Jump to content

Recommended Posts

СПОМЕНИ НА НАДЕЖДА ИЛАРИОНОВА

 

Семейство Дивитакови живееха на главната улица бул. „Стефан Стамболов", под старата поща. Бяха едни от най-богатите търновци, имаха големи дюкяни. Къщата им беше „близнак" – направена за двамата братя. Венета и Иван Дивитакови живееха на втория етаж. Венета беше една от най-представителните жени в града. Тъй като нямаха деца, тя решила да вземе едно от децата на малкия си брат.

 

Един ден, слугинята приготвила вряла вода за пране в една харания и я сложила долу, до стълбището. В това време детето се търкулнало по стълбите от втория етаж; паднало в харанията, вследствие на което умряло. Венета получила психично разстройство. Мъжът й я завел на бани в Бавария (Германия), но не почувствала никакъв ефект. Върнали се тук и по препоръка на А. Бойнов я завели при Учителя. Той я излекувал.

 

Венета беше сестра на ген. Константин Соларов. Неговите дъщери, живеещи в София на ул. „Шипка" 6, прибраха на стари години Дивитакови през 1931 г, след което продадоха къщата в Търново и подариха лозето си, граничещо с братската вила, на Братството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...