Jump to content

Целомъдрен


Recommended Posts

Целомъдрен

Целомъдрието и великодушието трябва да бъдат основа на вашия живот.”

(88;23)

След като Йосиф е продаден от братята си на търговци, които водят керван със стоки, той попада в Египет. Там го купува като роб и го отвежда в дома си Потифар — началникът на телохранителите на фараона. Йосиф бързо спечелва доверието на своя господар- и става така, че Потифар го поставя начело на всичките си слуги. С каквото и да се заеме Йосиф, довежда го до успешен край. Той е млад, умен, съобразителен, със силно тяло и красиво лице.

Жената на господаря му го наблюдава внимателно от самото начало на престоя му в дома на Потифар. Нейният мъж е постоянно зает по служба и тя скучае. Затова тя веднъж издебва Йосиф насаме и мy прошепва: ?

— Ела в стаята ми!.

Йосиф я поглежда с изненада и отговаря:

— Не мога и няма да го направя! Отговарям за всичко в този дом и имам пълното доверие на господаря. Няма да го престъпя! Няма да извърша такъв тежък грях пред Бога заради тебе!

И си тръгва.

Ала жената на Потифар е упорита и не се отказва лесно от амбицията си да притежава нещо, което е харесала. Тя преследва Йосиф на всяка крачка в дома и все го приканва да сподели с нея няколко часа насаме. Той неизменно отказва и бързо се оттегля.

Но ето че веднъж той влиза в къщата, когато в нея няма никого, освен жената на стопанина. Тя го хваща здраво за дрехата и повелително му казва:

— Ела с мен! Този път няма да ми избягаш!

Йосиф няма друг изход, освен да остави дрехата си в ръцете й и да побегне навън. Тогава тя изпада в ярост и закрещява с все сила. Бързо се насъбират останалите членове на дома и слугите. Тя обвинява пред всички Йосиф. Потифар пламва от гняв. Нарежда да заловят Йосиф и да го хвърлят в тъмницата. Така Йосиф заплаща за съхраненото си целомъдрие с дълъг престой във влажния мрак на фараоновия затвор. (Бит. 39:1-20)

Целомъдрието е добродетел, за чието утвърждаване в съвременното общество не се полагат усилия. На целомъдрието от позициите на днешното мислене се гледа като на отживелица, някаква религиозна антика без никаква стойност.

Да си целомъдрен, означава да запазваш при всички обстоятелства чистотата на своята мисъл, чувство и действие по отношение на другия пол.

Едната от Божиите заповеди гласи: “Не прелюбодействай!” (Изх. 20:14). Сиреч — не посягай на чуждата жена или мъж! Ако имаш собствен(а), задоволи се с нея/него и не помисляй за повече.

Христос допълва това Божие повеление с още по-строго изискване: “Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда па жена с пожелание, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си” (Мат. 5:28,СИ). При тогавашното положение на жената в старозаветното общество нормално е Той да се обръща към мъжете. Ала изреченото от Него се отнася с пълна сила и за жените, т.е. обхваща и двата пола, всички хора. Ако дори само в мисълта си си прекрачил границите на интимността спрямо някого, вече си престъпил духовния закон на моралната чистота и си съгрешил. Ако превърнеш този начин на мислене в обичаен, дори и външно да спазваш благоприличие, отвътре ще започнеш да загниваш. Постепенно ще попаднеш в капан, измъкването от който е извънредно трудно. Затова спри, преди да си прекрачил тази невидима граница!

Учителят Петър Дънов представя целомъдрието и великодушието като две страни на една и съща добродетел. Поставя тези две нравствени завоевания в основата на човешкия живот. И ако се замислим по-дълбоко, ще установим, че великодушният човек по принцип е и целомъдрен. Както и обратното.

Целомъдрието и великодушието:

• са двете страни на една и съща добродетел, подобно на радостта и веселието, на любовта и обичта и други;

• съчетават заедно единството у всеки човек в полово отношение и възможността да се самодопълва. Подобно на ангелите, хората също притежават това свойство, вложено в себе си;

• са задължителни условия, при които великите принципи на живота се проявяват като чудеса;

• са онова, без което хората са обикновени и с което стават необикновени;

• са условие за придобиване на окултни сили и надсетивни способности;

• са необходими, за да се научим да не се спъваме в пътя на своето духовно развитие;

• за всеки човек са основа на живота му, на раждането и смъртта му.

Целомъдрието:

• е качество, което определя девицата;

• означава недопускане на никаква нечиста мисъл, никакво съмнение по отношение на мъжа. Допусне ли една лоша мисъл, жената престава да е девица;

• е по отношение на сърцето, на чувствата;

• означава да не можеш да изгориш от нищо;

• е качеството на идеалната жена;

• е изява на женския принцип в света.

Великодушието:

• е качество на онзи, в чийто ум не влиза никакво съмнение по отношение на жената;

• означава да знаеш, че имаш средства, с които можеш да разполагаш;

• е разположение към всички хора;

• е по отношение на ума, на мислите;

• означава да не може да се удавиш в света;

• е качеството на идеалния мъж;

• е изява на мъжкия принцип в света.

Самовъзпитателни идеи и методи:

1. Прочетете текста и обмислете как го разбирате. Подчертайте онези твърдения от посочените, които той изразява. Ако имате възможност, сравнете отговорите си с тези на някой друг.

Момчетата следва да се стремят към великодушие, а момичетата — към целомъдрие. Обаче, човек трябва да бъде едновременно и великодушен, и целомъдрен.

Истинската мъжественост означава великодушие, а истинската женственост означава целомъдрие.

Мъжът е половин човек без жена си.

В характера на всеки човек има нещо мъжко и нещо женско.

Единството на човека се състои в това, да може да прояви на време и на място в живота си необходимите мъжки и женски качества.

Човекът, това е мъжът и жената в едно.

Великодушието и целомъдрието у всеки човек го правят единен в себе си.

Целомъдрието е най-възвишената възможна черта у жената, а великодушието - най-възвишената възможна черта у мъжа.

2. Знаете ли, че:

Целомъдрието е духовна чистота у човека, която му дава силата и способността да може да устои и да не изгаря на какъвто и да е огън. На пример, нестинарите не си изгарят краката, като танцуват върху жаравата. Йогите в Индия също владеят подобни техники. В Библията се говори, че Бог е огън всепояждащ и че праведните, за да наследят Царството Божие, ще минат през небесен огън, за да се пречистят.

Отговорете си на въпросите:

Случвало ли ви се е да преживеете ситуация, която да е била за вас като "минаване през огън”? Справихте ли се? Как и защо успяхте или не успяхте?

Наблюдавали ли сте хора, които могат да пипат много горещи неща, например, тенджери и тигани или друго? Какво е целомъдрието им? Проучете такива хора и направете изводи.

Издържате ли на силно слънце? Обичате ли топлината? Познавате ли хора, които не понасят жегата? Ако ги познавате, определете каква връзка има това с притежаваното от тях целомъдрие?

Каквито изводи може да си направите за себе си от решаването на тази задача, запишете ги.

3. Прочетете правилото. Определете зависимостите между знание и добро/зло. Изразете ги с уравнение, схема или формула. След това потърсете мястото и значението на целомъдрието спрямо тях.

Знание без любов възгордява, а знание с любов прави човека целомъдрен. Знание без любов произвежда зло, знание с любов произвежда добро.

4. Кое от посочените под текста определения на целомъдрието най-цялостно изразява правилото?

• Целомъдрието е познание за любовта.

• Целомъдрието е емоционална интелигентност.

• Целомъдрието е различаване на доброто от злото, познаване на последствията им, въздържане от зло и правене на добро.

• Целомъдрието е следствие на любовта, насочена към доброто.

• Целомъдрието е средство за опознаване на доброто в любовта.

5. Допишете изреченията:

Най-целомъдреният човек, когото познавам....................

Да съм по-целомъдрен означава.............

Ако искам да стана целомъдрен,...................

Целомъдрието те прави по-...............

Целомъдрието у всеки извиква великодушието у................

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...