Jump to content

ИЗУЧАВАНЕ ХОДЕНЕТО


Recommended Posts

ИЗУЧАВАНЕ ХОДЕНЕТО

Съществува наука за ходенето, която днес мнозина изучават. От походката на човека се съди за неговите мисли и чувства, за въпросите, които го занимават, за неговия произход, за неговата чистота и т. н. Изобщо, целия характер на човека е описан в хода му. Който разбира тази наука, той всичко може да чете... Които разбира науката за движенията, чете по хода на човека. И простите хора, които се ползват от житейската си опитност, познават нещо по хода на човека и затова казват: „Които много бърза, той назад остава”. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 187).

Като изучавате хода, вървежа на човека, ще познаете, дали е материалист или идеалист. Материалистът стъпва тежко, грубо, а идеалистът - леко, едва се докосва до земята. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ -153).

От хода се познава, дали човек е умен, дали има повече или по-малко светлина в съзнанието; ходът определя още и твърдостта на човека. Изобщо, от хода се познават неговите характерни черти. Всяко движение съзнателно или несъзнателно, определя характера на човека. (ОПОРНИ ТОЧКИ - 90).

По движението на човека, по хода му можете да познаете, дали той е благочестив или не е, дали е крадец или не. Изобщо всичко, каквото човек мисли и чувства, се отразява върху хода му. В движенията, в хода на човека са отбелязвани не само сегашните му черти, но и такива, които той носи от миналото. Някой върви и подхвърля краката си ту на една, ту на друга страна. Това са атавистически прояви на миналото. Човек трябва да ходи правилно. Той трябва да внимава в движенията, в стъпките си и да се коригира. - Ама не е ли позволено да ходя както искам? - Щом искаш, всичко ти е позволено, но трябва да знаещ че лошите последствия на кривите ти постъпки и движения ще те следват. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 187).

Представете си, че някой като върви, удря краката си ту в един, ту в друг камък, рита ту този, ту онзи човек, спъва се, пада, става. Какво показва това? Този човек има някакъв съществен дефект в краката си, който се отразява върху неговия ход. Затова, именно, човек трябва да пази краката си. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА -185)

Срещате един човек с наведена глава, едва влачи краката си. По движенията на този човек съдите, че той е изгубил смисъла на своя живот. Ако срещнете човек, за когото животът има смисъл, ще видите, че той върви смело, с изправена глава, със сигурна стъпка. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 205).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...