялото тяло и внася във всички органи сила, живот и здраве, обнова“.

_________________________________________

1) По-обширни подробности върху дишането читателят ще почерпи от книгата „Учителят за дишането“ от Боян Боев, издание на книгоиздателство „Братство“ – Севлиево.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...