Jump to content

Смисълът на страданията


Recommended Posts

2. СМИСЪЛЪТ НА СТРАДАНИЯТА.

„СТРАДАНИЕ, ТИ СИ МИ ПОТРЕБНО, ЗА ДА СЕ РОДЯ!“

 

Има нещо съществено в живота – то е познаването на Бога. Да познаеш Бога – това значи да си намерил великия смисъл на живота. От този момент ти придобиваш вечна радост, вечно блаженство. И колкото по-големи стават страданията ти, толкова повече се увеличава радостта ти. Така е за мистика. Колкото по-големи са страданията му, толкова повече се радва той. (98, с. 13)

 

Според мене, нещастен е онзи, който е лишен от Любовта на Бога. Щом я придобие, той понася и най-големите страдания с радост. Той има опитността на мистика. Когато Любовта посети човека, тя го свързва с Бога. Тогава именно идат и страданията, но човек е силен – лесно се справя с тях. (98, с. 21)

 

Кой човек може да владее духа си? – Духовният. Ако някой човек изгуби богатството си, знанието си и се обезсърчи, отчае – той не е духовен още. Обаче ако се зарадва, след като изгуби всичкото си богатство, знание – той е духовен човек. Този човек благодари на Бога за всичко, което е изгубил – той гледа на живота от мистичната страна – вижда, че може да живее и без това богатство и знание. От вътрешното разбиране на човека зависи какъв живот ще води той. Защо човек да не вярва, че може да живее и без къща, и без пари? Това верую не може да се предаде външно, по механически начин – то трябва да се придобие отвътре, да стане убеждение на човека, негова плът и кръв. (108, с. 20)

 

Грехът не е отвън, той е вътре в човека. Някой може да седи със затворени очи, никого да не поглежда, а вътре да има нечисти желания. Може да седи затворен в стаята си, да не се среща с хора, а грехът да е в него. Друг може да е между грешници, но вътрешно да е чист, да няма нечисти желания. Външният свят за човека е такъв, какъвто е вътрешният. Това е мистичното разбиране за живота. (158, с. 235)

 

Трябва да имате мистичен живот, за да разбирате. Вие, ако разбирате буквално, какво ще разберете? Откъде се ражда ревността на хората? От неразбирането на нещата. (18, с. 528)

 

Какво ще кажете за Троянската война, която избухнала между гърци и троянци поради открадването на красивата Елена? Парис открадна красивата Елена. За да не ставаше тази кражба, Елена не трябваше да остава сама с Париса. Тази война има мистичен характер. Тя представя войната, която се води в самия човек. (86, с. 251)

 

Когато почнем да схващаме, да разбираме вътрешно страданието, ще дойдем до истинския процес, който християнинът нарича „спасение“. Не можем да бъдем спасени, ако не признаем, че страданията са благословение. Спри се и кажи: „Страдание, ти си ми потребно, за да се родя!“ Ако страдаш повече, това показва, че си по-близо до Бог. Когато страданието дойде до крайния предел, веднага се ражда радост... Трябва да гледате на нещата като мистици, а не като обикновени безучастни зрители – да знаете, че страданията са най-голямото благословение, което ни дава Господ. Един ден ще го проверите. Изгубват се хора, настава глад, мор; бащи и майки изгубват децата си, сестри – обезчестени, семейства опозорени – от всички тези страдания вие трябва да извлечете полза, на страдащите да изпратите радост и да кажете: „Дайте ни от вашите скърби!“ Вие седите и казвате: „Добре, че не сме на бойното поле и че не гладуваме.“ Каква опитност ще извлечете от това? Напротив, влезте в положението на душите, които страдат, идете и им помогнете – тогава ще бъдете благословени. – „Ами как можем да помогнем?“ – Това е най-лесното нещо! Ако не можете непосредствено, можете духовно да помагате на хората. Всеки човек е длъжен да вземе поне половината от скърбите на другаря си и да му даде своята радост. Казвате му: „Господ да те благослови!“ Господ чрез вас благославя хората… Ако Божественият ток не мине през вас, как мислите да се подигнете? (161, с. 45)

 

Като разберем живота, страданията се превръщат в благодат. Това, което говоря, се отнася само до мистиците, които искат да разберат не само външното християнство, но и вътрешното. Ако живеят по обикновения начин, хиляди години още да живеят, светът няма да се оправи. (1, с. 128)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...