Jump to content

Едно - 1


Recommended Posts

1

Какво разбираме под числото едно? - Това число е символ. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 23)

Като мислиш за единицата, ще мислиш за БОГА, като свещена идея. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 69)

БОГ представа първичната среда и първичните условия, при които ние живеем. Затова Той се изразява чрез единицата. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 294)

Като се каже единица, разбираме колективното, Божественото съзнание, което включва в себе си всичко. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ в ПРИРОДАТА -184)

В единицата няма деление на нещата, в нея съществува само едно съзнание - Божествено. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 184)

Числото едно е място на духа. (РАБОТА НА ПРИРОДАТА - 32)

Единицата дава право на човека да живее на Земята и да има отношение към всички живи същества. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА -130)

Какво означава единицата? - Мярка за измерване на всички величини. - Така е - единицата е основната мярка, без което нищо не се постига. Тя урежда всичко. Тя управлява света. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 69)

Числото едно, т. е. единицата, означава мъжкия принцип, бащата. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ -145)

Числото едно, т. е. единицата е положително число. (НОВАТА МИСЪЛ - 226)

Числото едно означава творческия принцип. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 74)

Единицата е творческо число. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА -134)

Числото 1 е творческа сила, киселина. (ЖИВИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА -118)

Казваш числото едно. То е жива, определена идея. Значи, единицата е във всяка жива идея. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА -107)

С други думи казано: единицата представя сили, които подтикват нещата в материалния свят, в материята, т. е. оформява ги, която ги облича в форма, т. е. оформя ги. Единицата е баща на нещата... Единицата дава първия съзнателен подтик в живота. Единицата е първата видима причина на нещата. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА -183)

Силите, които взимат участие при написването на единицата, започват отгоре и слизат надолу. Значи, единицата определя посоката на силите. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 219)

Единицата подразбира процес, при който нещата се увеличават... При единицата човек се запознава със закона на растенето... При единицата човек печели. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 96)

Какво нещо е самоопределението на единицата?.. Тя подтиква нещата напред, т. е. изнася ги на сцената. (допирните точки в природата -183)

Числото едно, единицата, като количество, представя мъртва точка, в която се крият много не проявени сили. Единицата, като живо число, представя един мъж, една жена, една дете, които са в процес на движение. В този смисъл, единицата крие в себе си разумни сили, които, изявени навън и дават възможност да строи, да работи, а с това да преодолява мъчнотиите и препятствията, които се крият в нея, като мъртва точка. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 94)

Когато се намери в противоречие, човек се мъчи да разреши противоречието си в единицата; (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 145)

Ако знаеш тайната на единицата, ще станеш господар. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА -71)

Единицата представя магическа тояжка тя дава сили на ученика, прави го активен. Обаче в ръцете на глупавия ученик, магическата тояжка допринася зло, вместо добро. той става активен, но понеже е прости неспособен, не може да използва тази сила за добро. Друг е въпросът, ако магическата тояжка, т. е. единицата, попадне в ръцете на способния и умен ученик. Не поверявайте единицата на глупавия и неспособен ученик Дайте единицата на способни и свети хора. Те знаят как да постъпват с нея. Следователно, ако на способните ученици поставяте единици, а на неспособните шесторки, ще имате по-добър резултат, отколкото, ако постъпвате обратно. кога трябва да постъпвате така? Когато искате на направите способния ученик активен и да поощрите неспособния, но трудолюбив ученик. Способният ученик ще се стресне от единицата и ще превърне леността си в дейност. От шесторката неспособният ученик ще се поощри и ще удвои трудолюбието си, с което ще постигне добри резултати. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА -113)

Според мене, най-хубавата бележка е единицата. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 266)

Ако получа единица, аз ще си кажа: Нагоре! Във всички мъчнотии през живота, умът и сърцето да се отправени нагоре, към Господа. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 266)

Ако години наред учителите пишат единици, в края на краищата учениците им ще ги бият. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 112)

Ако милионерът години наред дава на просяците по едно петаче, непременно ще бъде бит. Ако дава щедро, просяците ще го обичат. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА -113)

Числото 1 означава човешката глава, мозъка. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ -161)

Единицата представя още шията на човека. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА -112)

Кои са те на единия талант? Те са ония, които живеят само за себе си... Те са хора егоисти, безплодни, безсеменни. (СИЛА И ЖИВОТ I серия, второ издание 1924 г. София - 46)

Също трябва да разберете законите на числото 1. Имате една уста От числото едно зависи вашето щастие в света. В функциите на числото 1 е турен един език и ако не знаете законите на този език вие ще си създадете нещастие за себе си. Някой път е достатъчно да кажете само една дума, за да развалите за двайсет години своя живот, и някой път е достатъчно да кажете една дума, за да поправите живота си за двайсет години. (АКО ГОВОРЯ - II том - 28)

Вие не можете да умножавате единицата, нито да я изваждате, нито да я събирате. Тя не е производително, но като се раздели сама на себе си, става производителна. човек първоначално е бил единица. Тя е основния закон. (МОК - IVг. - 9 л. -172), „Що е единица. Числа и действия

Единицата, т. е. числото едно е създало останалите числа - две, три, четири и т. н., както точката е създала правата линия, плоскостта, куба и всички остани тела. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ -115)

Едно от значенията на единицата, че в нея се крие миналото на човека. Затова, именно, човек казва: „Едно време бях млад; едно време бях богата; едно време бях силен, едно време имах вяра. Казвате, че единицата е строго число. - Защо? - Защото представя завършен процес. (ЖИВОТ, СВЕТЛИНА, СИЛА - изд. 1998 г. София)

Всички казват, какво нещо е единицата. Обаче, без двойката единицата не може да се разбере. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 159)

Ако до единицата поставим друга единица, получаваме числото две - две единици - 11 или 1+1=2. Единицата представя положението на търговец, който се намира в мъртва точка на живота - в безизходно положение. Щом излезе от тази точка, той влага капитала си в обръщение и го разработва. От единица той се превръща в числото две. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 95)

Ако сравнявате единицата и двойката, кое от двете числа е по-щастливо? Единицата е по-щастливо число, защото представя Слънцето. Двойката представя Луната. кое от двете числа е зависимо и кое - независимо? Единицата е независима, тя не се влияе от нищо. Двойката е резултат, сянка на единицата. Луната се влияе от Слънцето, понеже то и праща светлина. Затова казваме, че единицата е реално число, а двойката - нереално, т. е. число на сенки. Противоречията се дължат, именно. на сенките. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК -18)

Всяко число е формула. Ако съчетаете единицата с числата 2, 3, 4 и 5, ще имате различни постижения. (НОВАТА МИСЪЛ - 40)

Двето представя северното полушарие. Сега животът на цялото човечество се е пренесъл в числото две, т. е. в южното полушарие. това показва, че твърдостта трябва да се превърне в мекота, т. е. от единицата да мине към двойката. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА -130)

Искам да бъда господар на себе си. - Изучавай числата от 1 - 4. Едва сега човечеството започва да изучава петорката. Това е голяма наука. Страданията са до числото четири; след него иде друг живот. Ти знаеш че няма да страдаш вече, но какъв ще бъде този живот, не знаеш. когато е станал разумен, човек имал вече по пет пръст на ръцете и на краката... Конят изучава числото едно - едно копито. Волът изучава числото две. Неговото положение е тежко. И свинята изучава числото две. Тя има копито, което е раздвоено... Като изучиш числото две, ще дойдеш до числото три. Хората, обаче, трябва да изучават целия органичен свят. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 81)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...