Jump to content

НОВОРАЖДАНЕ


Recommended Posts

НОВОРАЖДАНЕ

И на Никодима е казано, че ако не се роди от вода и дух, не може да влезе в Царството Божие. Значи има две раждания, но не прераждания. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд.1933 г. Пловдив - 54)

Често запитват: "Как може да се влезе в Царството Божие?”... - Когато се родите... Думата "раждане” съдържа велика идея, която Бог е вложил в Духа. (СИЛА И ЖИВОТ - серия - .изд.1929 г. Русе - 27)

Прераждането е процес, а раждането един завършен цикъл от този процес. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - изд.1920 г. София - 22)

За да служи на новото, човек трябва да се новороди. Затова, именно, Христос казва: "Ако се не родите изново, не можете да влезете в Царството Божие.” (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд.1940 г. София - 384)

Ние трябва да имаме желание да се новородим духовни. Още преди раждането ни изново ние искаме да бъдем щастливи, но това не може. Чак когато човек се роди изново, ще бъде щастлив (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША I том – изд. 1999 г. София - 35).

"Ние сме се родили вече." Тъй, физически, вие сте родени. Да допуснем, че досега вашият живот е бил нещастен, отсега нататък вие може да го направите щастлив. Как? Вие може да се родите духовно и вашето духовно раждане да се съвпадне с едно щастливо благоволение на съществата от по-висшите йерархии. Туй е, което Христос нарича "новораждане". Може да се родите, без да умрете, и пак да живеете в тялото си. Целият ви живот ще се измени, всички нещастия ще ви напуснат и отгоре започва едно благоволение. За да дойдете до това щастливо съчетание под ръководството на тия висши йерархии, които да се заинтересуват от вас, вие трябва да намерите своя Учител и да нямате абсолютно съмнение в Него. В небето в този, висшия живот, съмнението е изключено. (КАЧЕСТВАТА НА УМ, СЪРЦЕТО И ВОЛЯТА - изд. Алфа-Дар, 2008 - 200)

И когато всеки от вас почувства, че се е родил, тогава ще се избавите и ще разберете смисъла на живота. Защото мнозина от вас не сте се родили още, а се прераждате и в прераждането трябва да се родите един ден, и ангелите да кажат за вас: “Роди се в града Дави-дов.” Във всяко сърце и във всяка душа трябва да се роди Христос. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия -.изд.1929 г. Русе - 27)

В раждането се крие една велика сила на движението; то е най-силният импулс, който може да се даде на човека. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия -.изд.1929 г. Русе - 30)

Многобройните ваши мисли толкова струват, че не можете да ги впрегнете да свършат една свестна работа; те не могат да усъвършенстват вашия живот. Обаче, когато дойде оная основна Божествена мисъл, тя ще бъде жива и едно с вас; ще се развива, като новородено дете. Туй, което християнството нарича “идване на Духа”, то е тази Божествена мисъл, която едни наричат подсъзнание, други - съзнание, трети - свръхсъзнание... Когато дойде във вас туй положение, вие ще усетите мир, постоянна радост, която не се менява. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия -.изд.1929 г. Русе - 31)

Законът за новото раждане подразбира изпълнение на волята Божия. Не е мъчно човек да изпълни волята Божия. Мъчнотията лежи в неразбиране на живота. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд.1933 г. Пловдив - 54)

Христос е дошъл да покаже, че трябва да се борим със смъртта, да я победим и да възкръснем. Това означава рождението. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия -.изд.1929 г. Русе - 36)

Човек трябва да слиза на Земята доброволно и да знае, защо е дошъл. Той трябва и доброволно да замине за другия свят. Щом и едното, и другото става с насилие, човек още не се е пробудил . (БОЖЕСТЕВНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд.1940 г. София - 311)

Човек трябва да бъде буден и на този, и на онзи свят. (СЪБУЖДАНЕ - изд.1944 г. - 11)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...