Jump to content

Брама - върховното божество на Индия


Recommended Posts

6. БРАМА (БРАХМА) – ВЪРХОВНОТО БОЖЕСТВО НА ИНДИЯ

 

В едно индийско предание за Брама – върховното божество на Индия, се разправя, че някога той получил подарък едно яйце, в което бил скрит целият Космос. Това яйце било подарено на Брама, за да го изпитат какво може да направи с него. Брама поставил яйцето при благоприятни условия за неговото излюпване. Яйцето се излюпило и от него излязъл сегашният свят. Значи светът съществува благодарение на подаръка, който Брама е получил. Питам: ако Бог даде на всеки човек по един подарък, какво ще направи той с него? Можете ли да го използвате разумно, да влезе в работа? Всеки трябва да се запита какво може да се направи с идеите, които Бог е вложил в неговата глава. (154, с. 116)

 

Всички сегашни науки са прогресивни и за в бъдеще те ще се изменят. В бъдеще ще имаме не математика, но параматематика, не логика, но паралогика. Това са термини, както в санскритски език, за пример...... (тук липсва част от текста – бел. състав.) Това е нещо, както източните народи обичат да спорят какво нещо е Брама. Брама е онова начало, от което човек е излязъл. Аз, Брама, съм Ти, от когото съм произлязъл. А Ти е Той, третото лице, от когото Аз, Брама, и Ти си излязъл. Аз всъщност е човекът, Ти – душата, а Той – от Когото всичко излиза. (24, с. 220)

 

Трябва да се изучават ония принципи, които действат. Човечеството е дошло до тия, живите сили, и то трябва да се вслушва. Някои го наричат свръхсъзнание, някои го наричат интуиция, някои го наричат Брама, някои го наричат Бог. Кръщават го различно. Има нещо разумно в света, което е навсякъде. Туй, разумното в света, се проявява чрез всичките хора и чрез животните се проявява. Може да направите един малък опит. Вие седите и едно куче ви лае. Кажете му: „И в тебе има нещо разумно!“ То ще ви погледне, схваща мисълта и ще започне да маха опашка. (146, с. 29)

 

Има само един начин за постигане на съвършенство. За тази цел като първо стъпало на вашия живот поставете Божествената Правда, в която влиза Любов към всички същества – хора, животни и растения. Придобиете ли това, дето и да погледнете, ще виждате само Доброто... Втората стъпка, второто стъпало на живота, е приятелството – разширение на Любовта. Третата стъпка на живота е Мъдростта – всички трябва да станете мъдреци или както ги наричат източните народи – брамини. Брама значи Божествен човек, Син Божий. Синът Божий носи в себе си абсолютната справедливост и вяра, израз на Божията Любов в света. (138, с. 24-26)

 

От материално, физическо гледище, нещата стават мъчно – изисква се вечност – едно число с 15 нули – денят на Брама. Щом изтече това число, ще изтече и Божественият ден, след което ще настане Божествената нощ – пак същото число с 15 нули. Изчислете колко милиарди години правят тези числа! Денем Бог твори, а нощем, когато спи, Той образува новите светове в себе Си. Тъй щото в Бога има постоянен, вечен процес на творчество и създаване. Следователно щом Бог постоянно твори и създава, по същия начин и ние трябва да създадем в себе си нов свят. (35, с. 22)

 

Видимият свят е за децата – той е велика забавачница... Както звездите, така и химията са играчки за детето. Невидимият свят, когото хората отричат, е създаден за разумните Същества, завършили своето развитие на Земята. Само техният ум е в състояние да разбере великата Мъдрост, скрита зад видимото. Ние не отричаме видимото като начало, подготовка за разбиране на невидимото. Аз вземам думите „видимо и невидимо“ в широк смисъл. Видимият свят е преходен. Той ще се измени след хиляди, милиони и милиарди години. Според индуските окултисти тогава ще настане нощ на Брама, която ще трае също хиляди, милиони и милиарди години. След това няма да съществуват играчки за децата, както сега. Децата от видимите светове ще отидат при своя Баща. Там, в нощта на живота, Той ще ги занимава с великата Мъдрост и знание защо е бил създаден невидимият свят. (137, с. 131)

 

Казвате: „Каквото каже Господ!“ Че вие Господа отвън ли ще Го търсите? Отвътре трябва да Го търсите! Ето какво разбирам да търсите Бога отвътре. Един индийски адепт поддържал, че всичко е от Брама създадено. Следователно никой няма право да се меси в Неговите работи. Като се оженил, родило му се едно хубаво гениално детенце. Един ден, като спяло детето в люлката, явила се в стаята една кобра и се надвесила над детето. Нещо отвътре му казало: „Застъпи се за детето!“ Но той си казал: „Брама създаде детето, Брама създаде и кобрата – той да се разправя с нея.“ Кобрата се приближила при детето и то умряло. След това се явил индусът при Брама. Последният го запитал: „Защо остави кобрата да клъвне детето?“ – „Че ти създаде детето, ти създаде и кобрата. Аз мислех, че ти ще се застъпиш за детето.“ – „Че и ти си създаден от мене! Защо не изпълни волята ми? Понеже не изпълни волята ми и не се застъпи за това дете, ще те изпратя на неговото място.“ Не, като дойде кобрата, ще застъпите правото на детето с една цепеница и ще Ă кажете, че няма право да се занимава с децата, но ще ходи из горите, където е нейното място. Какво представя тази кобра? Всяка завист, всяка омраза, всяко отрицателно чувство у вас, което всеки момент се готви да ви ухапе, да отнеме най-хубавото във вас – не е ли тази кобра, която всеки момент може да ви умъртви? На тази кобра Ă трябва само една цепеница, нищо повече. Не питайте защо Господ създаде тази кобра, но вземете една цепеница и я ударете. Под „цепеница“ разбирам магическа тояжка. (24, с. 282)

 

Един индуски адепт поддържал мисълта, че като създал света, Бог има грижата за всички и никой не може да се меси в Неговите работи. Един ден като размишлявал върху тази мисъл, видял, че една кобра се хвърлила върху врата на детето и го ухапала. Адептът си помислил: „Да помогна ли на детето или не?“ За да бъде в съгласие с разбиранията си, той си казал: „Бог създаде детето, Той създаде и кобрата. Следователно Той има грижа за детето.“ Докато размишлявал, детето умряло. След това той чул гласа на Бога, който го запитал: „Защо не помогна на детето?“ – „Господи, не исках да се меся в Твоите работи. Понеже Ти създаде и детето, и кобрата, Ти имаш грижа за детето; ако трябваше, щеше да го спасиш.“ Бог го запитал: „Как щеше да постъпиш, ако кобрата беше те нападнала? По същия ли начин щеше да размишляваш?“ Следователно, когато ви нападне лоша мисъл, не казвайте, че това е волята Божия, че трябва да се тегли, но хванете я за врата и я изхвърлете. Вие не сте вол, нито магаре, да търпите поневоля. – „Ама така е писано.“ – Вие сте писали така! Човек е чиста, ненаписана книга. Оставете Бог да пише на вашата книга, а не хората. (152, с. 138)

 

Човек, като разумно същество, трябва да помага на по-слабите от себе си. Не позволявайте във ваше присъствие да се вършат престъпления! Видите ли, че някой паяк е хванал муха или някоя змия е хванала жаба, или някой човек е хванал заек, или някой сокол е хванал птичка – насочете мисълта си към тях и им кажете да пуснат жертвата си. Кажете им, че във ваше присъствие – пред очите ви, не позволявате да вършат престъпления. Далеч от очите ви могат да правят, каквото искат. Някои ще възразят, че Господ е създал всички животни, че Той е наредил животните да се изтребват едни-други. Вие трябва да знаете, че всичко, което става около вас, е предметно учение и човек трябва да учи от това, да прояви своята разумност. Когато види, че пред очите му се върши някакво престъпление, разумният човек не чака да слезе Господ от Небето и да го спре, но с мисълта, с чувствата и с волята си той го предотвратява. Бог се проявява чрез мислите, чувствата и действията на разумния човек. Волята на Бога се заключава в помощта, която можете да дадете на по-слабите, на по-малките от вас. Кажете ли, че се страхувате да противодействате на престъплението, което се върши пред очите ви, ще ви поставят в положението на заек – да ви гонят, да ви преследват, докато развиете смелост и безстрашие. Като ученици вие трябва да приложите същия морал и в отношенията си към хората… Бог ще оправи света чрез хората…

 

Като окултен ученик вие трябва да се замислите, да влезете в положението на заека и да отправите мисълта си към ловеца – да му кажете, че това, което прави, не е добро. Посъветвайте го мислено да прибере пушката си, да се върне у дома си, а заека да остави на спокойствие. Ако не направите това, вашата глава ще пати. Ако ловджията не съзнава, че си служи с насилие, ваш дълг е да му кажете това… И тъй, като ученици вие трябва да започнете с малки опити. Щом чуете, че някаква муха бръмчи, вижте коя е причината за бръмченето Ă. Разберете ли, че тя се е оплела в паяжината на някой паяк, който се готви да я удуши, веднага станете на крак. Идете близо до паяжината и отправете мисълта си към паяка да пусне мухата на свобода. Ако не ви послуша, развалете паяжината му, освободете мухата, а паяка изхвърлете вън. Истинският човек се познава в малките работи. Ако човек не се трогва от страданията на мухата, на птичката, на заека, той няма да се трогва и от страданията на хората. Ако човек страда само за своите близки – че жена му умряла или дъщеря му се разболяла, това е обикновен, прозаичен живот. Да страда човек за мухата, за жабата, за птичката, за заека, за човека – това подразбира поетичен, съзнателен живот. (55, с. 101-103)

 

Като казвам, че Бог живее в хората, аз нямам предвид техните тела, а тяхната разумност... Сега ще ви приведа един мит, за който няма да правя никакви коментарии. Когато Брахма създал света, той се зарадвал на величието, което се открило пред него. Затова той изпратил първата си дъщеря – Зората, да види света. Като влязла в света, тя така светнала и озарила всичко наоколо, че сам Брахма се влюбил в нея. За да я вижда, той излизал сутрин рано да посреща Зората. Това произвело потресаващо впечатление на другите богове. Те се усъмнили в Брахма. Той се огорчил от недоверието към него и започнал да плаче. Толкова много плакал, че от сълзите му се явила водата, а от нея – сегашният човек. И сега ако питате защо плаче човек, ще ви кажа: вие плачете, защото е плакал вашият баща, Брахма. Какво представлява съмнението? – То е язва, която разяжда всички народи, всички общества – научни и религиозни. (126, с. 49)

 

„Дерзайте – казва Христос – Аз съм с вас!“ Днес от всички хора – млади и стари, се изисква да следват новата философия на живота... Когато някой иска да му кажа нещо за другия свят, аз се въздържам, нищо не говоря. Защо? Ако му кажа какво има на онзи свят, няма да повярва. Той ще каже: „Мръднала е дъската на този човек.“ Другият свят е по-реален от физическия... „Дерзайте, Аз съм с вас!“ Това значи: мислете, чувствайте и действайте дълбоко и право. Желая, когато излизате сутрин на изгрев Слънце и видите вашия баща Брахма, че гледа Зората, да не се усъмните в него. Ще кажат, че сте били на изгрев Слънце и сте се кланяли на Слънцето. Какво лошо има в това да посрещнеш изгряването на Слънцето, източника на живота? Че хората се кланят на парите – това е в реда на нещата; че си посрещнал Слънцето – това било идолопоклонство. Ако посрещането на Слънцето е престъпление, ние вършим най-малкото в сравнение с престъпленията, които хората вършат. Питам тогава: каква култура е тази, в която стават такива големи престъпления? (126, с. 58)

 

Засега гладът е най-страшното нещо в живота. В едно индуско предание се разказва следното: един от главните индуски богове се възгордял и казал на Брама: „Аз съм равен на тебе, не те признавам за абсолютен Бог.“ За да го накаже и смири, Брама го турил на голям огън, дето прекарал хиляда години. Като излязъл от огъня, горделивият бог казал: „Равен съм на Брама, пак не го признавам!“ Брама си казал: „Има и друг начин, по който мога да те заставя да ме признаеш“ Подложил го на глад цели хиляда години. Като минал и през това изпитание, той се смирил и казал на Брама: „Признавам те за мой господар!“ Затова Христос казва: „Аз съм живият хляб, слязъл от Небето.“ В този смисъл Бог е най-силен. Той е живият хляб, който слиза от Слънцето, т.е. от Небето и чрез Своята енергия храни всички живи същества. Светлината и топлината са соковете на Божествения живот, който ние възприемаме. (137, с. 193)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...