Jump to content

Мълчанието на мъдреца


Recommended Posts

3. МЪЛЧАНИЕТО НА МЪДРЕЦА

 

Сега вие не питайте защо животът е така направен. Никой философ, никой мъдрец, даже никое божество досега не е разрешило защо е направен така. Това остава загадка. Хиляди томове са писани, измислени са разни теории, светът е пълен с цяла архива от теории, но въпреки тези теории и обяснения, фактически животът е останал неизяснен. Защо? Когато запитали онзи мъдрец на Египет, Хермес защо животът е неизяснен, той само си стиснал устата. Вие ще си отворите устата и веднага ще разрешите въпроса, веднага ще си дадете мнението. Не си давайте мнението нито за доброто, нито за злото! Не хвали добрия, нито укорявай лошия. (130, с. 91)

 

Какво правя аз? Изучавам великите Божии закони без да питам защо е така и не може ли другояче. Запитали Хермеса, великия Учител на Египет, защо съществува злото. Той само свил устни, затворил уста и нищо не отговорил. Такъв въпрос не се задава. (46, с. 36)

 

Дойдете ли до Божественото, спрете се с всичкото уважение и почитание, без да Го отваряте. Ще дойде някой да ви пита вярвате ли в Бога. Ще кажете на този човек: „Мога да ви говоря върху астрология, хиромантия, графология, но по въпроса вярвам ли в Бога не казвам нито дума. Това е въпрос, от който стоя далеч, не се занимавам с него.“ – Съществува ли Бог? – „И с този въпрос не се занимавам.“ Когато запитали Хермеса, великия Учител на Египет, какво представлява злото и грехът, той стиснал устни и премълчал. Ако бяха задали този въпрос на някой обикновен човек, той щеше да извади ножа от ножницата си, да разреже връвта, която свързва злото, и ще започне да говори. Не, стане ли въпрос за злото, ще стиснете устните си и ще мълчите, както Хермес е мълчал. Отворите ли устата си, ще я напълните с нещо лошо. Тъй щото не говорете за злото, но дръжте се за доброто и за красивото в света. Нека доброто и красивото в света бъдат място за почивка в живота ни. Нека красивото и доброто бъдат вашите ръководни начала! (154, с. 19)

 

Питам: кое е началото и кое е краят на кармата? Как е произлязла тя? На тия въпроси никой не може да отговори с положителност. Никой не може да обясни причината на кармата. Ако е вярно, че човек е произлязъл от Бога, питам: как е възможно от такова съвършено Същество, каквото е Бог, да излезе човекът, който е изложен всеки момент на грехове и падения? Когато запитали един велик мъдрец на Египет за произхода на греха, той стиснал само устата си и нищо не отговорил. Има неща, за които ние не можем да говорим. Ако човек рече да обясни произхода на злото, той ще поквари цялото човечество. Затова именно този въпрос не трябва и не може да се повдига. Защо? – Ако се заеме с обясняване на произхода на злото, той ще възобнови всички изопачени форми и деяния на миналото. Какво ще се придобие от това? – Нищо полезно, а само разрушения. Българинът, като се ползва от опитността на миналото, казва: „Да спи зло под камък!“ (66, с. 146)

 

Говорете първо със сърцето, с ума и най-после – с устата. Никога да не продумват вашите уста, докато не проговорят сърцето и умът ви. Когато задали на египетския мъдрец Хермес един велик въпрос, върху който той още не се бил спирал, той само стиснал плътно устните си. Това означавало: „Още не съм мислил върху това и затова трябва да мълча...“ А учениците му се учудили. (22, с. 223)

 

Вие трябва да оставите всички противоречия, които съществуват. Кокошката, която изяждате, нищо няма да загуби – тя ще спечели, вие ще изгубите. По отношение на това в херметическата философия поддържат следния възглед: колкото кокошки, агънца, рибки си изял, един ден, когато те станат хора, ти може вече да си в положението на ангел, но Господ ще те праща на Земята да им помагаш, да им служиш. Той ще ти каже: „Те едно време поддържаха живота ти.“ Те ще се чудят защо този ангел им помага, дали ги обича? Ангелът казва: „Имам задължения спрямо вас.“ И вие още вървите по закона на задълженията. Ти казваш: „Обичам Господа.“ Как няма да Го обичаш? Ти си длъжен! Има любов по свобода, има любов по задължение. Сега гледайте да минете през фазата на задължителната любов и да дойдете до фазата на свободната любов. Като кажа „свободна любов“, вие настръхвате. (130, с. 301)

 

Ако вие искате да бъдете щастливи във вашето съзнание и самосъзнание, не можете да бъдете щастливи, защото самият процес е обратен. Тъй е засега. Той е процес на разрушение... Човешкото разрушава, а Божественото съгражда. Значи тия два живота паралелно вървят, докато един ден Божественото включи човешкото вътре, тогава ще дойде вътрешната хармония и ще минем от едно състояние в друго, ще минем от смърт в живот... Тази Истина няма да я намерите никъде, тя не е написана в никоя книга. Всяка една книга е написана по закона на самосъзнанието и съзнанието, а при онази великата Истина, която се крие в подсъзнанието и свръхсъзнанието, там всички учени хора мълчат, всички окултисти мълчат и всички Учители мълчат. Когато учениците на Хермес са го попитали за една дума от великата Книга на живота – да им я изясни, той само си стиснал устата и нещо не казал. А ние веднага ще си отворим устата два пъти. И когато Йоан видял тия работи отгоре, казали му: „Туй го запечатай!“ Той е писал нещо, но туй, което е писал Йоан, то е за съзнанието и самосъзнанието, а ония неща, които се отнасят до чисто Божественото, за тях му казват: „Туй го запечатай, то е тайна!“ (132, с. 12)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...