Jump to content

ВСИЧКО Е ДВИЖЕНИЕ


Recommended Posts

ДВИЖЕНИЕ

ВСИЧКО Е ДВИЖЕНИЕ

Какво означава думата „движение”? - Когато едно тяло постоянно изменя отношението си към другите тела, ние казваме, че то се движи. - Коя е причината за движението на телата? - Силите, които действат върху тях. Едни сили действат в самото тяло - вътрешни сили, а други действат отвън - външни или механически. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 181).

Дето има живот, там има и движение. (ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕ - 17).

Животът е неприривно движение. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 250).

Всички трябва да знаете, че няма покой в света. Всичко в света е вечно движение ... Човек по никой начин не може да спре това движение. (НЕРАЗРЕШЕНОТО - 65).

Изобщо, движения има навсякъде в Природата. (ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕ - 17).

Само материята почива, само тя е неподвижна. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 88).

Сама по себе си, материята е инертна, неподвижна. Там, дето се забелязва най-слабото движение, то е признак на живот. Животът дава подтик, импулс на материята да се движи ... Животът оформя материята ... и неподвижното, мързеливото, ленивата започва да еволюира. Дето има еволюция, там има движение. Дето има движение, там има и живот. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 87).

Щом дойде животът, човек трябва да се радва, че работи, че се движи, защото движението е качество на живота. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 88).

Който е слязъл на Земята, човек неизбежно трябва да се движи. Остане ли в покой, в бездействие, той влиза в областта на свещения мързел. Бездействието и мързелът водят към ръждясване, а ръждясването към разлагане ... Мнозина се страхуват от движението. Те мислят, че като се движат, ще страдат. Не е така! Като си движи и като страда, човек се усъвършенства. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 273).

Правете често екскурзии по планините, да избегнете онази инертност, която води човека до мързел. (СВЕТОТО МЯСТО -120).

Животът е движение. Следователно, нищо не оставяй в покой. Всичко около тебе трябва да се движи. Умът, сърцето, волята ти трябва да бъдат в движение. - Какво движение? - Разумно. Следователно, ако нещо те измъчва или ако си в тъмнина, знай, че си в застой. Ако само за момент мисълта ти престане да работи, ти ще се натъкнеш на голямо нещастие; ако само за момент сърцето и волята ти престанат да работят, пак те очаква нещастие. (КPACOTATA НА ДУШАТА - 126).

Наистина, всичко е в движение: ръцете, краката, мислите, чувствата, постъпките, способностите - всичко се движи. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 305).

Ще се движиш, ще работиш, за да не атрофират органите ти. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРИРОДАТА - 72).

Хората се оплакват, че очите им отслабват и не виждат добре. Много естествено, те не работят с очите си, не правят достатъчно движения. Когато искат да видят нещо нагоре, надолу или на страни, те не движат очите си, а главата си, поради което малко кръв приижда към очите им и не се хранят добре. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 306).

Земният живот на човека се изразява чрез движения. Всяка една мисъл, всяко едно чувство ще се изяви чрез какво и да е движение: или чрез движение на вашите уста, или чрез движение на вашите очи, на вашата дясна или лява ръка, на вашия десен или ляв крак, на веждите, на главата - вие ще заемете каква и да е поза. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. 32 беседа - 4).

На физическия свят по-голямо богатство от движението не съществува. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 13).

Когато човек дигне единия си пръст нагоре и казва някому: Аз ти казвам! Ти трябва да ме слушаш! Това показва, че този човек започва с единицата, т. е. с 100,000,000 атоми, които се намират в този пръст. Като дигне и двата си пръста нагоре, той ангажира в работа 200,000,000 атоми. Като дигне и трите си пръста, той ангажира 300,000,000 атоми; като дигне четирите си пръста - 400,000,000 атоми. И най-после, като дигне петте си пръста, той впряга на работа 500,000,000 атоми и казва: Знаете ли какво мога да направя аз! Ако този човек не вярва в Бога и не изпълнява Неговата воля, той с дигането на двете си ръце може да направи 1,234,567,890 злини и глупости; ако вярва в Бога и изпълнява волята му, с дигането на двете си ръце, той може да направи 1,234,567,890 добрини. Дигнеш ли единия си пръст, ще кажеш: Аз който вярвам в Бога, мога да направя това и това. Дигнеш ли двата си пръста, ще кажеш: Аз, който съм свързан с Бога, не мога да изневеря на себе си. Дигнеш ли трите си пръста, ще кажеш: Аз, които вярвам в Бога, няма да изменя на себе си и идеите, които Бог е вложил в мене. Дигнеш ли четирите си пръста, ще кажеш: Аз, който вярвам в Бога, ще мисля и ще действам като Него. И най-после, като дигнеш петте си пръста, ще кажеш: Аз и всичко в мене, съвкупността на всички атоми в моя организъм, ще служим на Бога. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 83).

Движението е нищо друго, освен реализиране на мисълта и на живота във всички живи същества. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 325).

Коя е причината за съществуване на движенията? - Животът ... Следователно, дето се яви известно движение. там непременно има живот. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 325).

Затова, който иска да не остава назад, не трябва да спира, а постоянно да се движи. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 1, 2 беседа - 29).

Докато сте живи, вие неизбежно трябва. да се движите. (НЕРАЗРЕШЕНОТО - 99).

Смисълът на живота е в вечното движение, а не в вечната борба. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 44).

Не е лесно да се движиш в света. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 8).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...