Jump to content

ГОТВЕНА ХРАНА


Recommended Posts

ГОТВЕНА ХРАНА

Първо Природата готви, а после човек. Нима житото на нивата не е сготвено? Трябва ли да го мелиш, месиш, печеш и тогава да го ядеш? Яж сурово жито! - Как ще ям сурово жито и сурови храни, изобщо? Животно ли съм да ям сурови храни? - Като ядеш печен хляб, стана ли истински човек? (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 5).

Христос казва: „Аз съм живият хляб. Който ме яде, той има живот в себе си.” Значи само живите неща се ядат, а не мъртвите ... Яжте живия хляб, пийте живата вода, за да станете такива, каквито трябва да бъдете. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 174).

Човек трябва да се стреми към онзи вътрешен процес в Природата, в който животът се проявява естествено. Когато житното зърно расте и зрее на Слънце, то придобива този живот в себе си. Обаче печете ли го във вашите пещи, то губи живота, който Природата е вложила в него. В печенето, като процес, изчезва всякакъв живот ... От този процес произлиза една нова наука, наречена „готварство”. Какво е допринесло готварството за човека в сегашната си форма? То е донесло след себе си редица изопачавания. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 62).

Не е ли по-хубаво да приемете това ядене, което Бог е приготвил за вас, отколкото онова ядене, което хората са приготвили за вас? (КЬМ ИЗВОРА - 150).

Първият процес, който трябва да се яви в мисълта на хората, които искат да живеят правилно, е отказването им от желанието да пекат нещата, които Природата е създала. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 6З).

Всеки плод, който е бил изложен на Слънцето, като се откъсне навреме, е печен веднъж. Следователно, за предпочитане е да се употребяват плодовете в естествения им вид. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 62).

Мислите ли, че Природата одобрява кухнята на сегашните хора? - Тя е създала плодовете, зеленчуците като готова храна за хората. Но като не знаят как да ги използват, те ги варят, пържат, турят им различни приправки. Но вместо полза, тази храна им причинява вреда. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ -177).

Суровите ябълки са по-добри, отколкото печените. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 191).

Да опечете една ябълка, това още не е плодна храна. Начинът, по който я печете, не е толкова препоръчителен, защото хранителните й сокове излетяват. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 206).

Кое е по-хубаво да ядеш - печена или сурова пиперка? Печената е по-сладка, а суровата е по- здравословна ... За здраве почнете да ядете повече сурови храни ... Картофите ги сварете и ги яжте с малко сол и пипер. Употребявайте суров праз, сурово зеле. Ряпата, морковите могат да се настържат със зехтин. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 191).

Като тръгнеш на път, вземи три-четири моркова, три-четири домата, половин килограм цвекло, ябълки, круши или череши готово. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 191).

Готвенето е мода. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 2З8).

Топла храна е потребна, а горещата може да се избягва ... Суровата храна можем да я поставим в топла вода, до като се затопли. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 190).

Сготви си ядене, не го оставай за другия ден. До вечерта трябва да се изяде ... Ти каквото приготвиш днес, трябва да го изядеш. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - 86).

Яжте всякога чиста, прясно сготвена храна. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 357).

От съзнанието на готвача и от умението му да готви, зависи доброто физическо, сърдечно и умствено състояние на човека. За да държи в изправност тялото, ума и сърцето си, човек трябва да готви добре и с любов. Най-добрият готвач е човек сам за себе си. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 278).

Храненето е станало цяла готварска наука, по която хората отиват да се специализират ... Силата на една храна, която може да използва нашият стомах, е зависи от това как тя е сготвена. Да не мислим, че като турим повечко солчица, пипер и масло, храната ще бъде по-здрава - всичко това е за нашия вкус, за устата. За да изпитаме една храна дали е добра, трябва да видим като постои половин час в стомаха, какво е разположението на тоя последния: щом има малка тежест на стомаха, малко неразположение, стомахът казва: тази храна не съответства на вашето здраве, не мога да ви дам потребните сокове. (СИЛА И ЖИВОТ -1 серия - 92).

Днес жената мисли с часове какво да сготви на мъжа си, да го задоволи. Женската птица мисли ли какво да готви на възлюбения си? Тя му казва: Хайде да отидем на някое дръвче, да видим какво е приготвило Слънцето за нас ... Съвременните хора на първо място се запитват: Какво ще купим днес за готвене и какво ще се готви? Засега най-важният въпрос е яденето ... в бъдеще хората ще се интересуват от други въпроси. (II МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1924 г. - ДА ВЪЗЛЮБИШ - 23).

Сегашните хора се оплакват от живота. Казват, че мъчно се живее, че няма какво да се яде. Казвам: Нали хляб и сирене има? Плодове и зеленчуци нали има?.. Какъв по-вкусен обяд от този: да вземете парче хляб, два-три домата и една краставичка. Лятно време такъв обяд е приятен, разхлажда човека. (II МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1924 г. - ДА ВЪЗЛЮБИШ - 24).

Естествен начин на хранене е този, при който се изразходва най-малко енергия. Днес домакинята губи три-четири часа за готвене. В бъдеще готвенето ще се опрости. (НОВАТА МИСЪЛ - 74).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...