Jump to content

ТЪЛКУВАНЕ НА ДВИЖЕНИЯТА


Recommended Posts

ТЪЛКУВАНЕ НА ДВИЖЕНИЯТА

Изобщо, всички движения в човека са свързани с неговия вътрешен живот. (ДОБРИ НАВИЦИ -107).

Всички движения на човека, съзнателни или несъзнателни, изявяват известни прояви. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ - 56).

Всяко движение отговаря на мислите и чувствата, които занимават човека в дадения случай. (ДОБРИНАВИЦИ -107).

Всяко движение има дълбок смисъл. То изразява състоянието, в което човек се намира. Например, когато се обезсърчи, човек туря ръцете на гърдите си, с палците навътре. Когато се насърчи, той вдига палците си нагоре. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 354).

Ако наблюдавате себе си, от движенията си можете да познаете какво е настроението на душата ви, в каква посока вървите - надолу или нагоре. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. - 32 беседа - 4).

Всяко движение, съзнателно или несъзнателно, определя характера на човека. (ОПОРНИ ТОЧКИ - 90).

Има една цяла наука, според която хората се познават в движенията си. Някой човек като върви напред, по движенията му отзад, от гърба, можеш да го познаеш какво мисли, какъв е характерът му, накъде отива и какви са неговите приятели. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. - 32 беседа - 4).

Учениците, способни и неспособни, се различават в движенията си. Неспособният и мързелив ученик се свива, криви тялото си, мускулите на лицето си - не е свободен. Способният има самообладание, от него лъха нещо красиво и благородно. Изобщо, линиите на движенията определят човешкия характер. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 362).

Движенията на ръцете упражнява известно влияние върху всички ваши органи и върху вашата воля. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 22 беседа - 11).

Ако ръката ти е в движение, преодоляващо влияние има волята. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 40).

Когато отдалечавате ръцете си, туй движение действа успокоително, когато пък движите ръцете си една срещу друга, туй движение действа в противовес на първото. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС – III г. - 37 беседа - 16).

Когато разтваряте широко ръцете си, то значи, че искате да възприемете, а като ги съберете, свиете, това показва, че искате да извършите съзнателно всичко що сте възприели. Всяко наше външно действие е израз на действие, което става вътре, в духовния свят. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 32).

Когато издигнете ръцете си над главата си така, че да се образува еврейската буква шин (Ш), това значи, че искате да растете, към Бога; то означава закон на размножаване и изпълване с всички блага. Този закон, който е от древната школа, сега съвременното общество е изопачило в една извратена форма, когато по-рано е означавал: Аз съм готов да приема Божествените зародиши и да обработя мисълта, която ми даващ Татко, с всичкия си ум, с всичкото си сърце и с всичката си воля и ще й дам всички условия за развитие. Подир това съединявате ръцете си горе, като триъгълник, което значи, че всички мисли, желания и действия ще бъдат извършени в хармония със съзнанието. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 31).

Като опишете с ръката си един кръг, това значи, че ще свържете опашката и главата, ще напуснете алчността и с всички сили, които са вложени във вас, ще служите на Бога. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЬТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 32).

Когато някой маха с ръка надясно или наляво в знак на отрицание, това значи, че Духът му е започнал да работи в подсъзнанието и проявява това вътрешно чувство, макар той да върши това нещо несъзнателно. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЬТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 32).

Някой държи пръстите на ръцете си сключени. Това показва, че работите на този човек са стегнати, затворени. Когато някой тури показалеца на устата си, с това иска да каже, че за да разбере нещата, за да ги разреши правилно, той трябва да говори сладко, с любов. Когато постави ръката си на челото, на разсъдъчните способности, това означава: Аз трябва да мисля, да разсъждавам правилно, за да разреша добре задачите на живота си или да се домогна до известна идея. Някой се почесва отзад по главата. Това значи: Няма да стане тази работа! Или: Ами ако не стане тази работа? С почесването човек изразява съмнение, колебание. Понякога човек поставя ту левия крак върху десния, ту десния върху левия, с което мести енергията по цялото тяло. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 88).

Приятно е да срещнеш великодушен мъж. Ходът ме е лек, подвижен, пластичен. Приятно е да срещнеш целомъдрена жена. Тя има красива фигура, добре сложена, с пъргави, леки движения. (ТОЙ СЪЗДАВА - 200).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...