Jump to content

ХРАНЕНЕТО И БОЛЕСТИТЕ


Recommended Posts

ХРАНЕНЕТО И БОЛЕСТИТЕ

Болестите произвеждат неестествени състояния в човека, което показва, че той носи последствията на своя неестествен живот от миналото. Когато придобие Божествения живот, човек ще употребява естествена, чиста храна. Днес хората страдат физически и душевно по причина на неправилното хранене. Те не знаят каква храна да употребяват. (ДАЛИ МОЖЕ - 296).

Ако болният не се храни, той е осъден да умре. Ако още след първото ядене той усети сила в себе си, може да пристъпи крачка напред, това ядене му е дало нещо. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ-294).

Храненето представя метод за лекуване. По-добър метод от него няма, но трябва да се знае каква храна да се употребява и кога да се храни човек. Например, сега върлува „испанската болест”. Ако болният яде месо или друга тежкосмилаема храна, ще отиде на онзи свят. Като лек против тази болест аз препоръчвам да се пие гореща вода и да се ядат варени картофи, по три- четири най-много. И при висока температура не е опасно да се ядат варени картофи. Те намаляват температурата, действат благотворно върху мозъка ... Те са готов естествен екстракт против испанската болест. (ДАЛИ МОЖЕ - 278).

Като ми каже някой, че боледува, първото условие за подобрение е да промени храната си. (СИЛА И ЖИВОТ - 3 серия - 162).

Съвременната медицина констатира, че неврастенията у сегашните хора се дължи на чрезмерното употребление на месото. (МОК - IV г. - 19 лекция -18).

Когато човек се разболее и стомахът започва да страда, тогава му се препоръчва лека, лесносмилаема храна. Не се ли храни така, в организма му настава известна дисхармония. Самата болест е дисхармония, но и храната внася известна дисхармония в организма. (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 4).

Болният трябва да се откаже от нещо, но не от въздух, а от ядене; той трябва да яде по малко и да избира храната си. Болестта му е дадена, именно, за възпитание на стомаха. Близките му се чудят какво да му дадат, да не умре от глад, да се засили, да се поправи по-скоро. По този начин те ще претоварят стомаха му и ще влошат положението му. Дайте на болния една печена ябълка, няколко ореха и едно малко парченце хляб, препечен на огън. На другия ден вместо ябълка, дайте му една печена круша. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 43).

Изгуби ли знанието, паметта си, човек трябва да търси начин да ги възстанови. Един от начините за възстановяване на умствените и физически сили на човека е храненето. Има специална храна, чрез която човек може да възстанови паметта си; има храна, чрез която може да възстанови центъра за възприемане на красивото, за развиване на изкуство, поезия, музика, наука и други. За да дойде до ония храни, чрез които може да възстанови онова, което е загубил, преди всичко човек трябва да развие съответни мисли и чувства. За пример, какви мисли отговарят на черешата, на сливата, на ябълката, на крушата? Всеки плод е свързан с една Божествена мисъл. Знае ли мислите, които са свързани с плодовете, човек може да се ползва от силата на тия плодове. Достатъчно е само да произнесе името на крушата, за пример, за да му се притече тя веднага на помощ. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 171).

Съвременните лекари са забелязали, че всяка болест изисква специална храна. Във време на боледуване и след оздравяване от дадена болест, човек се нуждае от специална храна. Например, който е боледувал от треска, иска да яде кисело; при друга болест, човек се нуждае от сладка храна. (ДАЛИ МОЖЕ - 296).

Само здравите хора ядат и пият ... Казвам: „само здравите” защото и болните ядат, но това не е ядене. Когато в някоя счупена стомна наливат с хиляди килограми вода, тя изтича. Питам: Яде ли тази стомна? - Не. Болните ядат като счупена стомна, а здравите - като здрава. Някой казва: Ям и не мога да се поправя по никой начин, като кука съм. - Счупена стомна си, пукната стомна си. Но сега, други пък възразяват: Аз от много ядене надебелях. - И надебеляването не е ядене. Водата, която е в стомната, има толкова много утайки, които са се наслоили около стомната отвътре, като кал, затуй става надебеляване. Това надебеляване е кал. Тъй щото яденето не седи в това, нито да си тънък, нито да си дебел, но среден ... Дотогава, докато вашето сърце е пълно с радост и благодарност, вие ядете правилно, но в момента, в който изгубите тази радост и благодарност, вие сте счупена стомна. (СИЛА И ЖИВОТ - 5 серия - 9).

От много ядене стомахът се разстройва и човек прибягва към лекар. Щом се разстрои стомахът, трябва да му се даде почивка. Като не разбират това, болните се оплакват от отсъствие на апетит. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 6).

Една от причините за разстройството на стомаха е, че храната не е всякога прясна. Храната, която хората употребяват, трябва да бъде съвършено прясна. Иначе тя произвежда отрови, които рушат организма. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 6).

Болестта ... ще я лекуваш. - Как? - Ще се ограничиш в храната ... Сега, като болен, ще ядеш малко, да не даваш възможност на микробите да се развиват. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРИРОДАТА - 193).

Засега един от начините на лекуване на съвременните хора е да ядат малко, изобщо да не преяждат. Какво казват учените по този въпрос? Те казват, че храната, която човек употребява, трябва да съдържа, като главни елементи, водород, кислород, азот, въглерод и други някои второстепенни. При това, те определят в какво количество трябва да се взимат тия елементи. Вярно е, че организмът се нуждае от всички тия елементи, но едно е важно да се знае: стомахът се нуждае от малко храна. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 57).

Когато сте болни и неразположени, наблюдавайте как ядат здрави хора. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 71).

Когато човек яде сладко, хубаво, това е едно благословение за него. Когато той не яде с разположение, в стомаха му се образуват излишни киселини, които са лош признак. Ако в стомаха ви се образуват повече киселини, трябва да ядете червен лук, пиперки, чесън, да се изпотявате повече. Лютите български пиперки са за препоръчване. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 134).

Ядат твърди, мъчносмилаеми храни и после търсят лекар да им помогне. Как ще си помогнат? Ще вземат малко майчини листа, за да се пречисти стомахът им. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 40).

Когато стомахът ви не действа правилно, пейте. (НЕРАЗРЕШЕНАТА - 100).

Един българин отишъл в странство да се лекува. Лекарите се произнесли, че болестта му е много сериозна и не може да се излекува. Като чул това, болният си казал: И така ще се мре, поне да се наям с боб, да задоволя желанието си. Той много обичал боб. За учудване на лекарите, той оздравял. Те си казали: Какъв е тоя боб, който лекува? Трябва да е някакъв специалитет. Случило се да лекуват друг българин. Сега те решили да му дадат варен боб. Дали му да яде, но болният не издържал на образуваните газове от боба и умрял. Значи, дадената храна, при известни случаи, лекува; при други случаи - не може да лекува. (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 4).

За да се възстанови вкуса и апетита при яденето, човек трябва да гладува няколко часа или няколко дни. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 122).

Понеже не спазват хигиена на храненето, хората стават по-недоволни и по-нервни. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 7).

На онези от вас, които минават за неврастеници, препоръчвам следния метод за лекуване: в продължение на един месец да употребяват препечен хляб на добре разгорели дървени въглища. Хлябът трябва да се препече хубаво, да не остане в него никаква влага. Човек трябва да използва енергията на въглищата. Тя е полезна за организма. Много хора се нуждаят от въглерод, от въглеродна енергия. Тази енергия дава устойчивост в характера на човека. Които искат, могат да намажат препечения хляб с малко масло или с мед, с мармалад, да го ядат с по-голям апетит. Освен това, при всяко ядене умът ви трябва да взима участие. Като препечете хляба на огъня, ще благодарите на Бога и ще почнете да ядете. Когато човек яде препечен хляб, той придобива търпение. (НЕРАЗРЕШЕНОТО -100).

Ако приемате хляба с благодарност и съзнание, не само кръвотечението ви ще престане, но ще станете неуязвими към всички болести. Ако болният се храни с благодарност и съзнава, че Бог се грижи за него, в продължение на един месец положението му ще се подобри. (ДАЛИ МОЖЕ - 129).

Това, че сте болни, показва, че тялото ви не е чисто. Пречистете тялото си. (ПРАВА ОБХОДА И ПРАВА ПОСТЪПКА - 13).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...