Jump to content

Езикът е магическата пръчица


Recommended Posts

Езикът е магическата пръчица

6. ЕЗИКЪТ Е МАГИЧЕСКАТА ПРЪЧИЦА!

 

Казвам: колкото са важни мислите и чувствата на човека, толкова е важна и неговата реч. Човек трябва да знае да говори. Няма по-голяма магия от човешката реч! Тя е музика. Ако вярва в силата на Словото, човек владее магията на живота. Той носи тая магия в устата си. Вие търсите магията в книгите, а не знаете, че тя е в думите, които излизат от устата ви. (63, с. 137)

 

Да обикнем тези, които Бог обича. А Бог обича всички – тази мисъл да седи в ума ви; тогаз ще намерите по-голям смисъл в живота си и ще добиете един вътрешен характер и нещо положително. А за това всеки трябва да слуша гласа на Бога в себе си. Защото ако не можем да слушаме гласа Му, не можем да имаме съгласие помежду си, не можем да имаме постижения. Има един вътрешен глас, който обединява както водата, въздуха, светлината и твърдата почва; така и Божествената Любов обединява всичко в живота. Това е реалното, това е мощното в света, това е магическата пръчица, която трябва да се научите да махате. Вашата магическа пръчка е вашият език. Сладката дума, която кажеш на другите, ще се върне и при теб. Всяко нещо се връща при онзи, от когото е излязло. Това е абсолютен закон в Природата. (4, с. 131)

 

Една дума само може да направи човека щастлив! Срещам една вдовица, прегърбена, нещастна, няма работа, не може да изкара хляба си. Десет години вече как мъжът Ă отсъства, безследно изчезнал и тя ходи по къщи да работи. Аз се приближавам до нея, тихо Ă пошепвам: „Днес мъжът ти пристига.“ Той бил някъде по чужбина, спечелил много пари и сега се връща здрав и богат. Вдовицата веднага забравя нещастието си, усмихва се и излиза вън да посрещне мъжа си. „Мъжът ти си иде“ – това е магическата тояжка, която прави бедната вдовица щастлива. Срещам един ученик, държал изпита си, но се съмнява в успеха си. Казвам му: „Бъди спокоен, ти изкара изпитите си благополучно.“ Той веднага става от мястото си радостен, доволен. Следователно знайте, че за всяко положение в живота има по една магическа пръчица, която човек трябва да знае кога и как да я приложи. (168, с. 60)

 

Окултните ученици изучават окултизма, за да различават нещата, да познават свойствата на езика, на думите, с които си служат. Всяка дума съдържа в себе си взривни елементи, каквито има и в химията. Ако не знае свойствата им, човек може да си причини големи пакости. В това отношение магията е опасна наука. Има думи в магията, които съдържат динамическа сила в себе си. Не знае ли кога и къде да ги употребява, човек може да си причини ред злини както на себе си, така и на окръжаващите. За да не се излага на опасности, човек трябва да избере най-безопасния път. Най-безопасният път е пътят на Любовта! За всички останали пътища, по които човек иска да върви, е нужно знание, но не обикновено, а такова, с което боговете са разполагали. Изучавайте ония науки, които повдигат човека и не му причиняват пакости. Такава е науката за цветовете. Като изучавате седемте цвята на спектъра, вие трябва последователно да минавате през тях, да придобивате по нещо от свойствата им. Не минете ли през всички цветове на дъгата, вие нищо не сте разбирали от живота. (86, с. 186)

 

Я изпейте думата „Правда“ тихо! Във всяка една дума има мощна сила. В думата „Правда“, в думата „Любов“ трябва да се намери силата. Всяка една дума е магическа сила! Думите са магически сили. Трябва да почнем да разбираме магическия смисъл на думите, и тогава всяка една дума може да ни помогне. Не е в многото говорене! Съвременните хора много говорят, малко вършат. Всички съвременни хора са силни в рушенето – в това са майстори. В рушенето всеки е силен, но всички сте слаби в творчеството, в съграждането… Някой път си неразположен – изпей думата „Правда“ няколко пъти. (84, с. 235)

 

Правите и кривите линии имат приложение в живота. Ако срещнете някой маг, ще видите, че той носи своята магическа тояжка, т.е. правата линия. Ако срещнете военен, ще видите, че и той носи своята тояжка – сабята, т.е. кривата линия. И дяволът носи своята тояжка – стрелата си, и когото срещне, стреля. Днес всички хора воюват с прави или с криви линии, които употребяват като оръжия. Дали за правото или за кривото воюват, дали за доброто или за злото, те непрестанно воюват. Всички хора боравят със своите огнестрелни оръжия. Няма човек в света, който да не разполага с огнестрелно оръжие. Човешкият език е също така оръжие, което може да се употреби и за зло, и за добро. Пожелае ли някой да те обиди, веднага пуска в ход своето огнестрелно оръжие – езика си, и те ранява. Какво печели човек, ако със своето огнестрелно оръжие в устата си, със своята магическа тояжка, ранява ближния си? Казано е в Писанието: „За всяка празна дума човек ще дава ответ пред Господа.“ Кога ще бъде това? В деня съдни, т.е. в онзи ден, когато се разглежда съдбата на човечеството. Човек е отговорен за всяка своя дума, понеже живее в хармоничен свят, в свят на пълен ред и порядък. Когато се намерите пред Божия съд, вие ще отговаряте защо създадохте огнестрелните думи, с които нарушавате хармонията на Божествения свят. (20, с. 12)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...