Jump to content

Recommended Posts

СПОМЕНИ НА РАЙНА КАЛПАКЧИЕВА ОТ ТЪРНОВО

 

Като се върна от фронта, тате ни заведе у първите си братовчеди, братя Малиеви. Там ни изкъпаха и ни облякоха с нови дрехи. Тате ни прибра при себе си. Учителя му даде 98 лв., за да започне търговия с плодове.

 

През 1919 г. за първи път видях Учителя и попитах баща си:

 

– Какво иска г-н Дънов от учениците си?

 

– Той нищо не иска, но е вегетарианец - не яде месо и риба.

 

– Тогава и аз няма да ям месо и риба - казах аз.

 

Брат ми, като ме чу, и той каза:

 

– Како, и аз няма да ям!

 

След две години Недялка и Мариола също решиха да станат вегетарианки. Роднините на татко много ни се караха и казваха, че той ще ни умори, но ние не ги слушахме.

 

Учителя често идваше в Търново и мене ме пращаха да го водя по къщите. Всеки ден аз ходех у Елена Иларионова да го посрещам. Той ми даваше бастуна си, който ми се виждаше много тежък. Веднъж ме помилва по главата, а аз подскочих от радост, че ме е помилвал, и му целунах ръката.

 

По време на съборите Учителя държеше беседите си под едно дърво, в източната страна на двора. Винаги вземахме под наем и съседните две вили – на Бостанджиеви, където беше кухнята и столовата, и на старческия дом, където се помещаваше складът. Пред вилата на Бостанджиеви имаше наредени големи стомни с вода, които се пълнеха от свободните братя.

 

Живеехме под наем у Тиреви, на Марино поле. През 1919 г. заедно с баба Мариола, отидохме да живеем на колибата, на долния етаж. Баща ми ходеше на работа в магазина, а баба ходеше за вода, переше, готвеше, изобщо – гледаше ни. Магазинът на баща ни беше между Пелтекови и хотел „Янтра". Там се продаваха не само плодове, но и грънци, та даже и семки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...