Jump to content

ПАДАНЕ


Recommended Posts

ПАДАНЕ

Който има очи, той не може и не трябва при слънчева светлина да се спъва. Щом се спъва, това показва, че в очите, или другаде той има някакъв дефект. Когато човек се спъва и пада, това показва, че два елемента липсват в душата му: мир и светлина... Влезе ли в ума на човека някаква отрицателна мисъл, той или ще се спъне, или ще падне. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 135).

Вървиш сърдит, недоволен, с мрачно лице, готвиш се да се караш с някого. Както вървиш, спънеш се и паднеш. За добро е. С падането ти се отказваш от желанието да се караш. Като пада човек, изправя нещо в себе си. И като става пак се изправя. Природата действа по два начина върху нас: Като падаме, тя взима нещо от нас; като ставаме, тя ни дава нещо... При известни условия е добре да не паднеш; при известни условия е добре да паднеш. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 229).

Понеже тялото на човека не е достатъчно устойчиво, то като дойде някакво влияние отвън, което нарушава това движение в човека, той изгубва равновесие и пада. Направете следния опит: Когато вървите из пътя, помислете си за някое лице, което седи по-долу от вас, което е в дисхармония с вас, ще забележите, че веднага ще изгубите равновесието си и ще паднете, или на ляво, или на дясно, или напред, или назад. Тези дисхармонични мисли, които ще се явят в ума ви, ще предизвикат спиране на етерното движени във вас. И всякога, когато падате на земята, причината за това е, че мисълта за някое друго лице заема първо място в съзнанието ви. Вие падате още и по причина на това, че някоя дисхармонична мисъл е дошла от друго лице във вашето съзнание, подсъзнание или самосъзнание. Ако туй лице, което е предизвикало вашето падане, е с отрицателен характер, вие ще паднете на лицето си; ако неговите енергии са положителни, вие ще паднете на гърба си. Когато пък помислите за някое лице и не паднете, значи това лице е в хармония с вас. Изобщо ще знаете, че когато пътувате по високи места, ще трябва да се пазите да мислите за слабостите на някой човек, а ще мислите само за възвишени благородни неща... Много пътници са платили с живота си при всяко отклонение от правата и чиста мисъл. (Навярно, както земята запазва плоскостта на своето въртене, така и това движение на мозъка запазва равновесието на човека). Да... Ето защо, при изкачване по високи планински места, мисълта на човека трябва всякога да бъде съсредоточена, без раздвояване. Ако човек се занимава с противоположни мисли, които нямат нищо общо с неговото развитие, той може да си пукне главата по софийските улици. Всички посторонни въпроси се разрешават в къщи, а не по улиците. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - IV г. - 14 беседа - 71).

Вървите правилно по един стръмен път, и ви дойде на ум за някой човек, който не обичате и казвате: какъв човек е този Иван! И като вървите тъй, хоп на задницата си! Да кажем, че е някой Иван или Петър, когото не обичате, безразлично е - не мисли за него. Ти с това вредиш на себе си, вредиш и на него. И тъй, щом помислиш за него, падаш на задницата си. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. - 29 беседа - 19).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...