Jump to content

Recommended Posts

3. ПРАНА

 

Като работи върху трениране на тялото си, едновременно човек трябва да работи върху трениране на своето сърце и своя ум. Той трябва да вземе под внимание всички ония органи, които са в близка или далечна връзка със сърцето и с ума. За да постигне това, човек трябва да познава законите, които управляват сърцето и мозъка. Не е лесно човек да работи със сърцето и мозъка си. За да може кръвта да храни целия мозък, човек трябва да разбира законите, по които се движат живото електричество и живият магнетизъм, т.нар. от индусите прана. Гръбначният мозък е главният приемник и предавател на праната. Първо, праната отива в малкия мозък, а оттам – в главния. Яви ли се някакво подпушване в малкия мозък, праната не може да продължи пътя си към главния мозък, вследствие на което в него се явява дисхармония. Тази дисхармония се предава и на целия организъм. (122, с. 99)

 

От окултно гледище моралните сили на човека зависят от първичната енергия в неговия организъм. Индусите наричат тази енергия прана. Затова трябва да изучавате закона на праната. Силният ученик всякога прави повече грешки от слабия, от невежия. Формата на сегашните хора не е нищо друго, освен прана в движение. Когато праната не е еднакво разпределена в човешкото тяло, раждат се болестите; когато праната не е еднакво разпределена в чувствата, ражда се недоволството; когато праната не е еднакво разпределена в мислите, ражда се безсмислието. (50, с. 93)

 

Човек е мерило на нещата. Божественото учение седи в това – човек трябва да разбира първо законите на своята мисъл, която трябва да бъде свързана с Божествената мисъл. Значи мисълта на човека трябва да бъде свързана с праната. Всеки ден по един час човек трябва да мисли за праната, която иде от Слънцето, за да може да я възприема в себе си и да се ползва от нея. Праната иде и от другите звезди, от планетите, но главният извор на праната иде от Слънцето. Значи с мозъка си, със своята мисъл ти акумулираш праната от Слънцето и оттам я изпращаш по цялото си тяло. Ако ви боли известен орган, ти можеш да извадиш част от събраната прана в мозъка и да я отправиш към болния орган, да го лекуваш. Този орган се нуждае от такава енергия. Преди всичко трябва да престанете да се безпокоите. (146, с. 223)

 

Индусите под прана разбират слънчева енергия. Цялата наша Земя се движи вътре в праната, а пък гъстата материя индусите наричат пракрити. А пък българите употребяват думата „крити“, скрити. Значи, крие нещо. А пък индусите разбират под „пракрити“ най-гъстата материя, от която е направена Земята. Земята е направена от пракрити и част от твоето тяло е направено от тая гъста материя. (165, с. 60)

 

Големи богатства крие земята, но те са достояние само на разумния човек. Като знае къде има скрито богатство в земята, той разполага с него и взима само толкова, колкото му е потребно за деня. Земята крие в себе си особен род магнетични и електрични енергии, носители на живот. Изсъхването на дърветата се дължи на отбиването на тези жизнени енергии, т.е. на жизнената прана от нейния път. Голямата суша и големият студ са причина за отбиване на тия течения от пътя им. Обаче те могат отново да дойдат, да минат през своя път и да подобрят живота на растителността. Това, което казваме за теченията в земята, се отнася и за човека. Животът на човека днес е изгубил нещо от себе си по причина на отбиване на жизнената прана от него. Ще дойде ден, когато това течение ще се върне. Кога ще дойде този ден? – От човека зависи да дойде по-скоро или пък да се забави. (120, с. 36)

 

Кожата, това е регулатор на живота... Всички негативни качества като омразата, скръбта, завистта и пр. огрубяват кожата и човек не може да възприема живота от външния свят – туй, което индусите наричат прана – жизнен еликсир, както я наричат средновековните окултисти или жизнена енергия, както я нарича съвременната наука. Най-първо дръжте кожата си в едно изправно състояние.(4, с. 194)

 

Някой иска да му се продължи живота. Но за да се продължи животът, Любов трябва. Животът само чрез Любовта може да се продължи. Индусите казват, че има една сила между Любовта и живота – тя е праната. Като влезе праната, тя обновява мисълта. Всякога, когато хората са болни, просветените индуси си служат с тази сила, но не позволяват да се говори за тези работи. Стотици години англичаните са между тях, но те мълчат като риби, нищо не говорят. Те не се подкупват с нищо. Ще ви кажа само малко от това, което говори един индус. Той ще ви покаже само опашката на рибата да пипнете, но месце не се позволява. Един индус като е болен, ще концентрира ума си върху праната и мислено ще почне да вдишва. Ще мисли, че през всички клетки всмуква прана. Не се минава ден, два, три, четири, след като направи опита, и веднага му минава. Но индусите имат един начин, който от хиляди години е придобит. Когато индусът се концентрира, той не мисли за жена си, за децата си, за нищо странично – мисли само за праната. Ако кажете на българина да мисли, той ще мисли за говедата, за пчелите, за това, за онова и няма да има никакви резултати... С концентриране на мисълта си можеш да се лекуваш. По същия начин като концентрираш ума си, ти можеш да отклониш едно нещастие, което иде към тебе. Нещастието се движи като снаряд. Ти можеш да се отстраниш само с три-четири пръста от пътя му и снарядът ще замине без да те докосне. (62, с. 353)

 

В Природата има една разумна жива сила, която действа по разнообразни начини. Тази сила индусите я наричат „татвас“ – санскритска дума, която значи жива енергия, която прониква цялото пространство и е основа за движението на всичките небесни тела и е причина за произвеждане на всичкия живот във Вселената. От тази татвас, татвическа енергия, праната е едно видоизменение. И онзи научен начин да използват тази жива енергия индусите наричат пранаяма. (162, с. 55)

 

Тия живи закони имат отношение към оная велика, жива енергия в света, която изтича от своето първично състояние, за да влезе в пътя на еволюцията и тъй да видоизмени тази първична сила, която индусите наричат „пракрити“, а ние я наричаме Дух (вероятно вместо за „пракрити“ става дума за „прана“-бел. състав.). Духът, това е първичното. И казва ап. Павел: „Плодът на Духа е Любовта“, т.е. първото диференциране на Духа е Любовта, а първото изтичане от Бога е Духът. Сега няма да се спирам да ви обяснявам какво нещо е изтичане. Следователно, първият закон в света е законът на Любовта. Туй в индуската философия се нарича закон за татвическата енергия, от която праната е едно видоизменение – то е едно течение, което иде от Слънцето, едно механическо течение. Има две противоположни течения – вливане към Земята и изтичане от Земята. (162, с. 74)

 

Да повярвате в Сина Божий, да разберете великата сила Божия – туй е великото! Това е Божествената Мъдрост, изявена в своята целокупност, а тази целокупност – това е, което индусите наричат „татвас“. Това е тази енергия, която излиза от Любовта и движи цялата вселена. И всичките наши желания се дължат на тази сила, която със струите си прониква през всичките наши тела, които имаме... Както от Слънцето излизат целувките на великата енергия, то и от нейния лъч произтича тази Любов, която индусите наричат „татвас“. И тя е носител на всичките велики мисли. И когато ние не можем да контролираме тези закони според законите на пранаяма, тогава животът ще мине в мечти. (162, с. 61-63)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...