Jump to content

Recommended Posts

12. ЧАКРИТЕ

 

Сега, като ви говорих малко за щитовидната жлеза, можете да прочетете и вие нещо за нея. Освен тази жлеза в организма има много още важни жлези. Една от тях е тази, която се намира между веждите, в мозъка някъде. Тези жлези индусите ги наричат „чакри“. Чакрите са особен род жлези, свързани със специални функции. От всяка жлеза се създават особен род енергии, специфични енергии. Ако човек не може да произведе в себе си умствени, духовни енергии, това показва, че съответните органи в него не са събудени. Човек трябва да работи върху себе си, да дойде до положение да отделя фина енергия, с която да извърши някаква по-висока работа. Той трябва да се разбира в това отношение. За пример, дойде ли до Любовта, знае се, че Любовта има три полюса, свързани с три различни центъра: Любов към Бога, който център се намира в горната част на главата; Любов към ближния, който център се намира в средата на главата и най-после, Любов към себе си, чийто център се намира в малкия мозък. Последната любов е най-груба поради енергиите, които се развиват у човека. Днес хората живеят специфично с тази любов, вследствие на което мислят само за себе си. Най-важна е Любовта към Бога. Този център е от най-голямо значение за човека. И ако българите са страдали досега толкова много, това се дължи на факта, че у тях тази жлеза, този център на Любов към Бога е слабо развит. У славяните, обаче, този център – Любов към Бога, е най-силно развит. Затова именно на тях е дадена толкова много земя, защото те обичат Бога. Няма народ, на който Бог да е дал толкова много земя, както на славяните. Докато славяните обичат Бога, всичко ще имат. Щом изгубят Любовта си към Бога, всичко ще изгубят. На какво се дължи силата на човека? Силата на човека се дължи именно на тази жлеза у него – на Любовта му към Бога. (102, с. 216)

 

Съвременните хора имат съвсем повърхностни понятия за човека и Природата. У човека има известни чувства, които са свързани с известни жлези във физическото тяло и ако човек се вслуша в тях, ще се добере до едно велико познание и ще добие голямо прозрение върху световните тайни. Една жлеза, свързана с такова чувство, имаме между веждите; друга – в гърлото; трета – в областта на сърцето (в слънчевия възел), четвърта – в основата на гръбначния стълб. Има и други такива жлези, чрез които човек може да се ориентира в много работи, които сега са му непонятни. Вие сега не знаете какво ще бъде утре времето, а чрез тези жлези може да схванете. Има някой да ви дава пари – пак чрез тия жлези ще узнаете ще ви ги даде ли или не. Затова трябва да се стремите да развивате тези жлези, които са органи на тези изтънчени чувства, чрез които можем да знаем бъдещето. Това го наричат сега интуиция. Това са жлези, чрез които може не само за утре да разбереш какво ще стане, но и за хиляда и повече години, защото настоящето за напредналите Същества – за нас е бъдеще. (4, с. 92)

 

Истинската Любов – тя е на средата на главата отгоре, на темето. Това, което индусите наричат хилядолистник, с хиляда листа. Когато той се събуди в човека, той е мощният господар в света. Цялата Природа е на неговите услуги, на негово разположение. Ако у тебе хилядолистникът е развит, ако се намираш в голяма нужда и изпратиш една мисъл, че имаш нужда, онези, които те обичат – накрай света да са, ще дойдат да ти помогнат. Вие, ако разбирате закона, не мислете, че сте сами. Вие се заблуждавате. Никой не е сам! Всички души в света слизат групово... Най-малката група се състои от 10 хиляди, от 20 хиляди, от 30-40-50-100-200 хиляди... Колкото групата е по-голяма, толкова е по-разумна. Колкото групата е по-малка, по-обикновена е. Ценни са големите групи. Следователно, ако вие принадлежите на една група от 10 000, 100 000 души, по цялата Земя вие сте свързани като един организъм. Ако вие се държите в изправно положение, ще се образува при сегашните условия една връзка, едно отношение между вас. Злото така иска – ние да се изолираме, да мислим, че сме сами в света. Това не е вярно. (102, с. 466)

 

Не е човек сам! Не мислете, че вие сте сами. Най-голямото заблуждение е да мислите, че сте сами. Никога човек не е сам. Най-малко трима има. Един горе (при темето), друг – в центъра между очите и трети – в цялото тяло. Те отстрани са само слушатели, ние на тях пеем, а те ще одобрят или не. Те взимат участие в нашата мисъл. Ще кажат вярно ли е или не... В тебе друг живее и те слуша. Тук (горе на главата) живее един, в гърлото живее друг, в гърдите – трети, под лъжичката, в стомаха и т.н. Но този (под лъжичката), той е мълчалив, живее тихо и той ще ти каже: „Тонът не е верен, малко изправи!“ И после, пак слуша, ще каже: „Слушай, не, не, още изправи!“ Ти ще внимаваш. (131, с. 243)

 

Средната част на главата да бъде като корона, не да е сплескана. Когато главата отгоре е крива, там седи едно от най-ранните чувства, което индусите наричат хилядолистник – Любовта към Бога се намира в средата на главата. Тогава, Любовта към Бога, ако е в центъра, в съвременните хора този център е много слабо развит. (139, с. 69)

 

Като обичате Господа, горната част на главата ви, дето е центърът Любов към Бога, ще се повдигне. Индусите наричат този център хилядолистник. Той още не е цъфнал. Докато не се разцъфти, не можете да разберете живота. Отправяйте мисълта си нагоре, към възвишения свят, за да храните този център. Когато хората са много фамилиарни помежду си, това показва, че този център още не е развит. Когато се събуди той, човек става внимателен, нежен към хората. Той цени човека и като жив, и след смъртта му. (85, с. 300)

 

За да ви покажа дали има Господ или не, вие трябва да имате туй чувство, с което Господ се познава. Горе на главата има един център, хилядолистник се нарича – той се занимава с Бога. (129, с. 380)

 

Ако си ясновидец, ще видиш, че излиза особена светлина от главата. Запалено е! Туй място индусите го наричат хилядолистник, един център. И при този хилядолистник се намира най-висшето чувство – Любов към Бога. Да любиш Бога, върху Който е поставен законът, да възлюбиш Господа с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичкия си ум и с всичката си сила! (139, с. 379)

 

Буквата „К“ не е от много добрите букви. При изговарянето Ă езикът е готов да мушка като някое копие. Но К-то има и добрите си страни. То казва: „Аз мога не само да коля, но съм и кротък. После, с К се пишат думите кола и колело – значи, аз съм в началото на всяко движение. Клепало също се пише с К.“ Имаме, обаче, и думите клекав, кьопав. Тъй щото в буквата „К“ са събрани противоположни качества. И то си го признава: „Две противоположни качества има у мене – и нагоре мога да отида, и надолу – К.“ И тъй, тази енергия, събрана в гърлото, е причината да се произведат два различни резултата при изговарянето на буквата К. В гърлото ни се намират известни чакри. Някой път изговарянето на буквата К може да произведе в тебе или низходящо, или възходящо състояние на гърлото, т.е. или да повдигне, или да понижи вибрациите на гласните струни. Защо? – Понеже тия течения отдолу минават в гърлото. Или, както казват астролозите, К-то в своите лоши аспекти може да обърне туй движение надолу. И затова при неразположение всякога трябва да употребявате меките букви. Коя буква е мека, според вас? – Буквата М. (34 , с. 287)

 

Туй чувство... е зенитът, най-високата точка. То е поставено на най-високо място на главата на човека – то е Любов към Бога. То е най-високата точка. Едно религиозно чувство – то е хилядолистникът, както го наричат индусите. Казва се най-високата точка, зенитът. Най-високата точка е хилядолистникът – чувството Любов към Бога. Следователно всякога, когато ти се намираш в едно безизходно положение, отправи ума си, една струя на живота, нагоре и тогава отгоре ще приемеш помощ. Помощта няма да дойде от главата, но по радиото ще се предаде. Ти ще дадеш един сигнал и невидимият свят отгоре, разумните Същества, ще дадат помощ. У някои хора туй чувство е заръждясало, този апарат не работи, намират се в трудно положение и не дават сигнал – не може да им се помогне. (41, с. 50)

 

Вие можете да изучавате религията с данни или можете да изучавате религията по хипотези. Пък може да изучавате религията като една наука, но религията се дължи на едно чувство. Сред главата има един център – хилядолистник дето го наричат индусите. Но в какво вярва човек? Този хилядолистник от едната страна има вярата, а от другата – надеждата. Та всичко човекът има в своя мозък! Органи има. (18, с. 291)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...